15 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 15 mai sunt comemorati Cuviosul Pahomie cel Mare, Sfantul Ahile, Episcopul Larisei, Sfantul Isidor Plugarul, Sfanta Mucenita Sofia, Sfinta Dimpna/ Dymphna, si se desfasoara sarbatorile Lemuralia si Aoi Matsuri, Festivalul nalbei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 mai

Cuviosul Pahomie cel Mare

Numele lui Pahomie, in coptica, limba lui natala, inseamna “vultur”. Sfantul Cuvios Pahomie cel Mare a fost un pagan ce a intrat in armata romana la o varsta frageda. In timp ce compania sa se gasea la Teba, a fost impresionat de bunatatea crestinilor de acolo, care daruiau adeseori mancare si bautura soldatilor. Invatand mai multe despre ei, Pahomie a crezut si el in Cristos si a jurat ca, dupa ce va fi lasat la vatra, il va sluji pe Mantuitor toata viata. La sfarsitul serviciului militar, a fost botezat si a devenit ucenic al pustnicului Palamon, impreuna cu care a trait vreme de zece ani.

Intr-un loc numit Tabennisis, a aparut in fata Sfantului Pahomie un inger investmantat ca un calugar, care i-a inmanat o inscriptie cuprinzand modul de oranduire a unei manastiri cenobite, un locas in care fratii intru credinta urmau sa traiasca in comun si nu ca pustnici, un lucru ce nu sa mai facuse pana atunci printre crestini. Ingerul i-a poruncit sa cladeasca o astfel de manastire. Sfantul Pahomie s-a pus pe treaba, construind numeroase chilii, desi acolo nu traia decat el si fratele sau, Ioan. Intrebat de acesta de ce face un lucru aparent inutil, Pahomie i-a raspuns urmeaza porunca Domnului, fara a-i dezvalui depre cine urma sa locuiasca acolo.
In curand, s-au adunat atat de multi credinciosi barbati, dornici sa ii devina ucenici, incat Sfantul Pahomie s-a vazut nevoit sa inalte inca noua manastiri, adapostind in total mii de calugari. Regulamentul pe care l-a dat (sau i-a fost oferit de catre inger) a devenit un model pentru toate comunitatile monastice crestine.
Sfantul Pahomie si-a dat sufletul in anul 346.

Sfantul Ahile, Episcopul Larisei

Nascut in Capadochia, Sfantul Ahile a fost unul dintre cei 318 parinti ce au participat la Cel Dintai Conciliu Ecumenic. La aceasta adunare, la un moment dat, Sfantul Ahile a ridicat de jos o piatra si s-a adresat arienilor :”Daca Cristos este o creatura Domnului, asa cum sustineti, porunciti uleiului sa iasa din aceasta piatra”. Arienii nu a avut ce sa ii raspunda, asa ca Ahile a continuat :” Daca, insa, Cristos este Fiul Domnului, egal cu Tatal, asa cum sustinem noi, sa iasa ulei din aceasta piatra”, lucru care s-a intamplat intocmai spre uimirea celor prezenti. La reintoarcerea la Larisa, sfantul episcop a daramat numeroase temple pagane, construind in loc biserici, si a alungat nenumarati demoni inainte de a se odihni in pace.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 mai

Pomenirea aducerii moastelor celui dintre sfinti parintele nostru Atanasie cel Mare; Pomenirea Sfintilor Cneaji Boris si Gleb.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 mai

Sfantul Isidor Plugarul

Sfantul Isidor Plugarul s-a nascut la Madrid, in Spania, in a doua jumatate a secolului al XII-lea. In cea mai mare parte a vietii sale, s-a indeletnicit cu muncile campului. Numeroase minuni au marcat viata sa, ele continuand si dupa ce a murit. A fost daruit cu viziuni ceresti si, se spune ca, uneori, era ajutat de ingeri la lucrarile ogorului. Sfantul Isidor a fost canonizat in anul 1622.

In Spania sarbatoarea Sfantului Isidor Plugarul este celebrata anual la Madrid prin opt zile de lupte cu taurii la Plaza de Toros, parade multicolore, si numeroase evenimente culturale, artistice si sportive. Vanzatorii stradali vand icoane ale sfantului si clopotele din sticla sau materiale ceramice avand darul de a apara contra fulgerelor si tunetelor. Sfantul Isidor este patronul Madridului, al taranilor si fermierilor.

Sfanta Sofia, Mucenita

Sfanta Mucenita Sofia s-a nascut in Italia si a avut trei fiice, pe care le-a numit Credinta (12 ani), Dragoste (10 ani) si Speranta (9 ani), potrivit virtutilor mentionate de Sfantul Pavel in Corinteni 13. Se spune ca toate trei au primit coroanele de mucenite in timpul imparatiei lui Adrian (117-138). Gardienii romani i-au luat de langa ea fiicele una cate una, incepand cu cea mai varstnica si terminand cu cea mai tanara, batandu-le si schingiundu-le pana la moarte. Sfanta Sofia a ingropat ea insasi trupurile copilelor ei, si a ramas langa mormantul lor pana si-a dat si ea duhul (in anul 137). Potrivit traditiei, o parte din moastele sale au fost trimise la manastirea de maici de la Eschau, in Alsacia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 mai


Cuviosul Pahomie cel Mare; Sfantul Episcop Ahile al Larissei, Taumaturgul


Alte traditii si sarbatori din 14 mai

Aoi Matsuri – Sarbatoarea nalbei

Unul din cele trei importante festivaluri din Kyoto, Japonia, sarbatoarea nalbei isi are originea in secolul al VI-lea. Numele acestei sarbatori provine de la frunzele de nalba ce impodobesc capetele participantilor. Conform legendelor japoneze, nalbele au proprietatea de a proteja contra furtunilor si cutremurelor. Festivalul se desfasoara in forma prezenta din perioada Heian (782-1099), atunci cand mai multi mesageri imperiali au fost trimisi la templele Shimogamo si Kamigamo din Kyoto, dupa ce o molima a lovit oamenii intrucat aceste locasuri de cult fusesera prea indelung neglijate. In prezent, sarbatoarea nalbei consta din recrearea stravechii procesiuni imperiale, 500 de barbati, imbracati in costume traditionale,  defiland pe cai sau in care trase de boi, intruchipand solii imperiali ce au mers de la palatul imperial din Kyoto catre temple amintite mai sus.

Lemuralia

Vezi Traditii si sarbatori din 9 mai

Ziua Sfintei Dimpna/ Dymphna

Potrivit legendei, Sfanta Dymphna (sau Dimpna) a fost fiica unui rege irlandez din secolul al VII-lea. Ea a fugit impreuna cu preotul ei la Geel, in Belgia, pentru a scapa de porunca tatalui ei pagan de a se casatori cu el, intr-o uniune incestuoasa. A fost ajunsa din urma de catre tatal ei, care i-a ucis atat pe ea , cat si pe preot. Sfanta Dymphna a devenit cunoscuta drept patroana a nebuniei, timp de secole bolnavii mentali fiind adusi spre vindecare la moastele ei din Geel. In zilele noastre, la Geel exista un mare sanatoriu pentru cei bolnavi psihic, cunoscut pentru metoda ca pacientii sa fie gazduiti, contra cost, in casele localnicilor. Pe 15 mai, are loc o slujba speciala, iar o procesiune religioasa strabate strazile purtand o piatra adusa de la presupusul mormant al Sfintei Dimpna.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 15 mai – Horoscop general Profil astrologic

13 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
15 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.