6 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 6 iulie sunt sarbatoriti Cuviosul Sisoe cel Mare, Sfanta Mucenita Lucia, Sfintii Mucenici Arhip si Filimon, si .Sfanta Maria Goretti, Fecioara Mucenica. Aceeasi data este marcata de Jocurile apoliniene si Ziua nasterii lui Dalai Lama.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 6 iulie

Cuviosul Sisoe cel Mare

Unul din cei mai insemnati parinti ai desertului, Sfantul Cuvios Sisoe cel Mare a dus o viata ascetica la Scetis, in Egipt. Dupa moartea Sfantului Antonie cel Mare, s-a mutat in pustnicie in pestera acestuia, spunand :”In acest fel, in vizuina unui leu isi gaseste adapost o vulpe”. Sfantul Sisoe a fost binecuvantat cu darul de a-i vindeca pe bolnavi, a alunga demonii din trupurile celor posedati, si chiar de a aduce inapoi la viata pe cei morti.

Dupa o indelungata viata in desert, gata de a se muta la Domnul, fratii sai s-au adunat in jurul sau. Fata Sfantului Sisoe a inceput sa straluceasca, iar el a zis :”Vedeti, Sfantul Antonie este aici! Corul profetilor se afla aici!” Parand a discuta cu cineva nevazut, fratii sai l-au intrebat cine este acela. El a raspuns:”Ingerii sunt aici, iar eu le cer mai mult timp pentru a ma pocai.” In cele din urma, ajuns la fel de lucitor precum soarele,  Cuviosul Sisoe a marturisit:”Vedeti, Domnul este aici, iar El spune “Aduceti-Mi vasul din desert”. “ Acestea vorbe fiind spuse, Sfantul Sisoe si-a dat duhul.

Sfanta Mucenica Lucia

Sfanta Lucia a suferit si si-a dat viata din dragoste pentru Domnul in Campania. Alaturi de ea, au primit cununile de mucenici Antonie, Rix Lucian, Dion, Isidor, Diodor si altii.

Sfintii Mucenici Arhip si Filimon

Ucenici ai Sfantul Apostol Pavel, Sfintii Arhip si Filomon au propavaduit Sfanta Evanghelie pe numeroase taramuri, in vremea imparatului Nero. Prinsi de pagani, au fost schingiuiti in diferite feluri, fiind, in cele din urma, omorati cu pietre.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 6 iulie

Icoana Maicii Domnului din orasul Vladimir; Sfanta Mucenita Agripina Romana; Sfintele Mucenite Vasa, Paula si Agatonica; Cuviosul Artemie; Sfantul Ierarh Gherman.
Vezi Traditii si sarbatori din 23 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 6 iulie

Sfanta Maria Goretti, Fecioara Mucenica

Nascuta in Corinaldo, din Ancona, Italia, pe 16 octombrie 1890, Sfanta Maria Goretti (1890-1902) s-a mutat in frageda copilarie, impreuna cu familia ei, in localitatea Ferrier di Conca, din apropiere de Anzio. Nu mult dupa aceea, tatal ei a murit din cauza malariei, mama sa straduindu-se apoi sa isi hraneasca de una singura copiii.
In anul 1902, un vecin in varsta de 18 ani, pe nume Alexandru, a incercat sa o violeze. Intrucat Maria a spus ca mai curand ar muri decat sa se lase pangarita, Alexandru a injunghiat-o cu un cutit.
In vreme ce era in spital, inainte de a muri, Sfanta Maria Goretti l-a iertat pe cel ce incercase sa o necinsteasca. Cu toate acestea, Alexandru a fost arestat si condamnat la 30 de ani de inchisoare. El nu s-a cait pentru fapta lui pana cand nu a avut un vis in care se vedea intr-o gradina. Maria era si ea acolo, daruindu-i flori. Atunci cand s-a desteptat din somn, era un om cu totul schimbat, adanc patruns de vinovatia sa, si dorindu-si sa isi schimbe complet viata. 27 de ani mai tarziu, dupa ce a fost eliberat din temnita, s-a dus direct la mama Sfintei Maria Goretti, si a implorat sa fie iertat. Femeia i-a raspuns:”Daca fiica mea te poate ierta, cine sunt eu sa impiedic aceasta iertare?”
In 1950, cand Maria a fost declarata sfanta, Alexandru se gasea in multimea adunata pentru a-i celebra canonizarea. Ea a fost canonizata de Papa Pius al XII-lea ca model de puritate pentru cei tineri.
Naria Goretii este sfanta patroana a tinerilor si a victimelor violurilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 6 iulie

Cuviosul Sisoe cel Mare; Sfanta Mucenica Maria Goretti

Alte traditii si sarbatori din 6 iulie

Jocurile apoliniene

Apollo a fost un stravechi zeu grec, insa faima sa s-a raspandit cu vigoare in Roma, unde a fost adoptat drept o divinitate vindecatoare in timpul unei mari molie din secolul al V-lea i.Hr. Cateva sute de ani mai tarziu, dupa o vreme de insuccese in cel de-al doilea razboi punic impotriva lui Hannibal, conducatorii religiosi au decis sa faca apel la sprijinul lui Apollo, organizand niste jocuri in onoarea lui. Romanii au celebrat prima oara Ludi Apollinares, sau Jocurile apoloniene, in anul 212 i.Hr. Mai intai, acest eveniment avea loc o singura zi, pe 13 iulie, dar mai apoi s-a desfasurat pe cuprinsul a opt zile (intre 6 si 13 iulie).
In cadrul ceremoniilor erau organizate curse de caruri, piese de teatru si era sacrificat un bou cu coarnele aurite.

Ziua nasterii lui Dalai Lama

O zi de sarbatoare dedicata lui Dalai Lama, liderul spiritual si politic al Tibetului. Numele “Dalai”, inseamnand “ocean”si sugerand o intelepciune profunda, a fost conferit celui stapanitorului lama in secolul al XVI-lea, de catre conducatorul mongol Altan Khan.
Actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso (nascut in 1935), a fost intronat in anul 1940. Se crede ca fiecare Dalai Lama este reincarnarea celui anterior, asa ca atunci cand un Dalai Lama murea, tibetanii cautau in toata tara un copil care sa fie reincarnarea acestuia.
Tibetul a fost o tara suverana pana in anul 1949, cand China a invadat-o de la rasarit. In 1959, a avut loc o revolta populara impotriva chinezilor, ce a fost insa rapid suprimata, Dalai Lama si circa 80.000 de tibetani reusind sa scape cu viata traversand Himalaya. De atunci, Dalai Lama a trait in exil in Dharmsala, India. In prezent, exista 80.000 de tibetani in India, 30.000 in Nepal si 3.000 in Buthan.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu  :

Nascut pe 6 iulie – Horoscop general Profil astrologic

4 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
6 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 05, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.