Sfinții Constantin și Elena - Tradiții, obiceiuri și superstiții

Numiti in traditia populara romaneasca Parinti ai Sfintei Cruci, Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti in biserica crestin-ortodoxa pe 21 mai, iar in cea catolica sau apuseana in ziua de 18 august.

Obiceiurile si superstitiile asociate cu aceasta sarbatoare tin mai mult apropierea de vara si de ciclul lucrarilor agricole.

In folclor, se spune ca Sfantul Constantin ar fi scos crucea din mare, o reinterpretare a descoperirii crucii pe care a fost rastignit Iisus Cristos, de catre Sfanta Elena, la Ierusalim.


Potrivit romanilor, vara incepea, de fapt, odata cu ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Tocmai de aceea, se credea ca pe 21 mai, zi numita Constandinu pasarilor ori Constantin Graur, pasarile de padure incepeau sa isi invete puii sa zboare.

Tot acum, pastorii isi hotarau baciul si locurile de stana. Femeile obisnuiau sa puna pe fuga duhurile rele cu tamaie si agheazma, in vreme ce barbatii afumau oile cu ajutorul asa-zisului "foc viu", astfel incat animalele sa aparate de rele in perioada cat ramaneau la stana. De asemeni, se facea mare harmalaie pentru ca vrajitoarele ce incercau sa fure sporul laptelui sa fie izgonite.

In vechime, daca cineva indraznea sa lucreze in aceasta zi, se zicea ca recolta campului ii va fi distrusa de foc sau de paguboase zburatoare. Totodata, ziua imparatilor se tinea pentru ca ulii sa nu insface orataniile din ograda.

Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena marca sfarsitul perioadei de insamantare a ovazului, meiului si porumbului.

In Bulgaria, de ziua Sfintilor Constantin si Elena, numita Konstantinovden, in zonele rurale se obisnuieste ca, dupa slujba, sa se intinda la biserica o masa binecuvanata de preoti, sarbatoarea continuand pana la asfintit cu cantece si dansuri populare. In unele zone, are loc un traditional dans pe carbuni aprinsi, la care iau parte in zilele noastre numai un mic grup de initiati, multi dintre laudandu-se ca au mostenit acest mestesug din familie. Unii pretind ca, in vreme ce urmaresc miscarile dansatorilor peste jar, sunt cuprinsi de o un fel de vraja hipnotica, incepand ei insisi sa topaie frenetic peste carbunii incandescenti.


In nordul Greciei, ziua sfintilor imparati, purtand numele de Aghios Konstandinos si Aghia Eleni, este marcata de sarbatoarea Anastenaria, specifica unei comunitati provenite din refugiatii plecati din Tracia de est, in urma razboaielor balcanice. Asadar, nu intamplator, cu ocazia acestui eveniment au loc dansuri, cu picioarele goale, peste jarul carbunilor, la fel ca si in Bulgaria. In fiecare sat exista, cu acest prilej, un grup format din 12 conducatori care ,in ajunul zilei Sfintilor Constantin si Elena, se aduna in "konaki", locasuri ce adapostesc icoanele celor doi sfinti. Acestia sunt impodobiti cu mari batiste de culoare rosie (simadia), despre care se crede ca poseda puterea icoanelor. Catre seara, se aprind focuri uriase, si incepe un dans frenetic peste carbunii inrositi, in decursul caruia se crede ca participantii sunt insufletiti sau posedati de catre sfinti.  A doua zi, are loc sacrificiul ritual al unor animale. Dupa pranz, asa-zisii "anastarizi", se strang din nou si reincep dansul. Uneori, unii dintre dansatori cad in genunchi pe jar si arunca carbunii cu mainile goale. Dansul continua pana cand se stinge tot jarul.

La final, nu ma pot abtine sa adaug un mic, dar sincer, mesaj de felicitare a toturor fetelor, femeilor, barbatilor si baietilor ce poarta cu cinste numele de Constantin, Costica, Costi, Costea, Constant, Constanta, Constantina, Elena, Eleonora, Ela, Lenuta, Leonora, Leana, sau Ileana!
La Multi Ani, tuturor!


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Mosii de vara in superstitii si traditii romanesti

Sfanta Maria in superstitii si traditii romanesti

Mesaje de Sf. Constantin si Elena

Viata Sfintilor Constantin si Elena


Sfinții Constantin și Elena - Tradiții, obiceiuri și superstiții Sfinții Constantin și Elena - Tradiții, obiceiuri și superstiții Reviewed by Diana Popescu on mai 21, 2015 Rating: 5

6 comentarii:

  1. La multi ani tuturor care poarta numele Constantin sau Elena... in special mamei mele si fratelui meu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Azi am aflat ca s-a propus ca 2013 sa fie "An omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena@.Aceasta propunere a venit de la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,intrucat in anul 2013 se aniverseaza 1.700 de ani de cand Sfantul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Mediolan

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte mulţi dintre oameni îşi blochează singuri accesul la această sursă infinită de putere prin gândurile lor de sărăcie, de îndoială şi de teamă, care împiedică afluxul de prosperitate în viaţa lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:adrian_neagoe@ymail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Curajul nu este absenţa fricii, ci înţelepciunea de a acţiona în ciuda ei. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani tuturor care poarta numele Constantin sau Elena printre care si mamei mele dragi ! Va doresc o sarbatoare frumoasa !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.