26 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 26 septembrie se comemoreaza Adormirea Sfantului Apostol si Evanghelist  Ioan si sunt pomeniti Sfanta Mucenita Hira, si Sfintii Cosma si Damian, Mucenici. In traditia populara romaneasca, din aceasta zi si pana pe 28 septembrie, se sarbatoreau cei dintai Filipi de toamna, in aceasta perioada nefiind bine a se coase, a matura in casa, a da foc din casa la vecini, a se da imprumut sau a munci, pentru a nu cade prada primejdiilor, mortii si a nu avea pagube din cauza lupilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 26 septembrie

Adormirea Sfantului Apostol si Evanghelist  Ioan

Sfantul Apostol Ioan a fost nepotul Mantuitorului, mama sa Salomeea fiind fiica Sfantului Iosif, sotul Sfintei Fecioare Maria. Numit “cel mai iubit ucenic”, Sfantul Ioan a fost singurul discipol al lui Iisus care l-a urmat pe acesta pe drumul catre crucificare. Hristos i-a dat-o in grija pe Maica Sa,  devenind astfel asemeni unui al doilea fiu al Fecioarei Maria, ce i-a ramas alaturi pana in ziua adormirii ei.
Sfantul Ioan a propavaduit Sfanta Evanghelie in Asia Mica, cu precadere in Efes. In vremea prigoanei imparatului Domitian impotriva crestinilor, a fost prins si trimis la Roma, unde a fost supus unor numeroase si crunte schingiuiri, prin care a trecut nevatamat gratie ajutorului Domnului. A fost apoi trimis in exil pe insula Patmos, aici scriind cartea sa din Noul Testament, cunoscuta sub numele de “Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul”. Dupa moartea lui Domitian, a revenit la Efes, loc in care a pus pe hartie Evanghelia si Epistolele sale. S-a odihnit in pace, in mainile Domnului, la o varsta inaintata. Sfantul Ioan este numit Teologul din cauza sublimei sale expresivitati din scrierile sale prezente in Noul Testament.

 Sfanta Mucenita Hira

Sfanta Hira a primit cununa de mucenita dandu-si viata pentru Iisus strapunsa de sabie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 26 septembrie

Inaintepraznuirea Inaltarii Sfintei Cruci; Pomenirea sfintirii bisericii
Sfantul Mucenic Cornelie sutasul; Cuviosul Ioan de la Prislop; Sfanta mare mucenita Ketevan, regina Georgiei; Sfintii Mucenici Seleuc si Stratonic; Sfantul Mucenic Gordian; Sfintii Mucenici Ilie, Zotic, Luchian si Valerian
Vezi Traditii si sarbatori din 13 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 26 septembrie

Sfintii Cosma si Damian, Mucenici

Sfintii Cosma si Damian au fost frati, nascuti in Arabia, ce au devenit vestiti gratie mestesugului lor de medici. Fiind crestini, au dat dovada de grija si milostivire fata de aproapele lor, neluand vreodata bani de la cei lecuiti de ei. La Egea din Cicilia, localitatea unde traiau, erau incojurati cu dragoste si respect de catre popor. Atunci cand au izbucnit persecutiile contra crestinilor ale imparatului Diocletian, au trecut prin numeroase incercari. Arestati din porunca guvernatorului Ciciliei, Lisias, in anul 283, Sfintii Cosma si Damian au fost supusi unor crude torturi.
Sfintii Cosma si Damian sunt patronii farmacistilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 26 septembrie

Savarsirea din viata a Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

24 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

25 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 26 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
26 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 25, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.