18 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 18 august sunt pomeniti Sfintii Mucenici Flor, Lavru (Laur), Polien si Leon, Sfintii Leon si Iuliana, Mucenici, si Sfantul Agapit, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 18 august

Sfintii Mucenici Flor, Lavru, Polien si Leon

Iscusiti cioplitori in piatra din Iliria, din secolul al II-lea, Sfintii Mucenici Flor si Lavru au fost frati intru sange si spirit, remarcandu-se amandoi prin dedicarea fata de credinta in Hristos. La un moment dat, cei doi au fost angajati de un print pagan, pentru a-i construi un templu idolicesc. Intr-o zi, in vreme ce lucrau taind pietrele, o aschie dintr-o stanca a zburat direct in ochiul fiului preotului pagan de acolo, care ii urmarea cu curiozitate pe constructori. Vazandu-si baiatul cu ochiul insangerat si aproape orb, preotul s-a maniat, i-a certat pe Flor si Lavru, si a incercat sa ii loveasca.
Fratii i-au spus insa ca daca credea in Dumnezeul lor, fiul sau isi va recapata curand sanatatea. Preotul s-a invoit, iar Sfintii Flor si Lavru s-au rugat Domnului cu lacrimi in ochi si au facut semnul crucii asupra ochiului vatamat. Copilul s-a vindecat pe data, ochiul sau aratand la fel de intreg si sanatos ca si mai inainte. Dupa aceea, preotul pe nume Merentie si fiul sau au fost botezati, dar nu a trecut mult timp pana cand au murit impreuna in flacari pentru Hristos.
Atunci cand Sfintii Flor si Lavru au terminat templul, au pus o cruce pe el si i-au chemat pe toti crestinii din imprejurimi pentru a inchina acel locas Domnului, printr-o noapte de veghe si imnuri de slava. Auzind de cele intamplate, guvernatorul Iliriei a omorat in foc numerosi crestini, iar pe Flor si lavru i-a aruncat intr-o fantana, ce a fost umpluta apoi cu pamant. Moastele celor doi frati au fost descoperite mai tarziu si aduse la Constantinopole.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 18 august

Inainte-praznuirea Schimbarii la Fata a Domnului; Preacuviosul Ioan Hozevitul; Sfantul Mucenic Evsignie; Sfintele Mucenite Evdochia, Daria, Maria, Daria; Sfânta Nona, mama sfantului Grigorie Teologul
Vezi Traditii si sarbatori din 5 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 18 august

Sfintii Leon si Iuliana, Mucenici

Acesti sfinti si-au dat viata pentru Iisus la o data necunoscuta. Sfantul Leon a primit cununa de mucenic la Licia, iar Sfanta Iuliana a fost martirizata la Stribulum, in Asia Mica.

Sfantul Agapit, Mucenic

Mucenic din timpul imparatului Aurelian, inmormantat la Palestrina, Italia, Sfantul Agapit a fost un credincios  in varsta de 15 de ani, arestat in decursul persecutiilor impotriva crestinilor din Antiohia. Adus in fata guvernatorului, si-a marturisit cu curaj credinta in Hristos, fiind apoi torturat si decapitat (in anul 272).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 18 august

Sfintii Mucenici Flor si Laur


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

16 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 18 august – Horoscop general Profil astrologic
18 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 17, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.