11 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 11 iulie sunt pomeniti Sfanta Mare Mucenita Eufimia, Sfanta Olga, imparateasa Rusiei, Sfantul Benedict, abate, patron al Europei, si Cuviosul Leon din Mandra.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 11 iulie

Sfanta Mare Mucenita Eufimia

Sfanta Mare Mucenita Eufimia este sarbatorita pe 16 septembrie. Astazi comemoram minunile facute de moastele ei in timpul celui de-al patrulea Conciliului Ecumenic. Dupa multe dezbateri fara folos despre  apararea ortodoxiei si tendintele contrare ale ereziei monofizite, cele doua parti au ajuns sa se puna de acord cu privire la definirea clara a celor doua pozitii, urmand ca Domnul sa hotarasca care din ele este cea indeptatita. Cele doua tabere din interiorul bisericii au adus doua interpretari in privinta moastelor Sfintei Eufemia. Dupa trei zile de constante analize si cuvioase interpretari, relicvele Sfintei Eufenia au fost deschise in prezenta imparatului si s-a descoperit ca la picioarele ei zaceau cartea monofizitilor, in vreme ce acea a ortodocsilor se afla sub mana ei dreapta.

 Sfanta Olga, imparateasa Rusiei

Sfanta Olga, renumita pentru intelepciunea si sobrietatea ei, a fost in tinerete sotia lui Igor, marele print al Kievului, ce a guvernat in al zecelea secol. Dupa moartea sotului ei, a influentat major Rusia, incercand sa o aduca pe calea credintei crestine. Impresionat  de frumusetea si maretia ei sufleteasca, imparatul a cerut-o in casatorie. Ea i-a spus ca raspunsul ei putea veni numai dupa ce se boteza crestineste, si depindea de parerea nasului ei intru Dumnezeu. Dupa ce a fost botezata si i-a fost daruit numele de Elena, imparatul si-a reinnoit cererea de casatorie. Conditiile puse de Sfanta Olga fiind  indeplinite, imparatul a trimis catre meleagurile ei preoti, scrieri sfinte si sfintite icoane. Desi fiul ei, Sviatoslav a ramas pagan, ea a sadit credinta crestina in sufletul nepotului ei, Vladimir, care a reusit sa aduca pe calea Domnului intreaga suflare din Rusia.  Sfanta Olga si-a dat sufletul in pace in anul 969.

Cuviosul Leon din Mandra

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 11 iulie

Pomenirea aflarii cinstitelor moaste ale Sfintilor Mucenici Chir si Ioan; Preacuviosii Serghie si Gherman; Icoana Maicii Domnului Tricherousa .
Vezi Traditii si sarbatori din 28 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 11 iulie

Sfantul Benedict, abate, patron al Europei

Sfantul Benedict (480 – 547), parintele al monahiei occidentale, este considerat a fi patron al speologilor. Nascut in Nursia, Italia, a fost educat la Roma. Scarbit de viciile ce strabateau Roma, a plecat de acolo in fuga, in preajma anului 500, refugiindu-se la Enfide. S-a hotarat apoi sa duca o viata de pustnic, in muntii Subiaco, unde a stat intr-o pestere vreme de trei ani, ajutat cu cele de-ale mancarii de un calugar, numit Romanus. In ciuda dorintei sale de a ramane in singuratate, sfintenia si austeritatea lui au devenit atat de cunoscute incat a fost convins sa accepte demnitatea de a staret al manastirii de calugari de la Vicovaro. A incuiviintat sa devia staret, insa, atunci cand si-a impus regulile stricte si s-au facut incercari de a fi otravit, s-a intors la Subiaco, unde a pus bazele unui asezamant al adevatei spiritualitati crestine.  In preajma anului 525, s-a stabilit la Monte Cassino. Aici a distrus templul lui Apollo si a adus oamenii din imprejurimi spre crestinism, inaltand apoi acolo o manastire, in anul 530, ce a devenit locul de nastere al vietii monahale occidentale. In curand, multi ucenici s-a adunat in jurul sau, atrasi de minunile si sfintenia sa. I-a organizat pe calugari intr-o singura comunitate, si a scris vestitele lui reguli despre viata ascetica, rugaciune, studiul si indatoririle calugarilor. In vremea indrumarii sale, i-a sfatuit pe cei aflati in demnitatea de papa, si s-a ingrijit de oamenii saraci, incercand sa usureze consecintele invaziei lui Lombard Totila. Sfantul Benedict a murit la Monte Cassino, pe 21 martie, fiind numit, dupa aceea, protector al Europei de catre Papa Paul al VI-lea in anul 1964.

Sfanta Olga (890 – 969)

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 11 iulie

Sfanta Mucenica Eufemia


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 11 iulie – Horoscop general Profil astrologic

9 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
11 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 10, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Foarte frumos articolul!! Felicitari !! Mai ales k am aflat o groaza de lucruri interesante despre diferiti sfinti:)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am auzit in viata mea de sfintii astia :|

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.