13 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase


Ziua de 13 mai este dedicata Sfintei Mucenite Glicheria, Cuviosului Serghie Marturisitorul, si Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 13 mai

Sfanta Mucenita Glicheria

La o sarbatoare pagana din Tracia, atunci cand guvernatorul roman al regiunii oferea sacrificii idolilor, Sfanta Glicheria a intrat in templu si si-a afirmat credinta in Iisus Cristos. Guvernatorul i-a poruncit sa aduca si ea jertfe zeilor, insa Glicheria a refuzat, si a sfaramat in bucati statuia lui Zeus. Pentru aceasta fapta a a trecut prin mari schingiuri, si a fost aruncata in temnita, unde se poruncise sa moara de infometare. Cu toate acestea, un inger al Domnului a veit mereu la ea, daruindu-i hrana cereasca.
Dupa mai multa vreme, guvernatorul, crezand ca a pierit, a comandat sa se deschida celula ei, si toata lumea s-a minunat vazand-o in viata, sanatoasa si plina de vlaga. Fata de acestea, temnicerul ei, Laodicius, a aderat la credinta crestina, taindu-se dupa aceea capul. Sfanta Glicheria a fost aruncata in foc, dar a ramas acolo nevatamata, inchinandu-i Domnului inaltatoare rugaciuni. In cele din urma, si-a dat sufletul dupa ce a fost data drept prada animalelor salbatice. Se spune ca un minunat miros de mirt ii inconjura moastele.

Cuviosul Serghie Marturisitorul

Nascut intr-o familie nobila, Sfantul Serghie Marturisitorul s-a impotrivit imparatului Teofil, luand apararea sfintelor icoane. Drept urmare, a fost legat cu o funie de grumaji, si a fost purtat pe strazi, multimea necredincioasa scuipandu-l si ocarandu-l. I s-a luat casa , sotia si copiii sai ramanand pe drumuri. Dupa ce a fost supus intemnitarii si unor numeroase alte patimiri, s-a dus la Domnul, gasind astfel o lume mai buna pentru sufletul sau credincios.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 13 mai

Pomenirea sfantului maritului apostol Iacob; Pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Donat; Pomenirea sfantului Ierarh Ignatie (Breanceaninov); Pomenirea sfantului Ierarh Nichita
Vezi Traditii si sarbatori din 30 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 mai

Sfanta Fecioara Maria de la Fatima

Multe s-au scris si s-au povestit despre cele sase vestite aparitii ale Sfintei Fecioare Maria in mica localitate Fatima, din Portugalia, dintre 13 mai si 13 octombrie 1917. Se spune ca tot ceea ce le-a prezis ea celor trei pastori de acolo s-a indeplinit intocmai.

Se crede ca Sfanta Fecioara Maria a fost trimisa pe pamant, la Fatima, pentru a atrage atentia oamenilor ca nu urmau drumul indicat de catre fiul ei, Iisus Cristos. Ea a spus ca daca rugaciunile si mesajele ei vor ramane fara nici un ecou, comunismul, impreuna cu toate monstroasele sale greseli, se va raspandi fara nici o opreliste in lume.
In vremea ultimei ei aparitii, de pe 13 octombrie, ea s-a ivit sub infatisarea Doamnei Noastre de la Muntele Carmel, insotita de Sfantul Iosif si de Sfantul ei Prunc. De-a lungul aparitiilor sale, Sfanta Maria a promis ca va face o minune ce ii va convinge pe oameni de existenta ei si de vointa Domnului. In ziua de 13 octombrie 1917, atunci cand a avut loc marele miracol al soarelui, se adunasera la Fatima peste 70.000 de credinciosi. Soarele a dat sa dispara si parea a pleca pentru totdeuna, multimea de oameni de acolo crezand ca va veni sfarsitul lumii.
Un sfant locas a fost cladit la Fatima, in onoarea Sfintei Maria, in anul 1940, loc unde s-au intamplat peste 1.000 de minuni. Se spune ca vestitul “secret al Fatimei” este inchis cu o mie de lacate de catre prelatii de la Vatican.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 13 mai

Sfanta Mucenica Glicheria; Aparitia Maicii Domnului la Fatima (1917)Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 13 mai – Horoscop general Profil astrologic

11 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase      

13 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 12, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

 1. Credinta ar un caracter secret!Singurul care
  a riscat a fost Domnul Nostru Isus Cristos
  asumindu-si pacatele intregii lumi!
  "Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!"
  Noua ne-a ramas in mod optional sa alegem
  Calea,Adevarul

  RăspundețiȘtergere
 2. Chiar nu stiam de sarbatoarea asta!!:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Singurul lucru care-l stiu este faptul ca ziua a fost un adevarat cosmar...o zi 'autentica' de 13!

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.