Superstitii despre pahare

Aparent sordidele pahare sunt inconjurate de statornice superstitii si credinte, poate tocmai datorita faptului ca sunt instrumentele prin care ne delectam cu apa cea de toate zilele, dar si cu bauturile alese din vremea sarbatorilor si petrecerilor.

In general, spargerea unui pahar este un semn norocos. Daca, insa, paharul este din sticla rosie, se anunta in viitor mari necazuri si probleme. Pe de alta parte, cine sparge un pahar de culoare verde se poate astepta la mari dezamagiri in viitor.

Toastul, adica urarea facuta la o masa, insotita de ridicarea unui pahar, isi are originea in antichitate, o perioada istorica in care era la mare moda otrava strecurata in bautura dusmanilor. Un toast, la finalul caruia se sorbea din pahar, reprezenta un semn de incredere sau buna credinta. In vechea Anglie, se punea in paharul destinat toastului o bucatica de paine prajita, astfel incat cel ce bea sa nu puna paharul jos pana cand nu ii ajungea pe buze acea paine.

Multe teorii si explicatii legate de obiceiul de a ciocni paharele au ajuns sa se puna de acord asupra ipotezei ca acest ceremonial ar proveni din Grecia antica, unde se credea ca prin acest gest exista sansa de a transmuta otrava eventual pusa in paharul tau in acela al persoanei cu care ciocneai.

Exista, totusi, o alta superstitie, ce statueaza ca prin ciocnirea paharelor sunt alungati demonii din preajma. Intr-o credinta si mai amuzanta, trebuie sa bei cat mai multe pahare de vin ori bere, pana cazi lat, pentru a scapa de spiritele rele ascunse in pacatoasa bautura!

In Coreea, se bea dintr-un pahar pana se goleste, apoi se scutura, pentru a alunga din el ultimele picaturi, recipientul fiind inmanat dupa aceea unui alt invitat, urmand a fi umplut din nou de catre gazda. In Coreea un pahar nu este niciodata reumplut pana cand nu este golit, in vreme ce in Japonia, se toarna in continuu in pahar, astfel incat acesta sa nu ramana gol niciodata.

Grecii obisnuiau sa sfarame paharele in bucati in timpul petrecerilor, iar evreii ortocsi le faceau tandari pe parcursul ceremonialului de nunta, avand credinta ca acest gest aduce noroc (Mazeltov!).

Traditia potrivit careia  mirii trebuie sa isi sparga paharele dupa ce toasteaza pare sa isi fi facut loc si pe taramurile noastre.

In acelasi timp, se spune ca este bine sa se sparga pahare sau farfurii la nunta, prezicandu-se in acest fel o casnicie lunga si fericita.

Intr-o alta superstitie, se zice ca daca torni apa sau o alta bautura intr-un pahar continand inca un alt lichid, nu faci altceva decat sa chemi spre tine spiritele rele.

La turci, varsatul din greseala a apei dintr-un pahar este un semn ca vei avea in curand musafiri.

Nu trebuie uitata, desigur, traditia de a sparge pahare cu prilejul Anului Nou, un ritual avand darul de a-ti asigura noroc si fericire in anul ce va sa vina.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Alcoolul ii face pe barbati sa se simta fermecatori

De ce nu rezista femeile la bautura ?

Vinul preferat iti dezvaluie personalitatea

Superstitii despre pahare Superstitii despre pahare Reviewed by Diana Popescu on iulie 09, 2012 Rating: 5

16 comentarii:

  1. Uite d'aia e mai simplu fara pahare :d

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiam..de superstitiile acestea dar nu stiam de cel rosu..:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul!! Am aflat lucruri noi :D si asta imi place ;)) Paharele au intr'adevar foarte multe semnificatii :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred k dak ar fi sa bagam in seama toate superstitiile...... Nu stiu ce viata am mai duce:))) cred k ar fi teribil de stresant .. sa nu exageram totusi :))

    RăspundețiȘtergere
  5. eu stiam ca atunci cand se sparge un pahar s-au dus ghinioanele nu stiam ca sunt atatea superstitii legate deun simplu pahar

    RăspundețiȘtergere
  6. nu sunt o persoana superstitioasa nu prea cred asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  7. Am spart din greșeală într o zi 3 pahare...2 incolore și unul albastru. Și cu o zi înainte, și un borcan. Chiar m a pus pe gânduri chestia asta...ce oare înseamnă că se va întâmpla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu sunt in masura sa-ti dau explicatii pentru astfel de intamplari. Oricum spargerea unor pahare sau borcane este asociata cu eliberarea de niste ghinione sau impresii gresite formate despre viata. Paharele albastre pot reprezenta descotorosirea de niste aspecte prea "albastre", prea confortabile ori senine despre viata ta. Trebuie sa privesti cu mai mult realism ceea ce se petrece in juru tau!

      Ștergere
  8. daca gasesc in fiecare zi un pahar spart la coltul blocului unde stau inseama ceva?

    RăspundețiȘtergere
  9. am gasit intr-o saptamina 2 pahare sparte in Masina de spalat Vase,in zile diferite ,si al 3 in vitrina,toate trei ssparte in accelas fel.cum sa-mi esplic acest fenomen.moroc sau ghinion

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce inseamna cand se sparge un pahar singur....fara sa fie atins

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi sa antampla acuma mie eram an salon și din salon am auzit ca a mușcat ceva am mers sa vad și să spart un pahar singur fără să fie nimeni an bucătărie ce semn este acesta ma antreb

      Ștergere

Un produs Blogger.