18 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 18 mai are loc comemorarea Sfintului Mucenic Teodot din Ancira si celor sapte fecioare dimpreuna cu el,  Sfintilor Mucenici Petru, Dionisie si Hristina, Sfantului Ioan I, Papa Mucenic, si se desfasoara Sarbatoarea japoneza a celor trei temple (Sanja Matsuri).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 18 mai

Sfintul Mucenici Teodot din Ancira si cele sapte fecioare dimpreuna cu el

Sfantul Teodot a fost hangiu in Ancira in vremea persecutiilor initiate de imparatul Diocletian, folosindu-se de ocupatia lui pentru a-i ajuta in secret pe crestinii cautati de autoritatile romane. De asemeni, obisnuia sa recupereze trupurile mucenicilor sacrificati pentru credinta in Iisus Cristos, ingropandu-le apoi asa cum se cuvine.

Intr-o zi au fost judecate si torturate sapte fecioare crestine, ce au fost apoi inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i s-a infatisat Sfantului Teodot, cerandu-i sa gaseasca trupul ei si cele ale surorilor ei intru Cristos (pe nume Alexandra, Claudia, Fainia, Eufrasia, Matronia si Iulia). La adapostul noptii, calauzit de catre un inger, Sfantul Teodot a reusit sa descopere toate cele sapte trupuri, inomrmantandu-le cu cinste. Un asa-zis prieten, caruia ii ceruse sa il ajute la aceasta lucrare, l-a tradat, Teodot fiind arestat si supus unor crunte schingiuiri. In cele din urma, a fost condamnat la moarte prin decapitare. In timp ce era dus la locul de executie, le-a spus numerosilor crestini veniti sa il planga: “Nu ma plangeti fratilor, ci lauda-ti-l pe Domnul nostru Iisus Cristos, cu ajutorul caruia imi sfarsesc lupta infrangandu-mi dusmanul”. O biserica in onoarea Sfantul Teodot a fost inaltata in peste mormantul sau.

Sfintii Mucenici Petru, Dionisie si Hristina

Toti acesti sfinti au avut de patimit in timpul imparatului Decius (249-251).
Petru din Lampsacus a fost condamnat pentru ca refuzase sa aduca sacrificii idolului Afroditei, tot trupul sau fiind zdrobit si sfaramat cu lanturi si bucati de lemn pe roata de tortura. Dupa ce a indurat cu curaj toate aceste chinuri, si-a dat sufletul Domnului.
Pavel si Andrei, soldati din Mesopotamia, adusi in Atena de guvernatorul lor, au fost insarcinati cu paza a doi crestini, Dionisie si Hristina. Ostasii vazand frumusetea Hristinei, au fost ispititi sa pacatuiasca cu dansa, dar ea a refuzat si, prin mustrarile ei, i-a adus la credinta in Iisus Cristos. Pavel, Andrei si Dionisie au fost ucisi cu pietre, iar Sfintei Hristina i s-a taiat capul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 18 mai

Icoana Maicii Domnului "Potirul Nesecat"; Sfanta Mare Mucenita Irina; Sfantul Mucenic Efrem; Cuviosul Iacov
Vezi Traditii si sarbatori din 5 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 18 mai

Sfantul Ioan I, Papa Mucenic

Sfantul Ioan I s-a nascut in Toscania, Italia, si a fost ales papa in timp ce era inca un simplu arhidiacon, dupa moartea papei Hormisdas, in anul 523. In acea vreme, conducatorul Italiei era Teodoric Gotul, adept al ramurii ariene a crestinatatii, dar care ii tolera si chiar ii favoriza pe catolici la inceputul domniei sale. Dupa ce Sfantul Ioan I a ajuns episcop, politica lui Teodoric a suferit o schimbare drastica, drept rezultat a doua evenimente: corespondenta asa-zisa tradatoare dintre membrii senatului roman si Constantinopole, precum si cele sapte severe edicte impotriva ereticilor arieni date de imparatul Iustin I, cel dintai catolic aflat pe tronul Bizantului in ultimii 15 ani.
Inveninat de influenta arienilor rasariteni, Teodoric a amenintat ca ii va declara razboi lui Iustin, dar apoi s-a hotarat sa negocieze cu imparatul Bizantului, prin intermediul unei delegatii cuprinzand cinci episcopi si patru senatori, in fruntea careia l-a numit pe Papa Ioan. In urma discutiilor, imparatul a fost convins sa usureze sanctiunile fata de arieni, evitandu-se astfel represaliile impotriva catolicilor din Italia. De asemeni, Papa Ioan I a contribuit la reconciliera intre biserica rasariteana si cea apuseana, o schisma durand din anul 482, atunci cand a fost publicat Henoticonul lui Zeno. Cu toate acestea, Teodoric devenise tot mai suspicios fata de catolici. Inainte de intoarcerea delegatiei el a poruncit executarea filozofului Boethius si a socrului sau Symmanchus, sub acuzatia de tradare. Totodata, auzind despre relatiile prietenesti dintre Sfantul Ioan I si imparat, a ajuns la concluzia ca se punea la cale un complot impotriva sa. Din acest motiv, la revenirea delegatiei la Ravenna, Papa Ioan a fost arestat si a murit curand (in anul 526) din cauza tratamentului la care a fost supus in temnita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 18 mai

Sfintii Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin si Heraclie

Alte traditii si sarbatori din 18 mai

Sanja Matsuri (Sarbatoarea celor trei temple)

Desfasurat la sfarsitul saptamanii celei mai apropiate de 18 mai, la Tokio, in Japonia, aceste festival o onoreaza pe Kannon, zeita milei (cunoscuta sub numele de Kuan Yin in chineza), si pe cei trei frati pescari care au intemeiat templul Asakusa Kannon, in secolul al XIV-lea. In limba japoneza “Sanja” inseamna “cele trei temple”. Potrivit legendei, dupa ce fratii au descoperit in raul Sumida o statuie a zeitei Kannon, dupa aceea spiritele lor transformandu-se in trei temple.
Cu prilejul acestei sarbatori, mai mult de 100 de altare portabile numite”mikoshi”, cantarind pana la doua tone, pe care sunt amplasate sapte pasari Phoenix din aur, sunt duse pe strazi pana la portile templului. Ele sunt purtate de oameni imbracati in “happi”, traditionalele haine japoneze de lucratori, care fac reclama districtelor din care provin. La procesiune iau parte preoti calare, rapsozi cantand traditionala muzica ‘‘sanja-bayashi’’, si dansatori in costume populare.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 18 mai – Horoscop general Profil astrologic


16 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
18 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 17, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.