24 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 24 septembrie sunt sarbatoriti Sfanta Mare Mucenita, intocmai cu apostolii, Tecla, Cuviosul Coprie, si Sfantul Gerard, Episcop Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 24 septembrie

Sfanta Mare Mucenita, intocmai cu apostolii, Tecla

Sfanta Tecla s-a nascut la Iconium, intr-o nobila si bogata familie. La varsta de 18 ani, a fost indrumata intru credinta de insusi Sfantul Apostol Pavel. Si-a parasit apoi familia si lgodnicul, fagaduindu-se unei vieti de feciorie in slujba lui Hristos. Dupa multe calatorii si suferinte in care, alaturi de Sfantul Pavel, a propavaduit Evanghelia, s-a retras in Seleucia pentru a se dedica rugaciunii, vegherii si postirii. In acest loc a vindecat numerosi suferinzi prin puterea credintei si raugaciunii, si a adus pre multi pe calea iubirii lui Hristos.
Cativa invidiosi doctori din Seleucia au trimis cativa tineri pentru a o pangari, gandind ca daca isi va pierde fecioria, vor dispare si puterile ei lecuitoare. Urmarita de barbatii ce ii pusesera gand rau, Sfanta Tecla a ajuns in fata unei stanci si s-a rugat Domnului sa ii dea ajutor, iar stanca s-a despicat in doua, ascunzand-o astfel pe mireasa lui Hristos. Aceasta stanca a fost nu numai locul de ascunzis, ci si mormantul ei.

Cuviosul Coprie

Sfantul Cuvios Coprie a fost un nou nascut gasit de calugarii de la manastirea Sfantului Teodosie din Palestina. El era asezat pe un morman de balega (in limba greaca, “kopria”), lasat acolo de mama sa in timpul invaziei hagarenilor (musulmani).
Calugarii i-au dat numele de Coprie, l-au hranit cu lapte de capra si l-au crescut in locasul lor. Mai tarziu, Sfantul Coprie a devenit si el calugar, petrecandu-si tot restul vietii in manastire. Ajuns la o mare sfintenie si inzestrat cu darul de a face minuni, Sfantul Coprie si-a dat duhul in pace in mainile Domnului la varsta de 90 de ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 24 septembrie

Cuviosul Siluan Antonitul; Cuvioasa Teodora cea din Alexandria; Sfintii Dimitrie, Evanfia si Dimitrian; Cuviosul Eufrosin bucatarul; Pomenirea Sfintilor Mucenici Diodor, Diomid si Didim.
Vezi Traditii si sarbatori din 11 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 24 septembrie

Sfantul Gerard, Episcop Mucenic

Sfantul Gerard Sagredo (~980 – 1046) a fost episcop al Venetiei (potrivit unora, de origine basca) si a lucrat intru credinta in regatul Ungariei (cu precadere, la Budapesta), ajungand astfel sa il educe pe Sfantul Emeric al Ungariei, fiul Sfantului Stefan al Ungariei. A devenit apoi episcop de Csanád.
Martiriul Sfantului Gerard a avut loc pe 24 septembrie 1046 pe dealul Budapestei ce ii poarta in prezent numele (dealul Gellert). Canonizat in anul 1083, impreuna cu Sfantul Stefan si Sfantul Emeric, Sfantul Gerard este patron al Ungariei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 24 septembrie

Sfanta Mucenita Tecla


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

22 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

23 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 24 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
24 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.