27 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 27 august sunt pomeniti Cuviosul Pimen, Sfanta Mucenita Eutalia, Sfantul Mucenic Fanurie, Sfantul Mucenic Osie, Episcopul Cordovei, si Sfanta Monica.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 27 august

Cuviosul Pimen

Egiptean prin nastere, Sfantul Cuvios Pimen a cautat inca din frageda tinerete sa intalneasca cat mai multi invatatori spirituali, adunand , asemeni unei albine, nectarul intelepciunii acestora. Intr-o zi, Cuviosul Pimen l-a rugat pe Sfantul Pavel sa il duca la Sfantul Paisie. Atunci cand l-a vazut, Sfantul Paisie a spus:”Acest copil ii va salva pe multi; mana Domnului este deasupra lui”. Dupa catva timp, Sfantul Pimen a devenit calugar, aducand si pe doi frati ai sai in viata monahala.
Odata, cand mama sa a venit sa isi vada fii din manastire, Cuviosul Pimen nu a lasat-o sa intre, intreband-o din spatele usii :”Pe cine vrei sa vezi mai mult? Pe noi, aici si acum, sau pe noi in lumea eternitatii?” Mama lui a plecat cu inima voioasa, dupa ce i-a raspuns:”Daca va voi zari acum, nu as mai putea sa va vad atunci”. In manastirea acestor trei frati, condusa de batranul Ava Anub, exista urmatoarea regula: in timpul noptii se petreceau patru ore dedicate lucrului manual, patru ore pentru somn si patru ore in citirea Psaltirii. Ziua trecea impartita intre diverse munci si rugaciune pana la pranz, de la pranz pana la apus in citiri religioase, iar dupa apus se pregatea masa (singura masa pe zi), constand de obicei din mancare de varza. Insusi Pimen marturisea:”Mancam ce ne era la indemana. Nimeni nu a spus vreodata “Da-mi alt fel de mancare”, sau “Nu vreau sa mananc asta”. In acest fel, ne petreceam intreaga viata in liniste si pace”. Cuviosul Pimen a trait in secolul al V-lea si a murit la o varsta inaintata.

 Sfanta Mucenita Eutalia

Originara din Sicilia, Sfanta Eutalia a fost botezata odata cu credincioasa ei mama. Dragostea pentru Hristos a facut-o sa isi caute cu bucurie moartea de mucenita.

Sfantul Mucenic Fanurie

Putine se stiu despre Sfantul Fanurie, cu exceptia marturiei aduse de o icoana ce ii infatiseaza mucenicia, descoperita in anul 1500 printre ruinele unei vechi biserici din Rodos, acolo unde stapaneau odata musulmanii. Potrivit traditiei, mama lui era o mare pacatoasa, ce nu a fost in stare sa se converteasca in timpul vietii sale. Dupa moartea ei, Sfantul Fanurie s-a rugat mai mult pentru mantuirea ei decat pentru propria-i mantuire. In vreme ce era batut de moarte cu pietre, el se ruga:”Pentru toate suferintele mele, Doamne, ajuta-I pe cei ce se vor ruga tie sa aduci mantuirea pacatoasei mame a lui Fanurie”.

Sfantul Mucenic Osie, Episcopul Cordovei

Participant la cel dintai sinod ecumenic de la Niceea, Sfantul Osie, episcopul Cordovei, a patimit mai tarziu prin izgonire din partea arienilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 27 august
Inainte-praznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sfantul Prooroc Miheia; Sfantul Mucenic Marcel, episcopul Apamiei; Cuviosul Teodosie; Cuviosul Arcadie; Sfantul Mucenic Ursichie; Sfantul Mucenic Luchie; Sfantul nou Mucenic Simeon Trapezunteanul.
Vezi Traditii si sarbatori din 14 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 27 august

Sfanta Monica

Sfanta Monica a avut parte de o casatorie aranjata, prin care i s-a dat drept sot un dregator pagan din Nordul Africii, mult mai varstnic decat ea, generos, dar foarte violent. Soacra ei, ce locuia in aceeasi casa cu Monica, ii facea acesteia zilele si mai amare. Sfanta Monica a avut trei copii: Augustin, Navigius si Perpetua. Gratie rabdarii si rugaciunilor sale, a reusit sa isi converteasca la crestinism atat sotul, cat si soacra, in anul 370. Barbatul ei a murit un an mai tarziu. Perpetua si Navigius au intrat in viata religioasa, insa Augustin s-a dovedit a avea o fire dificila, si a refuzat sa se apropie de credinta crestina in ciuda straduintelor si rugaciunilor mamei sale. Odata, un preot i-a spus Sfintei Monica:”Nu este posibil ca fiul atator lacrimi sa fie lasat sa piara”.  Sfanta Monica a fost intarita de aceste cuvinte, precum si de o viziune promitatoare legata de fiul ei. Sfantul Augustin a fost, in cele din urma, botezat de Sfantul Ambrose in anul 387. Sfanta Monica a murit putin dupa aceea, in acelasi an, pe calea de intoarcere din Africa catre Roma, in orasul italian Ostia. Ea este sfanta patroana a sotiilor si a victimelor abuzurilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 27 august

Cuviosul Pimen; Sfanta Monica, mama Sfantului Augustin


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

25 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

26 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 27 august – Horoscop general Profil astrologic
27 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 august  – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 27, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.