1 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 1 septembrie, ziua de inceput a anului bisericesc, se praznuiesc  Cuviosul Simeon Stalpnicul si Marta, mama sa, Sfantul Egidiu, abate, Icoana Preasfintei Nascatoare din Miasine, Sfantul Mucenic Aitala, Sfintele 40 de femei Mucenite si Sfantului diacon Amun, dascalul lor, Sfintii Mucenici Calist, Evod si Ermoghen, si Amintirea lui Isus, fiul lui Navi. In traditia poporului roman, ziua de 1 septembrie se tinea pentru rodul pamantului, cei ce nu o respectau riscand sa fie loviti de cutremur, sa le cada stalpul hornului de pe casa, sa le intepeneasca picioarele, sa aiba ameteli, sau sa fie la cheremul unor intamplari primejdioase. De asemeni, aceasta zi se respecta pentru ca femeile sa fie ferite de boli si sa nu dea nastere la copii cu probleme, locuintele sa fie ferite de purici, plosnite si alte ganganii daunatoare, pomii sa fie aparati impotriva omizilor si focul sa nu se atinga de gospodarii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 1 septembrie

Cuviosul Simeon Stalpnicul si Marta, mama sa

Nascut in Siria, avand-o drept mama pe Sfanta Marta, Sfantul Cuvios Simeon Stalpnicul a fost pastor, insa la varsta de 18 ani a plecat de acasa si a devenit calugar, dedicandu-se un vieti de strict ascetism. Uneori, obisnuia sa posteasca 40 de zile la rand. Dupa cativa ani petrecuti la manastire, a trecut la o practica ascetica unica in acele vremuri: suindu-se pe un stalp, ramanea acolo noapte si zi in rugaciune. Desi cauta numai recluziunea si rugaciunea, sfintenia sa a devenit vestita, mii de pelerini cautandu-l pentru a primi indrumare de la dansul sau macar pentru a-i atinge vestmintele. Nenumarati arabi nomazi au ajuns sa creada in Hristos gratie exemplului sau spiritual si a rugaciunilor sale. Pentru a se retrage din ce in ce mai departe de lume, Cuviosul Simion a folosit stalpi din ce in ce mai inalti. Daca primul sau stalp avea circa 3 metri, cel din urma masura 15 metri.
Sfantul Simeon Stalpnicul era bine cunoscut pentru puterea sfaturilor sale: el a confirmat doctrina ortodoxa la Sinodul de la Calcedon si a convins-o pe imparateasca Evdochia, care fusese ispitita de ereziile monifizitilor, sa se intoarca la dreapta credinta crestina. Dupa aproximativ 40 de ani de ascetism, s-a odihnit in pace la varsta de 69 de ani.

Inceputul anului bisericesc

Primul Sinod Ecumenic a stabilit ca anul bisericesc sa inceapa pe data de 1 septembrie, continuandu-se astfel traditia Imperiului Roman din acea vreme. Timp de secole, inceperea noul an mirean a coincis cu cea a noului an bisericesc, acest lucru schimbandu-se mai tarziu, mai intai in Europa occidentala, si, apoi, in Rusia din timpul tarului Petru cel mare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 1 septembrie

Sfantul Mucenic Andrei Stratilat; Sfintii Mucenici Timotei, Agapie si Tecla; Sfantul Ierarh Pitirim; Pomenirea Sfantului Nicolae Marturisitorul; Sfintii Mucenici Evtihian ostasul si Stratighie.
Vezi Traditii si obiceiuri din 19 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 1 septembrie

Sfantul Egidiu, abate

Sfantul Egidiu (in franceza, Saint Gilles, adica Sfantul Gilles) s-a nascut in secolul al IX-lea, intr-o nobila familie ateniana. Pietatea si intelepciunea lui au devenit atat de cunoscute pe tot cuprinsul tarii incat, temandu-se de laude si aspirand la o viata retrasa, a plecat de acasa catre Franta. La inceput, a trait in salbaticie, in apropiere de izvorul raului Rhone, apoi in apropiere de raul Gard, si, in cele din urma, in dioceza Nimes.
Sfantul Egidiu a petrecut multi ani in singuratate, stand de vorba numai cu Dumnezeu. Faima despre miracolele sale s-a raspandit in intreaga Franta. A fost extrem de respectat de regele francez, dar nu a putut fi convins sa renunte la izolare. A primit, cu toate acestea, in preajma sa, cativa ucenici, carora le-a impartasit sfintenia traiului sau. A intemeiat o manastire, cunoscuta pentru stricta disciplina ce guverna viata monahilor. Sfantul Egidiu a murit probabil in jurul anului 724.
Sfantul Egidiu este patronul cersetorilor, fierarilor, ermitilor, cailor, padurilor, saracilor, alaptarii la san, bolnavilor de cancer, oamenilor cu dizabilitati, al celor bolnavi de cancer la san, epilepsie, lepra, tulburari mentale, sterilitate.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 1 septembrie

Cuviosul Simeon Stilitul

Serbarea Preasfintei Nascatoare din Miasine

Aceasta sarbatoare este inchinata unei sfinte icoane facatoare de minuni de la manastirea Miasine, ce a fost aruncata intr-un iezer de teama prigonitorilor sfintelor icoane. Dupa mult timp, aceasta icoana a iesit nestricata din ape.

Sfantul Mucenic Aitala

Sfintele 40 de femei Mucenite si Sfantului diacon Amun, dascalul lor

Prinse de guvernatorul Adrianopolului, pe nume Vaul, aceste 40 de fecioare au fost schingiuite pentru a se inchina idolilor. Ele nu s-au clintit de la dreapta credinta si au continuat sa se roage lui Dumnezeu, asa ca au fost ucise prin spanzurare, la fel ca si dascalul lor, diaconul Amun.

Sfintii Mucenici Calist, Evod si Ermoghen

Buni frati si piosi crestini, sfintii Mucenici Calist, Evod si Ermoghen au fost parati pentru credinta lor, primind prin sabie cununa de mucenici.

Amintirea lui Isus, fiul lui Navi

Povestea acestui Isus, fiu al lui Navi este istorisita in Cartea lui Iosua Navi

Indictionul – Inceputul anului nou bisericescCopyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

30 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

31 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 1  septembrie – Horoscop general Profil astrologic
1 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 31, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Interesant aspectul referitor la inceputul anului bisericesc...amanunt pe care nu-l cunosteam.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.