4 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 4 iunie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, Sfantul Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului, Cuvioasa Sofia, si Sfantul Francisc Caracciolo, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 4 iunie

Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel

Moastele Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip au fost gasite in preajma comunei Niculitel, loc unde se afla odata cetatea Noviodunum. Ele se pastreaza pana in zile noastre la manastirea Cocosu.


Sfantul Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Mitrofan s-a nascut intr-o familie de pagani, dar tatal sau, Dometius, si  toti ai sai au devenit apoi crestini si au mers in Bizant pentru a scapa de prigoana religoasa din Roma. Dometius a fost hirotonisit preot si a fost ales, mai tarziu, episcop al Bizantului. Atunci cand Dometius a murit, i-a urmat pe scaunul episcopal, Probus, fiul sau cel mai mare. Dupa ce si Probius si-a dat obstescul sfarsit, a fost succedat ca episcop de fiul mijlociu, Mitrofan. Sfantul Mitrofan a fost numit in aceasta inalta demnitate in timpul cand Sfantul Constantin cel Mare a ales Bizantul drept noua capitala a imperiului roman. Din cauza varstei inaintate si a infirmitatii sale, nu a mers personal la cel dintai Conciliu Ecumenic din anul 325, trimitand un delegat in locul sau. Imparatul Constantin il iubea pe Sfantul Mitrofan ca pe un tata si i-a indemnat pe toti cei din conciliu sa il viziteze la patul de boala. Zece zile mai tarziu, Mitrofan si-a dat sufletul Domnului.

Cuvioasa Sofia

Nascuta la Aenus, in Rhodope, Sfanta Sofia a avut sase copii, dar, in ciuda indatoririlor ei de mama, a avut mereu grija sa respecte poruncile Domnului.
Dupa ce copiii ei si-au dat cu totii duhul, a fost mereu alaturi de orfani si de vaduve. Si-a vandut averea si a impartit tot ce avea celor sarmani, traind apoi austeritate, si hranindu-se doar cu apa si paine.
Se spune ca avea in casa un butoi cu vin pentru cei saraci, care era tot timpul plin, indiferent cat impartea din el. Butoiul s-a golit insa dupa ce Sfanta Sofia a povestit despre aceasta minune. Gandindu-se ca acest lucru s-a intamplat din cauza lipsei ei de destoinicie, ea s-a dedicat si mai mult vietii de post si rugaciune.Atunci cand a simtit ca nu mai avea mult de trait, a devenit calugarita. A plecat din viata lumeasca la varsta de 53 de ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 4 iunie

Sfintul Mucenic Vasilisc; Sfantul Mucenic Marcel; Sfanta Mucenita Sofia; Sfintii Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic.
Vezi Traditii si sarbatori din 22 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 4 iunie

Sfantul Francisc Caracciolo, preot

Sfantul Francisc Caracciolo (1563 – 1608) a intemeiat, impreuna cu Sfantul Ioan Augustin Adorno, asociatia clericilor Regulari Minori, ramanand superior al acesteia pana la sfarsitul vietii. S-a nascut in anul 1563, intr-o nobila familie din Napoli, si a avut de suferit din cauza unei rare boli de piele, asemanatoare cu lepra. Atunci cand a devenit preot, boala i-a disparut ca prin minune.
Sfantul Francisc Caracciolo a fost canonizat in anul 1807. Este sfantul patron al orasului Napoli si al bucatarilor italieni.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 4 iunie

Sfanta Treime; Sfantul Episcop Mitrofan; Sfintii Mucenici Zoticos, Attalos, Camasis si Filipos din NiculitelCopyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 4 iunie – Horoscop general Profil astrologic

2 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
4 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Sa stiti ca Rusaliile ,,ielele'' sau sanzaiene cum se mai numesc sunt total adevarate anul trecut in 2011 un prieten bun nu credea si se spune ca in aceasta zi daca te duci la fantana si le strigi te ia el na crezut si a strigat si odata sa albit la fata si a murit.Niste colegi au mers noaptea cu masina pe langa un camp si au vazut un magar alb apoi un om alb dar disparea nu sunt doar superstitii eu cred in asa ceva si imi este teama eu in fiecare an pun usturoi la geam sa nu intre in casa cum se zice sau pun un graunte langa pat.Se mai spune ca noaptea dcaa mergi la drum cu raspantie le vezi dansand sau le auzi cantand nu e bine sa te lasi condus de vocea lor ca te induce in eroare si te afce sa le urmaresti.Multi nu crede dar eu cred.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.