1 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 1 aprilie este dedicata celebrarii Cuvioasei Maria Egipteanca, Cuviosului Macarie Marturisitorul, si Sfantului Hugo, episcop.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 aprilie


Cuvioasa Maria Egipteanca

Nascuta in preajma anului 344, Sfanta Maria Egipteanca s-a mutat la Domnul in jurul anului 421. Plecata de acasa la varsta de 12 ani, Maria s-a stabilit la Alexandria, unde, vreme de 17 ani, a dus o viata de desfranare. Cu ocazia unui pelerinaj la Ierusalim, unde urma sa se celebreze inaltarea Sfintei Cruci,
ea s-a imbarcat pe un vas ce ducea in Palestina, nu atat pentru a participa la pelerinaj, cat pentru a gasi noi oportunitati legate de traiul ei pacatos. Odata ajunsa la Ierusalim, s-a alaturat totusi multimii adunate in fata bisericii unde se afla Sfanta Cruce. Atunci cand a incercat, insa, sa intre pe usa bisericii, s-a simtit impinsa inapoi de o forta nevazuta. Dupa ce a mai facut cateva incercari zadarnice de a intra, s-a retras deoparte si a fost cuprinsa de un puternic simtamant de cainta pentru viata ei pacatoasa, dandu-si seama ca din aceasta cauza nu putea sa paseasca in biserica.  Izbucnind intr-un plans amar si lovindu-se peste piept, ea a inceput sa isi jeleasca amarnicele-i pacate. A zarit , apoi, in apropiere, o statuie a Sfintei Fecioare Maria, la care s-a rugat cu credinta si umilinta, cerandu-i permisiunea de a intra in biserica si a se inchina sfintei cruci pe care fusese rastignit Iisus, si promitand ca va lasa deoparte viata de desfranare si se va duce oriunde o va calauzi Domnul. De aceasta data,  a putut patrunde nestanjenita de nimic in sfantul locas, unde a ingenuncheat in fata Sfintei Cruci si a sarutat podeaua bisericii, dupa care a revenit la statuia Fecioarei Maria, cerandu-i indrumare pentru viitoarea ei viata. Sfanta Maria Egipteanca  a auzit atunci un glas de departe spunandu-i ca daca va trece peste raul Iordan isi va putea gasi linistea. In aceeasi zi, ea a ajuns la Iordan si a primit sfanta impartasanie intr-o biserica dedicata Sfantului Ioan Botezatorul, traversand apoi raul si indreptandu-si pasii catre rasarit, in desertul ce se intinde catre Arabia.
A trait in aceasta pustietate timp de 47 de ani, hranindu-se numai cu ierburi, pana cand a fost intalnita de un preot pe nume Zosima, care, potrivit obiceiului, iesise din manastire pentru a petrece Postul Mare in desert. Imediat ce l-a zarit, Sfanta Maria Egipteanca i-a spus pe nume si l-a recunoscut ca fiind preot. Dupa ce i-a istorisit viata sa, ea l-a rugat pe Zosima sa o impartaseasca in anul urmator, pe malul Iordanului, in joia din saptamana patimilor. Atunci cand preotul a ajuns la locul de intalnire, a putut sa o vada pe Sfanta Maria Egipteanca facandu-si semnul crucii si mergand apoi pe apele raului catre el. Dupa ce a primit sfanta impartasanie, ea i-a cerut lui Zosima sa vina peste un an in locul din desert unde o intalnise cea dintaia oara. Dupa trecerea acestui rastimp, Zosima a venit in pustietate, dar a gasit-o pe Sfanta Maria moarta, asa ca a ingropat-o asa cum se cuvine, fiind ajutat sa sape mormantul de catre un leu.

Cuviosul Macarie Marturisitorul

Nascut la Constantinopole, Sfantul Macarie Marturisitorul a ramas de mic orfan si a fost crescut de un bunic ce l-a indrumat catre invatatura crestina. A intrat din tinerete la manastirea Pelechit, unde, gratie vietii sale smerite, de post si rugaciune, a fost invrednicit cu darul de a face minuni, si a vindeca atat bolile trupesti cat si cele sufletesti. La cererea lui Tarasie, patriarhul Constantinopolului, a alungat boala ce ii adusese in preajma mortii pe Pavel Patriciul si pe sotia acestuia.
In vremea imparatului Leon Armeanul, Sfantul Macarie a avut de patimit asemeni multor parinti ce au luat apararea sfintelor icoane, fiind aruncat in temnita si supus unor crude schingiuiri. Succesorul lui Leon, Mihail Gangavul, l-a scos pe Sfantul Macarie din inchisoare si a incercat zadarnic sa il intoarca de la dreapta credinta, drept pentru care l-a izgonit la Ostrovul Afusie, loc unde, si-a dat apoi sufletul catre Domnul.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 1 aprilie


Pomenirea sfintilor mucenici Hrisant si Daria; Pomenirea sfantului Claudiu Tribunul, pomenirea sfintei mucenite Ilaria, sotia lui Claudiu, pomenirea sfintilor mucenici Iason si Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul si ai Ilariei; Pomenirea sfintilor Diodor preotul si Marian diaconul; Pomenirea Cuvioasei Vasa, pomenirea Sfintei Sofia

Vezi Traditii si sarbatori din 19 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 1 aprilie


Duminica Floriilor

Daca in 2012, catolicii celebreaza Duminica Floriilor pe data de 1 aprilie, in urmatorii ani aceasta sarbatoare are loc in zilele de : 24 martie 2013, 13 aprilie 2014, 29 martie 2015, 20 martie 2016, 9 aprilie 2017, 25 martie 2018

Vezi: Duminica de Florii in traditii, superstitii si obiceiuri

Sfantul Hugo, episcop

Nascut in anul 1053, in regiunea Dauphin, Sfantul Hugo a fost preot al catedralei din Valence. In anul 1080, cu ocazia participarii la un sinod din Avignon, a fost numit episcop de Grenoble. Dupa ce a incercat o reformare de amploare a diocezei sale, s-a retras, dezamagit, la manastirea Chaise Dieu, unde a devenit benedectin. Papa Grigorie al VII-lea l-a readus apoi pe scaunul episcopal de la Grenoble.
Sfantul Hugo i-a daruit Sfantului Bruno pamantul pe care s-a construit vestita manastire Grande Chartreuse. Sfantul Hugo a murit pe 1 aprilie 1132 si a fost canonizat de care Papa Inocentiu al II-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 1 aprilie


Cuv. Maria Egipteanca



Copyright © diane.ro. 2012



Nascut 1 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

30 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

31 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.