3 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 3 iunie sunt pomeniti Sfantul Mucenic Luchilian cu sotia sa si cei patru copii ai lor: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie, Sfantul Carol Lwanga si insotitorii sai. In aceeasi zi, in anul 2012, are loc sarbatoarea Rusaliilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 3 iunie

Rusaliile

Sarbatoarea de Rusalii se desfasoara in fiecare an la 50 de zile dupa Pasti.
Vezi : Rusaliile in superstitii si traditii romanesti si Obiceiuri de Rusalii- Traditii si superstitii straine 

Sfantul Mucenic Luchilian cu sotia sa si cei patru copii ai lor: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie

Sfantul Luchilian a fost, in cea mai mare parte a vietii sale, un preot pagan. Atunci cand a imbatranit si s-a inteleptit, si-a dat seama de adevarul credintei crestine, si a fost botezat potrivit lui Hristos. Aceasta transformare a unui om avand o mare influenta in societate nu a avut cum sa fie trecuta cu vederea, asa ca Sfantul Luchilian a fost adus la judecata in Nicomedia.
Dupa ce a trecut prin multe schingiuri, a ajuns in aceeasi temnita cu alti patru tineri crestini, pe nume Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie (unii zic ca acestia erau, de fapt, fiii sai). Atunci cand au fost adusi cu totii in fata guvernatorului Silvanos, cu totii si-au marturisit, fara teama, credinta in Hristos, fiind, din aceasta pricina, condamnati la moarte si aruncati intr-un cuptor in flacari. Dupa ce, printr-o minune, au scapat nevatamati, au fost dusi la Bizant, unde celor patru tineri li s-au taiat capetele, iar Sfantul Luchilian a fost rastignit. O fecioara, pe nume Paula, a avut grija ca trupurile sa fie inmormantate asa cum se cuvine, din aceasta pricina fiind si ea torturata, si apoi decapitata. Aceste fapte s-au intamplat in vremea imparatului roman Aurelian. In onoarea acestor sfinti s-a inaltat o biserica la Constantinopole.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 3 iunie

Sfintii Imparati Constantin si Elena
Vezi Traditii si sarbatori 21 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 3 iunie

Preasfanta Treime

Preasfanta Treime are loc in prima duminica de dupa Cincizecime, celebrand cele trei infatisari ale lui Dumnezeu: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. In anul 2012, aceasta sarbatoare cade pe 3 iunie.

Sfantul Carol Lwanga si insotitorii sai

Sfantul Carol Lunga, (numit si Karoli Lwanga, nascut in 1860 sau 1865 si decedat pe 3 iunie 1886), a fost un preot catolic ugandez martirizat pentru credinta sa nestramutata. Nascut in regatul Buganda, in sudul Ugandei de astazi, a slujit ca paj si majodorm la curtea regelui Mwanga al II-lea. Suveranul sau incerca sa se opuna colonizarii, asa ca insista ca locuitorii tarii sale deveniti crestini sa fie executati, lucru intamplat cu multi catolici si anglicani intre anii 1885 si 1887.
Dupa masacrul preotilor anglicani, inceput in 1885, Iosif Mukasa, pe atunci majodorm al curtii, i-a reprosat regelui ca pusese la cale prea multe asasinate. Suveranul a poruncit atunci ca Lwanga sa preia prerogativele acestuia, Lwanga fiind in acea vreme conducatorul religios al paganilor. Cu toate acestea, chiar in aceeasi zi, Lwanga a primit botezul din partea unui preot misionar.
Mai tarziu, regele le-a cerut tuturor slujitorilor sai sa renunte la credinta in Hristos. Lwanga, impreuna cu altii, a declarat ca nu se supun acestui ordin, fiind, drept urmare, cu totii condamnati la moarte. Pe 3 iunie, in timp ce era ars pe rug, Lwanga i-a spus calaului sau: “ Este ca si cum ai turna apa peste mine. Pocaieste-te pentru greselile tale si fii crestin, asemeni mie”. Impreuna cu Lwanga au fost arsi de vii 12 baieti catolici, si noua barbati anglicani.
Carol Mwanga si cei catolici dimpreuna cu el au fost canonizati in 1964, de catre papa Paul al VI-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 3 iunie

Sfantul Mucenic Luchilian si cei impreuna cu el


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 3 iunie – Horoscop general Profil astrologic

1 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

2 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
3 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 3 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.