5 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 5 aprilie este marcata de celebrarea Sfintilor Mucenici Teodul, Agatopod, Serapion, Claudie, Diodor si Nichifor, si a Sfantului Vicentiu Ferrer.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 5 aprilie


Sfintii Mucenici Teodul, Agatopod, Serapion, Claudie, Diodor si Nichifor

Sf. Teodul si Agatapod
Sf. Teodul si Agatapod
Sfantul Agatapod a fost un varstnic diacon, iar Sfantul Teodul un tanar cititor in biserica din Tesalonic. In vremea persecutiilor lui Diocletian impotriva crestinilor, cei doi au fost chemati la judecata paganilor. Ei au sosit veseli, tinandu-se de mana si strigand, plini de mandrie: ”Suntem crestini!” Dupa numeroase incercari de mituire, amenintari, incarcerare si infometare, prigonitorii nu au reusit sa ii indeparteze de Dumnezeu, asa ca au fost condamnati la moarte prin inecare. Au fost legati si li s-a asezat de gat cate un piatra mare, inainte de a fi aruncati in mare Sfantul Teodul strigand: “ Iata, avem parte de un al doilea botez pentru a ne curata de pacatele noastre, asa ca vom merge nepatati la Iisus Cristos.” Trupurile lor fara viata au fost aruncate curand de valuri la tarm, iar crestinii le-au daruit o inmormantare cuviincioasa. Nu mult timp dupa aceea, Sfantul Teodul a aparut in fata fratilor sai intru credinta sub forma unui inger stralucitor si le-a zis sa isi daruiasca toate averile celor saraci.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 5 aprilie

Pomenirea sfantului mucenic Nicon si a celor o suta nouazeci si noua (199) de ucenici ai sai; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Gheorghe cel Nou si facatorul de minuni din Diipiu; Pomenirea sfantului Nicon din Lavra Pesterilor de la Kiev; Sfintii mucenici Filit si Lidia
Vezi Traditii si sarbatori din 23 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 5 aprilie


Sfantul Vincentiu Ferrer, preot

Sfantul Vicentiu Ferrer este sfantul patron al constructorilor din cauza faimei sale de a fi “construit” si intarit biserica prin rugaciuni, munca de misionariat, invataturi, ca sfatuitor si confesor. S-a nascut pe 23 ianuarie 1537 la Valencia, Spania, ca fiu al Sfantului Dominic. In anul 1374 a intrat in Ordinul Sfantului Dominic la o manastire din apropiere de orasul sau natal. In curand, a fost insarcinat sa conferentieze despre filozofie. Trimis la Barcelona, si-a continuat indatoririle scolastice, devotandu-se totodata predicilor. Si-a luat doctoratul la Lerida, un vestit oras universitar din Catalonia. Dupa aceasta, a petrecut cinci ani in Valencia, vreme in care s-a perfectionat in viata crestina. In anul 1390, a fost obligat sa il acompanieze pe cardinalul Pedro de Luna in Franta, de unde a revenit curand acasa. Atunci cand, in anul 1394, Pedro de Luna a devenit Papa la Avignon, l-a chemat la el pe Vicentiu Ferrer, numindu-l maestru al sfantului palat. In aceasta demnitate, Sfantul Vicentiu s-a straduit zadarnic sa puna capat marei schisme. A refuzat toate demnitatile ecleziastice, chiar si pe aceea de cardinal, dorindu-si mai presus de orice sa fie trimis intr-un misionariat apostolic. Sfantul Vicentiu Ferrer a evanghelizat aproape toate provinciile din Spania, si a tinut predici in Franta, Italia, Germania, Flandra, Anglia, Scotia si Irlanda. In acest fel, a convertit la crestinism numerosi oameni, fiind el insusi binecuvantat cu darul de a face minuni. Desi biserica era impartita in doua de marea schisma, sfantul a fost primit cu onoruri in toate locurile pe unde a calatorit. A fost invitat chiar si in Granada mahomedana, unde a predicat despre Evanghelie cu un mare succes. A trait indeajuns de mult pentru a fi martor sfarsitului marei schisme si alegerii Papei Martin al V-lea. In cele din urma, dupa ce si-a implinit toate misiunile pamantesti, a murit pe 5 aprilie 1419.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 5 aprilie


Sf. Mucenici Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor si Serapion


Copyright © diane.ro. 2012



Nascut pe 5 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

3 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
5 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.