6 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 6 aprilie sunt comemorati Sfantul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium, Sfantul Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, Sfanta Cuvioasa Platonida, si Sfantul Marcelin din Cartagina. In 2015, aceasta zi este Lunea Marea, prima zi din Saptamana Patimilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 6 aprilie


Sfantul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium

Sfantul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium
Sfantul Irineus a fost episcop de Sirmium, in Panonia, in prezent localitatea Sremska Mitrovica, din Serbia, in vremea prigoanelor la care au fost supusii crestinii de catre imparatul Diocletian. Intrucat a refuzat sa aduca sacrificii zeilor pagani,
chiar in pofida rugamintilor familiei, a fost condamnat si executat prin decapitare in ziua de 24 martie 304.

Sfantul Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Eutihie provenea dintr-o familie nobila si pioasa din Frigia. Desi tatal sau era un inalt ofiter, Eutihie a intrat in viata monahala inca din tinerete si a devenit, la varsta de 30 de ani, staret la manastirea Amasea. In anul 553, a fost trimis la cel de-al cincilea Conciliu Ecumenic, ca reprezentant al orasului Amasea. Aici, a fost unul dintre cei care a argumentat cu succes ca ereticii pot fi anatemizati dupa moarte. In acest fel, el a inceput sa fie dusmanit de Origene, un filozof crestin ce sustinea teza contrarie.  Dupa o vreme, Sfantul Eutihie a ajuns confidentul de incredere al imparatului Iustinian, iar atunci cand Menas, patriarhul Constantinopolului a murit, a fost ales in locul acestuia. Dupa ce a guvernat in pace biserica timp de 12 ani, a intrat intr-o controversa in care si-a afirmat cu indrazneala opozitia fata de una din cele mai mare erezii din istoria crestineasca , anume aftartodocetismul, o doctrina ce sustinea ca Iisus Cristos ar fi avut, inainte de inviere, un trup indestructibil, ce nu putea suferi de foame sau de sete. Imparatul Iustinian a adoptat, pentru o vreme, aceasta varianta a ereziei monofizite, si l-a exilat pe Sfantul Eutihie la manastirea sa timp de 12 ani. In acest rastimp, Eutihie si-a aratat darul de a face minuni, vindecand pe multi prin rugaciunile sale. Iustinian s-a cait pentru fapta sa inainte de moarte, iar Iustin al II-lea, succesorul sau, l-a repus pe Sfantul Eutihie pe scaunul patriarhal, de unde a  slujit biserica cu credinta pana cand si-a dat duhul Domnului, la varsta de 70 de ani.

Cuvioasa Platonida

Sfanta Platonida a fost diaconita, dar s-a retras dupa o vreme in desertul Nibisis, unde a infiintat o manastire de maici. Regulile acestui locas se distingeau printr-o mare strictete, calugaritele manacand doar o data pe zi. Atunci cand nu se rugau, ele isi dedicau timpul treburilor monastice. Vinerea, ziua in care se comemorau suferintele lui Iisus pe Cruce, nu se muncea deloc, iar maicile stateau in biserica de dimineata pana seara, intre slujbe citindu-se din Sfanta Scriptura.
Sfanta Platonida a fost pentru toate surorile ei un exemplu de ascetism monastic, smerenie si dragoste pentru aproape. A murit la o varsta venerabila, in anul 308.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 6 aprilie


Inainte-praznuirea Bunei Vestiri a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Artemon, episcopul Seleuciei din Pisida; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Zaharia, cel din Schetis (Schit); Sfintii Mucenici Petru si Stefan
Vezi Traditii si sarbatori din 24 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 6 aprilie


Sfantul Marcelin din Cartagina, mucenic

In timpul persecutiilor pornite de imparatii romani impotriva crestinismului, unii din credinciosi, printre ei chiar preoti, din slabiciune sau teama, si-au renegat credinta. Atunci cand pacea s-a pogorat peste crestini, s-a pus intrebarea daca astfel de oameni puteau fi reprimiti in sanul bisericii. Donatistii (numiti astfel dupa conducatorul lor, Donat) era de parere ca nu trebuiau sa fie iertati. Biserica a ales insa sa ii absolve pe cei indepartati de ea, iar donatistii s-au rupt de biserica.
Un secol mai tarziu, a inceput un adevarat razboi civil intre catolicii si donatistii din Africa, iar imparatul Honorius l-a trimis pe legatul imperial Marcelin pentru a aduce la masa negocierilor cele doua parti. La Conferinta de la Cartagina din anul 410, Sfantul Marcelin, in ciuda presiunilor, i-a condamnat pe donatisti.  Acestia nu l-au uitat, si , putin dupa aceea, l-au acuzat de complot impotriva imparatului. In ciuda interventiei Sfantului Augustin, prietenul sau care ii dedicase lucrarea “Orasul lui Dumnezeu”, Sfantul Marcelin a fost condamnat si executat la Cartagina in anul 413.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 6 aprilie


Sf. episcop Eutichie; Sf. episcop mucenic Irineu de Sirmium


Copyright © diane.ro. 2012



Nascut pe 6 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

4 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
6 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.