21 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 21 mai este inchinata comemorarii Sfintilor Imparati Constantin si Elena, Sfantului Cristofor Magallanes, Sfantului Eugen de Mazenod, si sarbatorii grecesti Anastenaria.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 21 mai

Sfintii Mari Imparati, intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa, Elena


Vezi : Viata Sfintilor Constantin si Elena si Sfintii Constantin si Elena - Traditii, obiceiuri si superstitii

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 21 mai

Sfantul apostol si evanghelist Ioan Teologul; Preacuviosul Arsenie cel Mare; Preacuviosii Pimen Postitorul si Arsenie Harnicul de la Pecerska
Vezi Traditii si sarbatori din 8 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 21 mai

Sfantul Cristofor Magallanes, preot si insotitorii martiri mexicani

Ca preot parohial, Sfantul Cristofor Magallanes (1866 – 1927) din Tepechitlan, Mexic, i-a oferit prima impartasanie, printre altii, tanarului care peste ani a fost cunoscut drept martirul Miguel Pro. Insusi parintele Magallanes si-a dat viata pentru credinta, asemeni lui Miguel Pro.
In anul 1727, in perioada in care guvernul mexican continua politica de prigonire a bisericii catolice, Sfantul Cristofor Magallanes a fost arestat in timp ce mergea sa ii dea sfanta cuminecatura unui invalid.  Fara a mai sta pe ganduri, el a inghitit anafura ce o avea asupra sa,  pentru a o feri de pangarire. Dupa ce a petrecut cateva zile in inchisoare, i s-a cerut de catre generalul Eulogio Ortiz sa il spovedeasca pe un prizonier ce facea parte din miscarea revolutionara mexicana. Devotatul preot nu a refuzat sa isi indeplineasca misia, dar dupa aceea, sub amenintarea uciderii sale, generalul i-a cerut sa ii marturiseasca ce ii spusese acel detinut. Sfantul Cristofor Magallanes a refuzat, zicand :”Nu stii oare, generale, ca preotii trebuie sa pastreze secretul spovedaniei? Sunt gata sa mor”. Parintele Magallanes a fost executat prin impuscare pe 6 februarie 1927. A fost beatificat pe 22 noiembrie 1992 de Papa Ioan Paul al II-lea, si canonizat in ziua de 21 mai 2000, de catre acelasi papa.

Sfanta Elena, mama imparatului Constantin

Sfantul Eugen de Mazenod, episcop

Nascut pe 1 august 1782, in localitatea Aix-en-Provence din Franta, Sfantul Eugen de Mazenod a fost, in tinerete, martorul revolutiei franceze. Cu toate acestea, a intrat la seminar si, dupa ce a fost hiritonisit, s-a intors la Aix-en-Provence. Acea regiune avusese mult de suferit in timpul revolutiei si nu era deloc sigura pentru un preot. Sfantul Eugen de Mazenod si-a indreptat grija mai ales spre oamenii sarmani. Dupa ce i s-au alaturat si altii, a devenit nucleul unei comunitati religioase, numita Misionarii din Provence. Mai tarziu, a fost numit episcop de Marseille. Aici a construit biserici, a pus bazele mai multor parohii, s-a ingrijit de preotii sai, si a gandit un catehism pentru cei tineri. Dupa o vreme, a intemeiat ordinul Dedicatilor Imaculatei Maria, din randul carora multi au plecat in misionariat spre cele cinci continente, in anul 1841. Dupa o viata dedicata raspandirii vestilor bune ale lui Iisus, Sfantul Eugen de Mazenod a murit pe 21 mai 1861. Beatificat de Papa Paul al IV-lea in 1975, este cunoscut drept patron al familiilor destramate sau cu probleme.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 21 mai

Sfintii Imparati Constantin si Elena

Alte traditii si sarbatori din 21 mai

Anastenaria

O ceremonie de dans in foc, din comunitatile Agia Eleni, din apropiere de Serres, si Langada, de langa Tesalonic.
Cu prilejul sarbatorii Anastenaria, barbati si femei, unii dintre ei purtand basmale rosii sau avand asupra lor icoane ale Sfintilor Constantin si Elena – in onoarea carora are loc sarbatoarea- danseaza in picioarele goale peste carbuni inrositi de foc, in ritmul unor cantece traditionale. Acest obicei se presupune ca provine dintr-un ritual antic, adus pe aceste taramuri din Kosti, Tracia estica, fiind apoi adaptat credintei crestine.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei

Nascut pe 21 mai – Horoscop general Profil astrologic

19 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase            

21 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 20, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.