19 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 19 iunie sunt celebrati Sfantul Apostol Iuda, ruda Domnului, Cuviosul Paisie cel Mare, Sfantul Romuald, abate, si Sfanta Iuliana Falconieri, fecioara.
Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 19 iunie

Sfantul Apostol Iuda, ruda Domnului

Sfantul Iuda a fost unul din cei 12 apostoli si ruda de sange cu Domnul Iisus (vezi Luca 6:16, Faptele Apostolilor 1:13). Potrivit traditiei, Iosif Tamplarul, inainte de a deveni vaduv, a avut patru fii cu sotia lui, Salomeea: Iacob, Hosea, Simon si Iuda. De-a lungul vietii sale de apostol, Sfantul Iuda a propavaduit credinta crestina in Mesopotamia, Arabia si Siria, si s-a savarsit din viata ca mucenic la Beirut.
Este autorul Epistolelor din Noua Testament ce ii poarta numele. Numele sau (“Judas” in greaca, provenind din ebraicul “Judah”) inseamna “lauda”, “slava”, “preamarire”.

Cuviosul Paisie cel Mare

Cuviosul Paisie cel Mare s-a nascut in Egipt in jurul anului 300. Dupa ce a avut o viziune divina in vis, mama lui l-a dedicat Domnului ca si calugar, el devenind curand dupa aceea, la o varsta foarte frageda, ucenicul sfantului parinte Pamvo. A fost tovaras de invatatura cu Sfantul Ioan Colovul care, mai tarziu, i-a istorisit viata. Sfantul Paisie se invrednicea cu o viata aspra de post si rugaciune, din aceasta cauza fiind daruit cu multe revelatii. Intr-o astfel de ocazie, i-a aparut in fata Sfantul Prooroc Ieremia. Cu un alt prilej, i s-a infatisat insusi Domnul, insotit de doi ingeri, care l-a lasat sa ii spele picioarele.
Sfantul Paisie avea capacitatea sa traiasca fara a se hrani, uneori nepunand nimic in gura vreme de doua saptamani. A dus teribile lupte cu demonii, ce i se iveau in preajma sub groaznice infatisari ori asemeni unori ingeri ai luminii. Fiind intrebat odata care este cea mai mare virtute, Sfantul Paisie a raspuns “Acea virtute ce se practica in secret”. Si-a dat sufletul Domnului in pace, moastele lui fiind venerate pana in zilele noastre la manastirea Amva din Wadi Natrun, in Egipt, unde prilejuiesc in continuare vindecari si alte divine miracole.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 19 iunie

Cuviosul Ilarion cel nou; Preacuviosul Atal, facatorul de minuni; Cuviosul Visarion; Cuviosul Rafail marturisitorul; Sfintele Mucenite fecioare Archelaia, Tecla, Suzana; Cuviosul Paisie; Icoana Maicii Domnului "Despietrirea inimilor invrajbite "
Vezi Traditii si sarbatori din 6 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 19 iunie

Sfantul Romuald, abate

Sfantul Romuald s-a nascut la Ravenna, in preajma anului 956. In ciuda marii sale nazuinte catre virtute si sfintenie, la inceputul vietii s-a risipit in ambitii si placeri lumesti. Apoi, intr-o zi, obligat de tatal sau Sergius, a fost martor la un duel al acestuia, in cadrul caruia parintele lui si-a ucis adversarul. Aceasta crima a facut asupra sa o atat de mare impresie incat s-a decis sa isi petreaca 40 de zile in rugaciuni de ispasire, ca si cum ar fi fost savarsita de el insusi. Pentru acest scop, s-a retras la manastirea benedictina Sfantul Apollinare, din apropiere de Ravenna, unde a devenit, dupa un timp, abate.
Dupa intemeierea mai multor manastiri, Sfantul Romuald a pus bazele austerului Ordin Camaldoli din Toscana. Asemeni celorlalti sfinti, a dus un crunt razboi cu demonii si oamenii pacatosi. La inceputul vietii sale spirituale, a fost asaltat de numeroase ispite, infrante gratie vigilentei si rugaciunilor sale. S-au facut mai multe incercari de a i se lua viata, insa Dumnezeu a vegheat asupra lui, scapandu-l de primejdii. La fel ca multi alti slujitori ai bisericii, a fost victima calomniilor, carora le-a facut fata cu rabadare si in tacere. Dupa o viata virtuoasa, Sfantul Romuald a murit, pe 19 iunie 1027,  la manastirea din Castro, intemeiata chiar de el in marchizatul de Ancona.

 Sfanta Iuliana Falconieri, fecioara

Sfanta Iuliana Falconieri a vazut lumina zilei intr-o instarita familie florentina, in anul 1270. Tatal ei a murit cand era foarte tanara, asa ca a fost crescuta de mama sa si de un unchi pe nume Alexis, unul din fondatorii Ordinului Servitilor. La varsta de 15 ani,  Sfanta Iuliana Falconieri a refuzat sa se supuna planurilor familiei de a o marita, devenind, dupa un an, tertiara servita. Cu toate acestea, a continuat sa traiasca in casa familiei sale, pana in anul 1304, cand i-a murit mama. Imediat dupa aceea, Sfanta Iuliana Falconieri a adunat un grup de femei dedicate rugaciunii si faptelor bune. Mai tarziu, a instituit un regulament al acelui grup, si a fost aleasa drept superioara a lui. Intrucat regulamentul ei a fost aprobat mai tarziu de Papa Martin al V-lea, ea este considerata intemeietoarea calugaritelor servite. Sfanta Iuliana Falconieri a murit in anul 1341, la varsta de 71 de ani, si a fost canonizata de Papa Clement al XII-lea in anul 1737.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 19 iunie

Sfantul Apostol Iuda Tadeul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 19 iunie – Horoscop general Profil astrologic

17 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

18 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 19 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 18, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.