16 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 septembrie sunt praznuiti Sfanta Mare Mucenita Eufimia, Sfanta Mucenita Meletina, Sfantul Corneliu, Papa Mucenic, Sfantul Ciprian, Episcop Mucenic, si Sfanta Ludmila, Mucenita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 septembrie

Sfanta Mare Mucenita Eufimia

Sfanta Mare Mucenita Eufimia (304) s-a nascut in Calcedonia, intr-o familie de nobili. Atunci cand proconsulul Priscus a celebrat un sacrificiu public inchinat zeului Ares, 49 de crestini, printre care si Sfanta Eufimia s-au ascuns pentru a nu lua parte la aceasta ceremonie pagana. Absenta lor a fost observata, asa ca au fost arestati cu totii si adusi in fata lui Priscus. Dupa ce au fost torturati 11 zile, proconsulul a dat-o deoparte pe Sfanta Eufimia, impresionat de frumusetea ei, si a inceput sa o laude sperand ca in acest fel o va indeparta de credinta. Vazand ca ispitele lui nu avea nici un succes, a poruncit sa fie schingiuita si mai salbatic decat fratii ei crestini.
Sfanta Eufimia a scapat miraculos cu viata in urma acestor chinuri, dar si-a dat dupa aceea sufletul in mainile Domnului dupa ce a fost aruncata in mijlocul fiarelor salbatice. Piosii ei parinti i-au recuperat trupul si l-au ingropat asa cum se cuvine. Moastele ei sunt pastrate la patriarhia din Constantinopol.

Sfanta Mucenita Meletina

Traitoare in vremea imparatului Antonin, Sfanta Meletina si-a dovedit in nenumarate feluri credinta si i-a uimit pe semeni prin darul de a face minuni, rasturnand la pamant si sfaramand prin rugaciune idolii lui Apollo si Heracle, si aducand astfel pre multi pagani la dreapta credinta. Schingiuita de guvernatorul Antioh, a sfarsit prin a i se taia capul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 16 septembrie

Sfantul Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei; Cuviosul Teoctist; Sfanta Vasilisa din Nicomidia; Sfantului Aristion, episcopul Alexandriei din Cilicia; Sfantul Hariton; Sfantul Mucenic Arhontiul; Sfantul Imparat Constantin cel Nou (cel Tanar); Sfantul nou Mucenic Polidor.
Vezi Traditii si sarbatori din 3 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 16 septembrie

Sfantul Corneliu, Papa Mucenic

Preotul Corneliu a fost desemnat drept papa intr-o alegere intarziata 14 luni de persecutiile impotriva crestinilor poruncite de imparatul Decius. Principala problema dezbatuta in timpul pontificatului sau a fost cea a tratamentului ce trebuia acordat crestinilor ce renuntasera la credinta in vremei prigoanei lui Decius. Sfantul Corneliu i-a condamnat pe acei confesori ce erau prea blanzi in a nu  le cere sa se pocaiasca acestor credinciosi si l-a sprijinit pe Sfantul Ciprian, episcopul Cartaginei, impotriva lui Novatus si a tovarasului sau, Felicissimus. Pe de alta parte, i-a condamnat pe “rigoristi”, condusi de Novatian, un preot ce sustinea ca biserica nu trebuie sa ii ierte pe “lapsi” (crestini ce se dezisera de credinta) si care s-a autodeclarat papa, fiind astfel cel dintai antipapa din istorie. Cele doua tabere si-au adunat tot mai multi aderenti, miscarea lui Novatian bucurandu-se de un oarecare succes in rasarit. In acelasi timp, Sfantul Corneliu a proclamat ca biserica are autoritatea si puterea de a ii ierta pe “lapsi”, putand sa ii primeasca inapoi in sanul sau dupa ce acesti rataciti se pocaiesc asa cum se cuvine. Un sinod al episcopilor occidentali intrunit la Roma in luna octombrie 251 l-a sustinut pe Sfantul Corneliu si a condamnat invataturile lui Novatian, excomunicandu-l atat pe el cat si pe aderentii sai. Atunci cand persecutiile contra crestinilor au reinceput in anul 253, sub imparatul Gallus, Sfantul Corneliu a fost exilat la Centum Cellae (Civita Vecchia), unde a murit, in anul 258, ca un mucenic, in urma schingiuirilor la care a fost supus.

Sfantul Ciprian, Episcop Mucenic

Sfantul Ciprian de Cartagina, episcop numit adeseori “Papa african”, a fost un important scriitor patristic din biserica crestina timpurie.  A fost unul din cei dintai ce au declarat “suprematia papei”, in opera sa “Unitatea bisericii catolice”.

 Sfanta Ludmila, Mucenita

Fiica a unui print slav, Sfanta Ludmila (860 – 921) s-a maritat cu ducele Borivoi al Boemiei, pe care l-a urmat in credinta crestina. Cei doi au cladit o biserica in apropiere de Praga si s-au straduit, fara succes, sa isi crestineze supusii. Dupa moartea lui Borivoi, domnia a fost preluata de fiul sau, Sfitihnev, care plecat si el din viata doi ani mai tarziu. A fost urmat de un alt fiu, pe nume Ratislav, care s-a insurat cu Drahomira, al carui fiu, Wenceslav, in varsta de opt ani, a fost crescut si educat de Sfanta Ludmila. Dupa moartea lui Ratislav, Drahomira a devenit regenta si l-a tinut departe pe Weceslav de bunica lui, poruncind dupa o vreme ca Sfanta Ludmila sa fie strangulata la Tetin. Sfanta Ludmila este patroana a Boemiei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 16 septembrie

Sfanta Mucenita Eufemia


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

14 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 16 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
16 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.