9 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 9 septembrie sunt celebrati Sfintii si Dreptii parinti Ioachim si Ana, Sfantul Cuvios Dimitrie de la Vorona, Sfantul Mucenic Severian, Cuviosul Teofan Marturisitorul si Sfantul Petru Claver, preot. Potrivit traditiei populare romanesti, cine muncea in aceasta zi era sortit sa sufere de lovituri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 9 septembrie

Sfintii si Dreptii parinti Ioachim si Ana

Sfantul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din tribul lui Iuda, si descendent al regelui David, caruia Dumnezeu ii relevase ca Mantuitorul lumii se va naste din samanta lui.
Impreuna cu sotia sa, Sfanta Ana, Sfantul Ioachim a trait in Nazaretul Galileei. Pe masura ce imbatranea, cuplul suferea din ce in ce mai mult din cauza faptului ca nu avea copii, in pofida fierbintilor rugaciuni catre Domnul. Dupa ce Ioachim a fost umilit in templu pentru ca era lipsit de urmasi, el s-a retras in salbaticie, pentru a se ruga, acolo primind de la arhanghelul Gavriil vestea ca Ana va naste o fata, numita Maria, ce urma a fi inchinata Domnului.
Acelasi inger a instiintat-o si pe Sfanta Ana despre copila daruita de Dumnezeu, Maria fiind sortita sa ajunga cea mai binecuvantata dintre femei, ca fecioara nascatoare de Dumnezeu. La varsta de trei ani, Sfanta Fecioara Maria a fost incredintata de catre parintii ei, Ioachim si Ana, templului din Ierusalim.
In unele tari crestine, Sfintii Ioachim si Ana sunt invocati de cuplurile care au probleme in a avea copii.
Vezi si articolul: Viata Sfintei Ana

Sfantul Cuvios Dimitrie de la Vorona

Sfantul Cuvios Dimitrie s-a nascut in Rusia, in preajma anului 1700. A renuntat, in jurul anului 1749, la averea si cinstirile lumesti, si la patria sa, pentru a trai in manastirile din Moldova, alaturi de vestiti parinti precum Vasile de la Poiana Marului si Paisie Velicicovski. In 1764, a intrat la Schitul Sihastria Voronei, pentru a se izola de lume in post, veghe si rugaciune, pe malul raului Vorona. A trait astfel 25 de ani, dupa care a primit schisma cea mare de la duhovnicul sau, staretul Paisie, in anul 1774. A indrumat si adus catre Dumnezeu pe multi oameni si a fost invrednicit cu darul de a face minuni.
Sfantul Cuvios Dimitrie si-a dat duhul Domnului pe 29 martie 1789, mormantul sau fiind prilej de multe minuni si vindecari miraculoase.
La zece ani dupa moarte, moastele Sfantului Dimitrie au fost mutate in pronaosul bisericii Bunavestire din Sihastria Voronei, dupa ce cuviosul i-a aparut in vis arhimandritului Iosif Vasiliu, cerandu-i sa se invredniceasca de aceasta fapta.

Sfantul Mucenic Severian

Sfantul Severin a suferit pentru Hristos in Sebasta Armeniei, condusa de guvernatorul Licius, in vremea cand crestinii erau prigoniti de imparatul Linicius. Inainte de a fi supus martiriului, Sfantul Severian a fost alaturi de cei 40 de osteni crestini inchisi pentru ca isi declarasera credinta in Hristos. El i-a vizitat in temnita, i-a incurajat si i-a indemnat sa isi arate vitejia si spiritul de sacrificiu.
Jumatate de an mai tarziu, a fost adus la judecata si torturat fara mila. In timpul schingiurilor, Sfantul Severian l-a chemat adesea pe Domnul, implorandu-l sa ii dea putere pentru a suferi si a-si duce pana la capat mucenicia. In cele din urma, a fost atarnat de unul de zidurile orasului, cu o piatra legata de gat si una de picior, dandu-si in acest fel sufletul. Trupul sau a fost dus de crestinii din Sebasta la casa din satul sau, incredintandu-l localnicilor de acolo. Acestia au parasit insa in graba corpul fara viata al Sfantului Severian, fara a se ingriji de inmormantarea sa. Atunci s-a ridicat la viata din mormantul inca neacoperit cu pamant un om mort, fost servitor al lui Severian, care si-a ingropat asa cum se cuvenea fostul stapan. El a continuat sa traiasca inca 15 ani, vreme in care nu a parasit locul de ingropaciune al sfantului mucenic.

Cuviosul Teofan Marturisitorul

Sfantul Teofan s-a nascut intr-o familie de pagani. In tinerete a ajuns sa creada in Hristos, a fost botezat si si-a parasit in secret parintii pagani, pentru a merge la muntele Dabis, la un intelept crestin, care ducea o viata ascetica de 75 de ani. Acesta l-a sfatuit pe Sfantul Teofan sa citeasca Sfintele Scripturi si l-a indrumat cum sa  isi duca traiul potrivit regulilor monastice. Cinci ani mai tarziu, batranul intelept a murit, iar Teofan si-a petrecut viata timp de 58 de ani in singuratate, in pestera lui. Dupa aceea, a coborat din munti si a inceput sa propavaduiasca invataturile lui Hristos printre pagani, convertindu-i pe multi dintre ei.
Din porunca imparatului roman Carlus (282-283) si a fiilor sai Numerian si Carlinus (283-284), Sfantul Teofan a fost arestat si supus schingiurilor. El a indurat cu vitejie chinurile si a fost apoi eliberat. S-a reintors in munti, unde a trait inca 17 ani, dupa care s-a mutat la Domnul in pace.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 9 septembrie

Preacuviosul Pimen cel Mare; Sfanta Mucenita Eutalia; Preacuviosul Marturisitor Liverie; Sfantul Mucenic Fanurie; Sfintii Mucenici Kuksa si Pimen.
Vezi Traditii si sarbatori din 27 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 9 septembrie

Sfantul Petru Claver, preot

Sfantul Petru Claver s-a nascut la Verdu, din Catalonia, Spania, in anul 1580. Parintii sai, saraciti, se trageau din vechi si nobile familii. A studiat la colegiull iezuit din Barcelona si a intrat apoi, in anul 1602, in noviciatul iezuit de la Tarragona, facandu-si juramantul final pe 8 august 1604. In timp ce studia filozofia la Majorca, Sfantul Petru Claver a fost indrumat de catre Sfantul Alphonsus Rodriguez sa merga in America de Sud, pentru a salva “milioanele de suflete pieritoare” de acolo.
In anul 1610, a debarcat la Cartagena (Columbia de astazi), principala piata de sclavi din Lumea Noua, unde ajungeau in fiecare luna mii de robi africani destinati vanzarii. Dupa ce a fost hirotonisit in anul 1616, s-a dedicat printr-un juramant special ajutorarii sclavilor negri, o munca pe care a implinit-o vreme de 33 de ani. A militat neincetat desfiintarea comertului cu sclavi, fiind mereu alaturi de robii negri, pentru a-i ajuta material si spiritual, avand grija de cei bolnavi si muribunzi, si luminandu-i pe cat mai multi intru invataturile lui Hristos. Gratie eforturilor sale, trei mii de suflete au intrat in biserica. Mai mult decat atat, el nu i-a pierdut din vedere pe cei convertiti, ci i-a urmat pe plantatiile unde erau trimisi, indemnandu-I sa traiasca crestineste si cerandu-le stapanilor lor sa ii trateze sclavii omeneste. Sfantul Petru Claver a murit in 1654.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 9 septembrie

Dreptii Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului; Sfantul Mucenic Severian


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

7 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

8 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 9 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
9 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 08, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.