21 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 21 iulie sunt praznuiti Cuviosii Simeon si Ioan Pustnicul, Sfantul Prooroc Iezechiel, Cuviosii Rafail si Partenie de la Agapia, Sfantul Laurentiu de Brindisi, preot invatator, si Sfantul Daniel, prooroc. In traditia populara romaneasca, a doua zi dupa Sfantul Ilie incepeau Pirliile, trei divinitati surori cu Sfantul Ilie, onorate vreme de o saptamana sau trei zile, cand nu se muncea pentru a nu fi arse de soare recoltele si a nu se aduce peste oameni boli “arzatoare”. Pirliile erau sarbatorite si pentru a nu cade grindina, a nu fi loviti satenii de fulgere ori nebunie, si  a nu fi stricate de viermi roadele pomilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 21 iulie

Cuviosii Simeon si Ioan Pustnicul

Sfintii Cuviosi Simeon si Ioan Pustnicul au fost frati si s-au nascut in Edesa din Mesopotamia. Dupa un pelerinaj la Ierusalim, cei doi au devenit calugari, insa au parasit curand manastirea pentru a se stradui in rugaciune si post in apropiere de Marea Moarta, ramanand acolo vreme de 30 de ani.
Apoi, Dumnezeu i-a poruncit Sfantului Simeon sa paraseasca pustia si sa il slujeasca pe Domnul in mijlocul oamenilor. La despartire, Sfantul Ioan i-a spus:”Tine-ti inima departe de tot ceea ce vezi in lume. Nu lasa sa ajunga la inima ta tot ce iti atinge mana. Atunci cand hrana trece printre buzele tale, nu permite inimii sa se indulceasca de la aceasta. Daca picioarele tale trebuie sa se miste, in sinea ta sa stapaneasca pacea. Orice faci in afara, mintea sa iti fie senina. Roaga-te pentru mine, astfel incat Dumnezeu sa nu ne desparta unul de celalalt in lumea viitoare”. Sfantul Simeon a mers la Emesa, din Siria, unde si-a petrecut restul vietii prefacandu-se a fi nebun pentru nu dezvalui oamenilor sfintenia sa. Cu toate acestea, a facut multe minuni si vindecari miraculoase, si le-a aparut in vis oamenilor din oras, chemandu-i spre pocainta. I s-a dat darul de a vedea ce se intampla in sufletele oamenilor, asa ca, atunci cand dansa si vorbea in dodii pe strazi, se folosea de falsa sa nebunie pentru a le sopti la ureche pacatosilor cu ce au gresit, indemnandu-i sa se caiasca. Sfantul Simeon si-a dat sufletul in pace Domnului in anul 590. Sfantul Ioan a ramas toata viata in desert si a murit la putin timp dupa Simeon.

Sfantul Prooroc Iezechiel

Cartea din Vechiul Testament ce ii poarta numele cuprinde proorocirile despre nasterea sub forma umana a Domnului Iisus Hristos, dintr-o Fecioara, precum si despre mantuirea adusa de El intregii omeniri.

Cuviosii Rafail si Partenie de la Agapia

Originar din satul Bursucani, zona Barladului, Cuviosul Rafail a fost calugar la Manastirea Agapia din Deal, in cel de-al XVI-lea secol.
Onorat si cu numele de “Fericitul staret Rafail”, s-a remarcat prin sfintenia si minunile sale atat in viata, cat si dupa moarte. Moastele sale au fost cinstite de Sfantul Ierarh Dosoftei, o parte din ele aflandu-se si in zilele noastre in manastiri din Moldova.

Traitor in secolul al XVII-lea, in aceleasi timpuri ca si Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Sfantul Cuvios Partenie a fost sihastru pe muntele Scaunele. Se spune ca isi inchina intrega zi rugaciunilor, iar noaptea impletea cosuri, spunand rugaciunea lui Iisus. Cuviosul Partenie a trecut la Domnul in anul 1660, moastele lui fiind vestite pentru darul de a-i vindeca pe credinciosi.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 21 iulie

Aratarea icoanei Maicii Domnului din oraşul Kazan; Pomenirea Sfantului Marelui Mucenic Procopie; Sfintii Mucenici Alexandru si Teodor.
Vezi: Traditii si sarbatori din 8 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 21 iulie

Sfantul Laurentiu de Brindisi, preot invatator

Caesare de Rossi s-a nascut la Brindisi, in regatul Napoli, pe 22 iulie 1559. A fost educat de calugarii franciscani si de unchiul sau la manastirea Sfantul Marcu din Venetia. La varsta de 16 ani, s-a alaturat capucinilor din Verona, luandu-si numele de Laurentiu si continuandu-si apoi inaltele studii in teologie, filozofie, Biblie, limba greca, limba ebraica, si alte cateva limbi, la Universitatea din Padova. A fost hirotonisit si a inceput sa predice in nordul Italiei. A devenit general al ordinului sau la Roma in 1596, o demnitate pe care a detinut-o de cinci ori. Dupa aceea, Sfantul Laurentiu a fost insarcinat sa ii converteasca la crestinism pe evrei, si, impreuna cu  Sfantul Benedict de Urbino, a fost trimis sa combata luteranismul din Germania.  Cei doi au infiintat fratii capucine la Praga, Viena, si Gorizia. La cererea imparatului Rudolf al II-lea, Sfantul Laurentiu a ajutat la strangerea fondurilor pentru o armata a conducatorilor germani, menita sa lupte impotriva turcilor ce erau pe punctul de a cuceri intreaga Ungarie. A devenit capelan in aceasta ostire, si s-a numarat printre liderii din batalia de la Szekesfehevar din 1601.
In anul 1602, a fost ales vicar general al capucinilor, dar a refuzat sa participe la urmatoarele alegeri pentru acest rang din anul 1605. A fost trimis in Spania pentru a-l convinge pe Filip al III-lea sa se alature aliantei catolice, fondand cu aceasta ocazie un asezamant capucin la Madrid. A primit, de asemeni, insarcinarea de legat papal la curtea lui Maximilian de Bavaria, servind ca impaciuitor in cateva dispute regale. In anul 1618, s-a retras din lume la fratia capucina de la Caserta. A fost rechemat la cererea conducatorilor din Napoli, pentru a merge in Spania si a interveni la regele Filip impotriva ducelui de Osuna, trimis al Spaniei la Napoli. Calatoria aceasta in vremea caniculara din mijlocul verii l-a epuizat si a murit la cateva zile dupa ce l-a intalnit pe rege la Lisabona, in ziua de 22 iulie 1619. Sfantul Laurentiu a scris un comentariu despre Geneza, si cateva tratate impotriva lui Luther, insa principala sa opera consta din noua volume de predici. A fost canonizat in 1881, si proclamat invatator (doctor) al bisericii de catre Papa Ioan al XXIII-lea, in anul 1959. Sfantul Laurentiu este patron al orasului Brindisi.

Sfantul Daniel, prooroc

Sfantul Prooroc Daniel este cel de-al doilea fiu al lui David, avand-o drept mama pe Abigail din Carmel (1 Cronici 3:1). Era numit si Chileab (2 Samuel 3:3). Desi este unul din cei mari patru prooroci, nu este mentionat niciodata in Vechiul testament ca profet. Viata si proorocirile sale sunt mentionate in Cartea lui Daniel.
Dupa cea dintai mutare a evreilor infaptuita de Nebucadnetar, sau imediat dupa victoria acestuia asupra egiptenilor in cea de-a doua batalie de la Carchemis, Daniel si alti trei nobili tineri au fost dusi la Babilon, impreuna cu vasele templului. Acolo a fost obligat sa intre in slujba regelui Babilonului, si, potrivit obiceiului, a primit numele caldean de Baltazar, adica “printul lui Bel” sau “Bel il apara pe rege”.
Pentru a fi demn de a sluji imperiul, Proorocul Daniel a fost educat in scolile inteleptilor din Babilon (Daniel 1:4). In aceasta perioada, s-a remarcat prin respectarea stricta a legii mozaice (Daniel 1:8-16), si a castigat increderea si stima celor ce erau impreuna cu el. Obiceiul de a-si aprofunda invatatura, capatat in timpul educatiei sale la Ierusalim, l-a ajutat in scurt timp sa ajunga unul din cei mai intelepti si invatati dintre caldeeni. Dupa trei ani de studiu in scolile regale, Daniel s-a distins prin meritele sale, si a fost adus in viata publica.
Sfantul Daniel a devenit curand cunoscut pentru talentul sau de a interpreta visele (Daniel 1:17; 2:14), si a fost inaltat la rangul de guvernator al provinciei Babilonului, fiind numit “conducator al guvernatorilor” peste toti oamenii intelepti din Babilon. S-a remarcat prin interpretarea viselor lui Nebucadnetar. Multi ani dupa aceea, cand era batran, in mijlocul confuziei si consternarii produse petrecerea lipsita de piosenie a lui Belshazzar, a fost chemat de regina mama (probabil Nitocris, fiica lui Nebucadnetar) pentru a interpreta misterioasa scriere de pe perete. A fost, cu aceasta ocazie, rasplatit cu o mantie purpurie si ridicarea la rangul de “al treilea conducator”, cel de-al doilea conducator fiind chiar Belshazzar, ca asociat al tatalui sau, Nobonidus, la tron (Daniel 5:16).
Daniel a interpretat scrierea de pe zid, iar in acea noapte Belshazzar a fost ucis. Dupa ce a cucerit Babilonul, Cirus, stapanitor al Asiei din India si pana la Dardanele, l-a adus pe Darius, un print median, pe tron, in vremea acestuia Sfantul Daniel avand functia de primul din cei trei conducatori ai imperiului. Din acesta demnitate, el a facut demersuri pentru eliberarea evreilor, care s-au putut intoarce astfel pe pamanturile lor, desi el insusi a ramas in Babilon. Fidelitatea sa fata de Dumnezeu l-a expus persecutiilor, fiind aruncat intr-o cusca cu lei, in care a supravietuit in mod miraculos. Dupa aceasta fapta, Darius a emis un decret de respectare a “Dumnezeului lui Daniel” (Daniel 6:26).
Proorocul Daniel a prosperat in timpul domniei lui Darius, pe care l-a influentat probabil sa hotarasca iesirea evreilor din captivitate (536). A avut o serie de viziuni profetice despre viitorul glorios al poporului lui Dumnezeu. Anul si locul decesului sau nu sunt consemnate in documente istorice. A murit probabil la Susa, in julrul varstei de 85 de ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 21 iulie

Cuviosii Simeon si Ioan


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 21 iulie – Horoscop general Profil astrologic

19 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
21 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 20, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Cate obiceiuri sunt in Romanica noastra scumpa si draga . Am ramas placut surprins.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.