16 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 16 mai este consacrata Cuviosului Teodor cel Sfintit, Sfintilor Mucenici Isaachie si Simeon, Sfantului Ioan Nepomuk, Preot Mucenic, si Sfantului Brendan.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 16 mai

Cuviosul Teodor cel Sfintit

Nascut si crescut in necredinta, Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit a ajuns sa adere la invataturile lui Cristos in tinerete. Nu mult timp dupa ce a fost botezat, a auzit despre Pahomie (15 mai) si a plecat in desert pentru a i se alatura. Sfantul Pahomie l-a acceptat ca si calugar si, din cauza umilintei si a obedientei sale, a ajuns, in timp, sa fie foarte respectat de fratii sai intru credinta.
Sora Sfantului Teodor a venit si ea in desert, intrand la o manastire de maici, a carei stareta a devenit mai apoi. Atunci cand mama celor doi a ajuns si ea in pustie, incercand sa isi aduca acasa cei doi copii,  a fost convinsa sa ramana la manastirea de maici si sa duca o viata monahala. In cele din urma, fratele lui Teodor, Pafnutie, a devenit si el calugar pe aceleasi meleaguri.
Dupa ce Sfantul Pahomie a fost solicitat de catre Episcopul de Panopolis sa ii cladeasca o manastire, el i-a dat aceasta sarcina Sfantului Teodor, Unii dintre calugari au cartit fata de aceasta cinstire acordata lui Teodor, intrucat era cel mai tanar dintre ei, insa Sfantul Pahomie  le-a spus : “Teodor si cu mine indeplinim aceeasi sarcina fata de Dumnezeu, iar el are de asemeni autoritatea de a da porunci ca parinte”. Atunci cand Sfantul Pahomie s-a dus la Domnul, l-a lasat pe Sfantul Teodor drept parinte spiritual al manastirilor pe care le intemeiase, o misiune de cae Teodor s-a achitat cu credinta pana i-a venit randul sa moara, la adanci batraneti.

Sfintii Mucenici Isaachie si Simeon

Sfintii Isaachie si Simeon din Vlaherne au primit coroana de mucenici in vremea regelui Sapor al II-lea ( 310 – 381).

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 mai

Pomenirea sfintilor mucenici Timotei si Mavra, sotia sa; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev; Pomenirea Sfantului Ierarh Petru; Pomenirea Cuvioasei Iuliana.
Vezi Traditii si sarbatori din 3 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 16 mai

Sfantul Ioan Nepomuk, Preot Mucenic

In copilarie, Sfantul Ioan Nepomuk a fost vindecat de o boala grava gratie rugaciunilor piosilor sai parinti. In semn de recunostiinta, ei au consacrat viata baiatului lui Dumnezeu. Dupa ce a fost hirotonisit, Sfantul Ioan Nepomuk a fost trimis la o parohie din orasul Praga. A devenit cunoscut pentru talentul sau de predicator, reusind sa schimbe viata a mii de credinciosi prin cuvintele sale. A fost onorat de regele Venceslav al IV-lea, care l-a chemat la curtea sa. Datorita influentei sale, a facut multe fapte bune pentru oamenii sarmani din oras. Ajuns confesor al reginei, atunci cand ea i s-a plans de purtarea cruda a sotului ei, Ioan Nepomuk a invatat-o sa isi poarte crucea cu rabdare. Intr-o zi, in anul 1393, regele i-a cerut sa ii dezvaluie ce ii spusese sotia sa la spovedanie. Intrucat a refuzat cu tarie sa faca acest lucru, a fost aruncat in temnita. Venceslav al IV-lea nu a renuntat si i-a cerut a doua parintelui sa treaca peste taina confesiunii, amenintandu-l : “Daca nu imi spui, vei muri. Dar, daca imi asculti porunca, vei fi coplesit de averi si onoruri”. Nelandu-se induplecat nici de aceasta data, Sfantul Ioan Nepomuk a fost torturat, si apoi aruncat intr-un rau. Atunci cand se ineca, a aparut o stranie stralucire deasupra apei. Cunoscut drept “Martirul spovedaniei”, Sfantul Ioan Nepomuk este patronul Boemiei, unde este invocat impotriva inundatiilor si a calomniei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 16 mai


Cuviosul Teodor cel Sfintit; Sfantul Ioan Nepomuk


Alte traditii si sarbatori din 16 mai 

Ziua Sfantului Brendan

Unul din cei mai populari sfinti din Irlanda, Sfantul Brendan a trait in secolul al saselea. In afara de faptul ca a intemeiat mai multe manastiri, intre care cea de la Clonfert, in Galway, este presupusul autor al Navigatio Brendani, povestea calatoriei sale, impreuna cu un echipaj format din patru calugari, pana la un pamant de dincolo de ocean (povestea se crede ca a fost scrisa in secolul al X-lea). Nimeni, inclusiv Sfantul Brendan, nu stia cu exactitate unde fusese, dar numeroase legenda referitoare la aceasta calatorie, aparute de-a lungul secolelor, pretind ca el ar fi ajuns de fapt pe continentul american.
In anul 1977, un irlandez pe nume Tim Severin, a construit un vas din piele, asemeni celui descris in Navigatio Brendani si, urmand instructiunile Sfantului Brendan, a reusit sa ajunga pe aceasta ambarcatiune, dupa 50 de zile, in America, la Newfoundland, confirmand astfel posibilitatea ca Sfantul Brendan sa fi ajuns acolo cu 1000 de ani inainte de Columb.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 16 mai – Horoscop general Profil astrologic

14 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
16 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.