13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

 Ziua Internațională a Ciocolatei din 13 septembrie ne oferă anual prilejul de a celebra niște fapte și idei nemaipomenite legate de acest indrăgit deliciu. După ce și-a făcut intrarea acum circa 4.000 de ani în istoria umanității, ciocolata poate fi găsită acum oriunde. 


Ciocolata pare să fi apărut înainte de anii 450 î.Hr., în Mesoamerica, în Mexicul de astăzi. Cuvântul "ciocolată" derivă din cel al indienilor Nahuatl "chocolati" însemnând "apă fierbinte" sau din cel aztec "xocoatl", cu semnificația de "apă amară". 

                

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Cu aproximativ de 4.000 de anii în urmă, olmecii au început să rafineze boabele de cacao în ciocolată, pe care o foloseau ca leac și ca parte a ritualurilor lor specifice. Secole mai târziu, ciocolata a fost asimilată în cultura mayașă ca băutură și ca încheiere a unor tranzacții importante. 


 Boabele de cacao erau odată considerate a fi atât de valoroase încât erau utilizate ca o monedă de schimb de către azteci, care credeau că acestea erau un dar de la zei. Potența lor era atât de respectată încât băutura din ele era consumată de războinci înaintea unei lupte. 


Potrivit legendei, ciocolata și-a găsit calea către Spania prin Hernan Cortes, un explorator care a descoperit cacao în decursul călătoriilor sale în cele două Americi. De atunci, ciocolata s-a răspândit cu repeziciune în alte părți ale Europei. 


Procesul îndelungat necesar pentru producea ciocolatei a făcut-o un deliciu costisitor, care era disponbil numai claselor înalte. Cu toate astea, chimistul van Houten, un inventator olandez al presei de ciocolată, a eliminat această problemă. Mașina sa a fost capabilă să preseze boabele de cacao prăjită astfel încât să obțină pudra de cacao utilizată pentru producerea ciocolatei. Acest lucru nu numai că a făcut ca cicocolata să fie accesibilă omenilor obișnuiți, ci și a făcut posibilă producerea în masă a ciocolatei. 


12 septembrie: Ziua Națiunilor Unite pentru Cooperarea Sud-Sud


În secolul al XXI-lea, ciocolata este încă apreciată masiv în întreaga lume, într-o gamă foarte largă de gusturi și formule incitante. În prezent, cacao este cultivată și exportată de peste 50 de țări, cu aproape 4,7 milioane de tone anual.


Lucruri interesante despre ciocolată


- Când este consumată cu moderație, ciocolata neagră este bună pentru sănătatea noastră și chiar scade riscul bolii de inimă.


- Flavoinoidele din ciocolată ne pot ajută să ne îmbunătățim memoria și focalizarea. 


-Cafeina din ciocolată este mai potentă în ciocolata neagră decât în cea albă. 


- Ciocolata neagră conține polifenoli în stare să lupte contra cariilor, înrăutățirii situației dinților și chiar în prevenirea mirosului urât al gurii. 


-Unele cercetări științifice au demonstrat că ciocolata poate îmbunătăți fluxul de sânge al unor persoane. 


13 septembrie: Ziua Arahidei (Alunei de Pământ)

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei 13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei Reviewed by Diana Popescu on septembrie 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.