17 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 17 mai sunt comemorati Sfantul Apostol Andronic si sotia sa, Iunia, Cuviosii Nectarie si Teofan, Sfantul Pascal Baylon, calugar, Sfintii Heraclius si Paul din Tulcea, Mucenici, si se desfasoara sarbatoarea din Japonia Toshogu Haru-No-Taisai (Marele festival al primaverii de la Templul Toshogu).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 17 mai

Sfantul Apostol Andronic si sotia sa, Iunia

Sfantul Apostol Andronic este unul din cei saptezeci de vestiti apostoli. El este pomenit, alaturi de sotia sa, de Sfantul Pavel in Epistolele sale catre Romani :” Imbratisati pe Andronic si pe Iunia, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos.” (Romani 16:7). Unii traducatori si interpreti ai Noului Testament, incurcati de faptul ca o femeie este mentionata precum un apostol,
nu au tradus numele sotiei Sfantului Andronic drept “Iulia”, ci “Iulias”, un prenume masculin.
Sfantul Andronicus a devenit episcop de Panonia, dar nu s-a stabilit intr-un loc statornic, preferand sa calatoreasca prin lume pentru a proclama Evanghelia. Atat Sfantul Apostol Andronic, cat si sotia sa, Iunia, au primit darul de a face minuni. Amandoi au suferit pentru Cristos si au primit, in cele din urma, cununile de martiri.

Cuviosii Nectarie si Teofan

Cuviosii Nectarie si Teofan sunt celebrati in aceasta zi ca intemeietori ai Manastirii lui Varlaam din Meteora.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 17 mai

Pomenirea sfintei mucenice Pelaghia cea din Tars; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Ilarion; Pomenirea sfintei Monica; Pomenirea Cuviosilor Nichita, Chiril, Nichifor, Clement, si Isachie  ; Pomenirea Sfantului Mucenic Erasm.
Vezi Traditii si sarbatori din 4 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 17 mai

Sfantul Pascal Baylon, calugar

Calugar si mistic franciscan, Sfantul Pascal Baylon (1540-1592) s-a nascut intr-o familie de tarani din Torre, Hermosa, in Aragon, in ziua duminicii albe, fiind botezat Pascua in onoarea acestei sarbatori. In tinerete a muncit ca pastor pentru tatal sau, distingandu-se inca de atunci prin multe minuni si viata sa austera. De asemeni, se spune ca a invatat de unul singur sa citeasca. Dupa ce i s-a daruit o viziune in care i se spunea sa intre intr-o manastire franciscana din apropiere, a facut intocmai, devenind calugar la Alcantrine, unde si-a petrecut aproape toata viata avand insarcinarea modesta de portar.
A trait dupa reguli extrem de austere si a dovedit o profunda dragoste pentru Sfanta Impartasanie, intr-o asemenea masura incat, cu ocazia unei misiuni in Franta, a aparat doctrina Realei Prezente impotriva unui preot calvinist, in ciuda amenintarilor altor oameni inregimentati in aceasta credinta.
Sfantul Pascal Baylon a murit la o manastire de calugari din Villlareal, si a fost canonizat in anul 1690.

 Sfintii Heraclius si Paul din Tulcea, Mucenici

Sfintii Heraclius (Iraclie) si Paul (Paulus), ostasi in armata romana, au primit cununa de mucenici la Roma, cel dintai fiind ucis cu pietre, iar cel de-al doilea decapitat.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 17 maiSfantul Apostol Andronic si cei impreuna cu el; Sfanta Iunia


Alte traditii si sarbatori din 17 mai

Toshogu Haru-No-Taisai – Marele festival al primaverii de la Templul Toshogu

Aceasta sarbatoare, cunoscuta si sub numele de Sennin Gyoretsu, sau Procesiunea celor 1000 de oameni, prilejuieste cea mai spectaculoasa infatisare a costumelor si armelor samurailor din Japonia. Templu Toshogu din Nikko, prefectura Tochigi, a fost construit in anul 1617, ca locas al mausoleului lui Tokugawa Ieyasu (1543-1616), cel dintai dintre sogunii Tokugawa.
Pe 17 mai, in prima zi a sarbatorii, demnitarii si membri familiei Tokugawa aduc jertfe zeitatilor templului, iar razboinici calare arunca la tinta cu sageti si lancii.
A doua zi, in dimineata zilei de 18 mai, mai mult de 1000 de oameni, printre care sute de samurai in armura, avand asupra lor arme traditionale, iau parte la o procesiune ce parcurge drumul de la templul Toshogo la templul Futarasan. Totodata, la aceasta marsaluire pot fi vazuti preoti purtand steaguri, oameni cu soimi impaiati (reprezentandu-i pe vanatori), persoane imbracate in costume de vulpe (onorandu-l pe spiritul vulpii ce protejeaza templul), cantareti cu tobe si clopotei.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 17 mai – Horoscop general Profil astrologic


15 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

16 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase          
   
17 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 17 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.