Vampirii in superstitii, legende si mituri

Superstitiile, credintele, legendele, si miturile despre vampiri continua sa obsedeze omenirea si sa ne infricoseze in cartile de groaza si filmele horror. In Europa rasariteana, vampirii erau vazuti drept niste creaturi inzestrate cu doua inimi sau doua suflete; daca una din inimi inceta sa mai bata, vampirul continua sa ramana in viata gratie celei de-a doua.

Cum te transformi in vampir? Conform unor vechi superstitii, aceasta soarta este rezervata criminalilor, bastarzilor, vrajitoarelor, magicienilor, oamenilor excomunicati de biserica, celor nascuti cu dinti sau cu caita, ori copiilor nebotezati. Cel de-al saptelea fiu al celui de-al saptelea fiu este blestemat sa devina vampir.


Cum poti descoperi daca ai de a face cu un vampir? Orice persoana care nu mananca usturoi sau nu poate suferi usturoiul este suspecta a fi bautoare de sange! Vampirii paralizeaza vointa oamenilor, putandu-le astfel fura frumusetea, puterea acestora, sau chiar laptele unei mame care alapteaza. Ei isi fac aparitia mai ales in noaptea Sfantului Andrei, intr-un loc unde nu canta cucul si cainii nu mai indraznesc sa latre.

Vampirii se tem de lumina, asa ca, pentru a nu-i lasa sa se apropie de tine, trebuie sa faci un foc mare si sa aprinzi torte in jurul casei. Chiar daca te inchizi in locuinta cu zece lacate si zavoare, ei pot ajunge pana la tine prin cosurile sobelor sau chiar prin gaura cheii. Tocmai de aceea, este necesar sa ungi aceste locuri, dar si ferestrele, cu usturoi. Pentru a fi protejate, animalele trebuie sa treaca si ele prin acest tratament.
Crucile facute din ghimpii trandafirilor salbatici sunt mijloace eficiente de a tine vampirii departe de tine. Poti sa presari astfel de ghimpi ori seminte de mac pe tot drumul de la cimitir pana in sat. Intrucat vampirii trebuie sa se opreasca pentru a culege fiecare samanta ori ghimpe, ei vor intarzia sa ajunga printre oameni, si, siliti de rasaritul soarelui, vor fi nevoiti sa se intoarca in mormintele lor.

Potrivit unor credinte crestine, sufletul nu paraseste trupul vreme de 40 de zile dupa ce a fost ingropat, din aceasta cauza avand loc, se spune, slujba de 40 de zile de dupa inmormantare. In unele vechi traditii, daca trupurile dezgropate la sapte ani dupa inmormantare nu erau deloc descompuse, li se infingea in inima o tepusa de lemn.

Intr-o alta superstitie, daca o pisica sau un alt animal “malefic” sare peste trupul unui mort inainte ca acesta sa fie inmormantat, decedatul se va transforma in vampir. Pe de alta parte, daca corpul unui mort se reflecta intr-o oglinda, aceasta oglindire imboldeste spiritul sa iasa din trup si sa devina un vampir.

Potrivit legendei, una din metodele consacrate de a descoperi un vampir presupunea sa alegi un baiat sau o fata, indeajuns de tineri pentru a fi virgini, si sa pui o astfel de persoana pe un cal complet negru, alb sau brun, care sa fie de asemeni virgin. Calul trebuia sa fie plimbat de-a lungul si de-a latul unui cimitir, peste toate mormintele. In cazul in care calul refuza sa paseasca peste un mormant, insemna ca acolo se ascunde un vampir.

Cum omori un vampir? Tepusa trebuie sa strapunga intreg trupul acestuia si sa se infinga in pamant, astfel incat sa-l fixeze pentru totdeuna in mormant. Tepusa trebuie sa fie facuta din lemn de trandafir salbatic, frasin ori plop. In unele regiuni, nu se utiliza lemn, ci fier inrosit in foc. Pentru a nu mai invia, corpul vampirului trebuia sa fie ars sau ingropat la o raspantie de drumuri. O alta metoda consacrata presupunea folosirea de gloante din argint.

Daca un vampir nu este descoperit la timp, se spune ca isi ucide mai intai membrii apropiati ai familiei, continuand cu alti locuitori si animale din localitatea unde a fost ingropat. De asemeni, el nu se poate indeparta prea mult de mormantul sau, pentru a nu fi surprins de razele soarelui.

Un vampir ramas nedepistat timp de sapte ani, poate calatori in alt loc sau chiar alta tara, unde se vorbeste o alta limba, avand sansa de a deveni din nou om. Dupa aceea, se poate casatori si poate avea copii, insa toti urmasii sai vor deveni vampiri dupa ce vor muri.

Cuvantul vampir provine din limba slava, avand semnificatia de “bautor sau sugator de sange”. Acest cuvant a inceput sa se raspandeasca in anii 1700. Mitul vampirului, asa cum il cunoastem in zilele noastre, inconjurat de o aura cumva romantica, a aparut in Anglia, in epoca victoriana. Cea mai vestita carte despre aceasta creatura “romantica” este Dracula, un roman al scriitorului anglo-irlandez Bram Stoker. Inainte ca aceasta carte sa devina extrem de populara, vampirii erau vazuti ca niste creaturi dezgustatoare, cu unghii si urechi lungi si ascutite, acoperite cu sange. O imagine cu totul diferita de cea a vampirilor frumosi si seducatori care isi atrag in mreje victimele fara nici un fel de ezitare.

Iata o lista cu diferite tipuri de vampiri de pe tot cuprinsul lumii…

- Asanbosam . Vampir african avand copite in loc de picioare, ce isi musca victimele de degetul mare.
- Baital. Creaturi din legendele indiene, pe jumatate oameni, pe jumatate lilieci, cu o coada extrem de lunga.
- Bajang. Vampiri malaiezieni luand forma unor dihori, ce pot fi facuri sclavi de un vrajitor si fortati sa ucida vrasmasii acestuia.
- Baobhan Sith. Fapturi magice din Scotia, aparand asemeni unor fete foarte frumoase, care danseaza cu barbatii pana cand ii secatuiesc de puteri si se hranesc apoi cu sangele lor. Pot fi distruse cu o teapa din fier.
- Callicantzaros. In Grecia antica, conform miturilor, copii nascuti de Craciun puteau deveni callicantzaros, creaturi pe jumatate oameni, pe jumatate animale.
- Ch'ing Shih. In legendele chinezesti, fapturi livide, avand puterea de a ucide prin respiratia lor otravita. Daca un Ch'ing Shih intalneste in calea sa o gramada de orez, trebuie sa numere boabele inainte de a merge mai departe. Avand forma imateriala a unor sfere de lumina, poate fi ucis de arme normale sau de lumina soarelui.
- Civateteo. Vampiri vrajitoare  din Mexic, ce isi tin sabaturile la rascruci de drumuri si se impreuneaza cu barbatii pentru a da nastere altor vampiri. Sunt asociati cu zeul Tezcatlipoca.
- Dearg-due. Vampir irlandez ce nu isi poate schimba forma si poate fi invins inaltand un morman de pietre peste mormantul sau.
- Empusa. Fapturi mitologice grecesti si romane, infatisandu-se asemeni unor femei frumoase sau a unor batrane, asociate cu incubi ori succubi.
- Ekimmu. Monstru asirian invizibil, capabil sa puna stapanire peste oameni, ce poate fi omorat cu arme din lemn sau prin exorcism.
- Hanh Saburo. Vampir indian traind in paduri, ce poate controla cainii, si are obiceiul de a atrage oamenii in codru, pentru a-i ataca.
- Incubus. Vampir sexual european, inzestrat cu o natura demonica. Poate intra neinvitat in case si are capacitatea de a lua infatisarea altor persoane. Obisnuieste sa isi viziteze victimele in mod regulat, acestea avand impresia ca il intalnesc doar in vise. Versiunea feminina a lui incubus este succubus.
- Jaracara. Creatura braziliana luand forma unui sarpe, ce are obiceiul de a suge atat sangele cat si laptele femeilor adormite.
- Krvopijac. Faptura legendara bulgareasca aratand ca un vampir obisnuit, cu exceptia faptului ca are o singura nara. Poate fi imobilizata asezand trandafiri salbatici in jurul mormantului sau. Pentru a fi distrusa, trebuie ca un vrajitor sa porunceasca spiritului sau sa intre intr-o sticla, ce trebuie apoi sa fie aruncata in foc.
- Lamia. Creaturi feminine din miturile grecesti si romane, jumatate umane, jumatate animale, ce nu se multumesc sa bea sangele victimelor lor, hranindu-se si cu carnea acestora. Pot fi ucise cu arme normale.
- Loogaro. Monstri indieni infatisandu-se asemeni unei femei batrane, ce se deplaseaza noaptea sub forma unor globuri luminoase.
- Mulo. Vampir sarbesc aparand ca un om imbracat in alb, activ atat ziua cat si noaptea, putand sa se arate ca un cal sau o oaie. Cunoscut si sub numele de Vlokoslak, suge sangele si mananca carnea victimelor sale.
- Nachzerer. In superstitiile germane, fantoma a unui om mort de curand, ce se intoarce acasa pentru a-si ucide familia.
- Nosferatu. Vampir traditional din Europa centrala si rasariteana, asa cum este descris in cartea Dracula.
- Rakshasa. Monstri indieni ce apar ca niste oameni cu pene sau tigri, avand mari puteri vrajitoresti. Beau sangele si mananca trupurile oamenilor si pot fi distrusi prin ardere, exorcism sau expunerea la lumina soarelui.
- Strigoi. Fantome din Europa rasariteana, “pasari ale semnelor rele”, care ataca oamenii in timpul noptii. Uneori, au ciocuri lungi si ascutite cu ajutorul carora gauresc carnea victimelor pentru a le suge sangele.
- Varcolaci. Creaturi din legendele grecesti si romanesti, ce pot merge in plina zi fara a avea de suferit in vreun fel. Pot intra intr-o casa numai daca sunt invitate. Pe langa faptul ca se hranesc cu sange, au puterea de a da nastere cosmarurilor. Pot fi omorate prin ardere sau exorcism. In Creta, sunt numite kathakano.
- Wampir. Fapturi din superstitiile rusesti si poloneze aratand precum oamenii, dar avand o tepusa sub limba. Active de la pranz pana la miezul noptii, pot fi nimicite numai prin ardere. Atunci cand trupurile lor sunt arse, ele explodeaza sub forma unor mii de animale micute si dezgustatoare (precum viermi, rame, sobolani). Numite si vieszcy.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu :

Luna plina in superstitii si farmece

Vampirii energetici - Oamenii care iti fura energia

Atractia vampirilor sau dragoste cu un vampir
Vampirii in superstitii, legende si mituri Vampirii in superstitii, legende si mituri Reviewed by Diana Popescu on iunie 10, 2012 Rating: 5

52 de comentarii:

  1. Eu spun ca sunt doar superstitii

    RăspundețiȘtergere
  2. In anumite filme se specificica ca vampirii exista in Romania...ma amuza teribil cand ne pomenesc aia pentru lucrul asta :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. infricosator dar nu cred in asa ceva:D

    RăspundețiȘtergere
  4. un sambure de adevar tot trebuie sa fie pe undeva..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate chiar exista iar eu voi gasi unul si voi demonstra ca exista devenind unul dintre ei...

      Ștergere
  5. nu e nimec adevarat de acolo am citit cateva paragrafe si m-am enervat.S-a va zic eu ceva un adevar de ce nu stau vampiri la lumina pt ca le straluceste pielea si in plus vamriri nu au 2 suflete si nici nu te transformi asa in vampir in plus vampiri nu vin neinvitati in casele oamenilor ce scrie acolo e o jignire pt vampiri dar si pt cei care cred si sunt documentati.

    RăspundețiȘtergere
  6. Avem de a face, se pare, cu o declaratie de presa a Partidului Vampirilor, necrestin si nedemocrat!

    RăspundețiȘtergere
  7. cine crede in asa ceva?daca ar fi fost cu adevarat vampiri in lume ,sigur se afla,este doar o superstitie care fascineaza multa lume!

    RăspundețiȘtergere
  8. interesant ,fascinant ,dar nare cum sa fie adevarat sunt legende!legendele au doar un sambure de adevar

    RăspundețiȘtergere
  9. eu cred ca undeva candva de mult au existat si cine stie la cate se intampla in ziua de azi imposibil dar poate fi adevarat dar este o vorba morti cu mortii si vi cu vii

    RăspundețiȘtergere
  10. candva de mult undeva intr un loc anume au existat si cred ca mai exista la cate se intampla in ziua de azi dar cum este vorba aceea vi cu vii si morti cu mortii

    RăspundețiȘtergere
  11. si vampiri nu pot intra in casa ne-invitati
    da varcolaci pot

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu vreu sa devin vampir!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. retardatiloooR!!!:))):))).....ai vazut cateva filme cu vampiri si credeti ca sunteti "documentati"?!?!...toate cartile/filmele cu vampiri gen twilight,TVD sau true blood(Vampirii sudului) contin niste informatii prelucrate de autorii cartilor sau de regizori:))...fiecare prezinta cate o teorie diferita!...iar povestile vechi s'au degenerat la modul tragic!:)) ....si deja exista prea multi"experti in ale vampirilor",care au vazut cateva filme si Probabil au citit cateva carti,si acum vin sa ne explice teoria lor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deacord! Aceste filme contin informatii total false in privibta vampirilor pentru a capta atentia cititorului cu o simpla poveste, o legende, ulterior dezvoltata drept pelicula. Eu nu cred In vampiri. Nu exista fiinte supranaturale(dupa parerea mea ).

      Ștergere
  14. mi-a placut un comentariu...'vampiri nu ies la lumina ca stralucesc' !!

    frate iti dau un sfat...IMPUSCA-TE !!

    RăspundețiȘtergere
  15. NUMAI SUPERSTYTI PROSSTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu sunt ma Superstitii ia ganditi-va la ce scriu acuma io "Cum o EXISTAT daca so auzit de iel" normal co existat si inca mai exista Vlad Tepes a fost vampir

    RăspundețiȘtergere
  17. Draga AndreasZNZ Blogger, desi esti putin confuz, cred ca ma inteles mesajul tau. Oricine poate sa scrie despre orice vrea, insa eu am adus aici niste superstitii legate de vampiri existente in traditiile lumii de sute si mii de ani

    RăspundețiȘtergere
  18. dak nu va placut asta de ce ati mai citit...................

    RăspundețiȘtergere
  19. Oameni buni, ar trebui sa va gasiti un hobby. Pe bune. NU exista asa ceva! Da, interesant, fascinant si tot ce vreti voi, dar mai ganditi-va o data si, daca se poate, logic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte Fascinant Dar in acelas timp inspaimantator si sper ssa nu existe astfel de chestii

    RăspundețiȘtergere
  21. Mi-a placut foarte tare un comentariu .. foartee tare :))))) , cel de sus care spune " mi-a placut un comentariu vampiri nu ies la lumina ca stralucesc frate iti dau un sfat .. IMPUSCA-TE ! " =))) Tare de tot .. Acest cuvant "impusca-te " merge si la plural,pentru ce-i ce cred in astfel de lucruri .:* :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Huoooooo ! :))) Povestii de adormit copii ! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Este real!Vampirii exista!SA stitii!Cu soarele nu au nimic.Nu le straluceste pielea in soare.Arata exact ca oamenii duar mai palizii.Si voi desteptilor care spuneti ca daca ar fi existat i-am fi vazut deja va inselatii.Vampirii se ascund foarte bine printre oamenii.A!Si vampirii nu pot murii deloc.Deloc!Nici daca ai infingi o tepusa in nu stiu ce.Si vampirii nu au suflet.Vampirii se pot transforma in animale si sa zboare.Daca va luati dupa fraieri ce scriu pe net ca nu au ce face sunteti prostii.Daca nu cunoasteti nici un vampir mai bine taceti naibii din gura!!!Ca or rade totii vampirii de voi.Si mersi ca nu credeti in vampirii! Asa si trebuie.Sa nu credeti in ei.Exista!Si vampirii vor pune stapanire pe lume.Apoi se vor retrage in intuneric.NU mint.Serios.Nici nu imi place sa mint.Daca vreti sa ma credeti ok.Dar deja stiu ca nu ma vetii crede.Ps:Vampirii nu sunt in Romania ci in Italia sunt mai multii vampirii decat va imaginatii.

    RăspundețiȘtergere
  24. serios??in italia??/...sa treaca si pe la mine atunci:)))))

    RăspundețiȘtergere
  25. tu ai cunoscut vreun vampir de ai scris toate astea???

    RăspundețiȘtergere
  26. povesti aiurea create de oameni speriati

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu sunt povesti aiurea,ma refer la vampirii energetici!exista peste tot!daca nu cunosti despre subiectul asta nimic,ti se ntampla poate sa ai de a i de a face cu ei,dar habar sa n ai ce sunt,de fapt!ma refer din nou,la energia negativa,la tipul de,,aspirator,,al energiilor tale pozitive,pt.a se hrani cu ele!astia sunt oamenii,slabi ascunsi,prefacuti,se vaieta tot timpul,victimizeaza,te sufoca cu prezenta sau cu dorinta lor de a avea atentia ta,sunt oameni care te obosesc,te streseaza,te innebunesc la maxim,care te lasa fara energie,cu indispozitie de tip,,epuizare,sleire,,de puteri,cu dureri de cap,etc.si culmea,au o putere de manipulare asupra ta,,inconstienta,,ca in loc sa ii indepartam,ne ceeaza uneori,o stare de acceptare tacita,prin ,,dominarea,,lor asupra vointei noastre!este un subiect ciudat si controversat,pt.ca tot ce e necunoscut si mistic pt.omenire,se dezbate,se discuta,nu e palpabil si real ,deci ...poate nu exista!asa se crede!e optiunea fiecaruia sa creada ce doreste de altfel,sunt numiti,,vampiri,,si asta poate e luat in deras,se pot numi si altfel(sunt oameni cu campuri magnetice fisurate care absorb de la altii ce simt ca au nevoie)unii sunt f.constienti de ce fac,stiu si cunosc asta,altii o fac sub diferite forme.ceea ce nu vedem,pare absurd si inexistent,dar nu e deloc asa!cristina sunt si stiu ce afirm!

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu sug sange,nu au colti si luciri de drac,de asta se glumeste pe tema asta,dar sunt printre noi,,oameni obisniuti,,la prima vedere ....dar cu multe probleme de natura,,energetica,,cine stie cat de importanta este o ,,aura,,curata un camp magnetic,,solid,,in jurul nostru intelege perfect,ce spun eu acum!va doresc sanatate si protectie divina!tot cristina!

    RăspundețiȘtergere
  29. vampiri energetici, vampiri cu..........diferite calitati si defecte, piele stralucitoare, ochi rosii, .........voi chiar nu aveti ce discuta, oare cum ar scoate bani buni cei care fac filme........hm?
    de ce nu incercati sa cercetati tema........istoria romaniei, invatati putina gramatica....................si altele care tin de gradul de cultura al fiecaruia.
    sunt atatea pe acest internet............................
    asta e oare viitorul romaniei?

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu sincer nu cred ca ai cunoscut doi vampiri.

    RăspundețiȘtergere
  31. Dar tu de ce ai intrat pe saitul asta daca tot nu vrei ?sa ne spui noua de ce intram? sti de ce ca vor muschi nostri.

    RăspundețiȘtergere
  32. nui nimic drept in articolu ista uitativa la the vampire dieries

    RăspundețiȘtergere
  33. Pareri peste pareri vampiri varcolaci etc insa asa zisele filme aceste nu fac decat sa intipareasca idei tampite in mintile oamenilor mai ales a adolescentilor insa va pun o intrebare peste 1000 de oameni dispar zilnic si nu mai sunt gasiti niciodata ei bine care este raspunsul vostru draga visatori?

    RăspundețiȘtergere
  34. Diana,ai un blog super tare si ma bucura ca tu iti publici lucrurile care te pasioneaza(fiind vampirii),
    Pt mm de acum esti un exemplu,sunt cea mai mare fana.Despre mm iti pot spune doar ca sunt o fata de doar 13 ani care este nebuna dupa fenomenele S.F.
    ::;;:;:)))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, si tine-o tot asa cu sf-ul. Vorba lui Ray Bradbury, "Suntem o imposibilitate intr-un univers imposibil."

      Ștergere
  35. Eu nu cred in asa ceva,si in plus este o prostie vampirii nu exista treci peste fato este o mare prostie cine ar crede in asa ceva . nu exista treci peste fatoooo

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna ziua tuturor , doua intrebari 1. Diana oare sa fii aceias fata cu care am vorbit acum mult timp in urma pe blogul lui saia ? Si 2 . Imi cer iertare daca deranjez sau am incurcat persoana .

    RăspundețiȘtergere
  37. Deci ..varcolacii sunt vampiri? :))))) si nu pot intra in casa fara invitatie? Eu am intrat si n-am murit..baaa ce-i asta?? Nici 000,1% nu stiti despre noi xD

    RăspundețiȘtergere
  38. informati-va oleaca inainte sa cititi toate bazaconiile. vedeti aici ceva interesant http://homeofknowdledge.xyz/clinically-death/

    RăspundețiȘtergere
  39. Eu cred cu adv ca exista si vampiri si licani {varcolaci} sper ca intr-o zi voi gasi unul nu ar conta ce ar fi daca ar fi lican sau vampir dar un lucru il stiu ca nu am sa renunt vreodata si apropo eu nu am 10 ani o sa demonstrez tuturor promit...









    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.