12 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 12 octombrie sunt comemorati Sfintii Mucenici Prov, Tarah si Andronic, Sfantul Cosma, Episcopul Maiumei, si Sfantul Serafim, calugar.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 12 octombrie

Sfintii Mucenici Prov, Tarah si Andronic

Sfintii Prov, Tarah si Andronic au suferit pentru Hristos in vremea imparatului Diocletian. Desi nascuti in locuri diferite, s-au gasit intru credinta crestina la Pompeiopolis, in Cicilia, si au fost prinsi si adusi impreuna in fata guvernatorului Numerian Maximus. Desi Sfantul Tarah avea 63 de ani atunci cand a fost arestat, calaii sai nu au aratat in nici un fel respect fata de varsta lui, chinuindu-I la fel de crud ca si pe ceilalti doi tovarasi ai sai. Toti trei si-au declarat cu curaj iubirea pentru Hristos fiind, din aceasta cauza, supusi unor groaznice schingiuiri. In timp ce era torturat, Sfantul Prov i-a spus lui Maximus:”Acest sange varsat este uleiul si parfumul cu care sunt uns cu bucurie pentru viitoare incercari”. La un moment dat, schingiuitorii i-au indopat in gura Sfantului Andronic carne si vin ce fusesera aduse drept ofrande idolilor, gandind ca in acest fel ii vor ingenunchea vointa.
In cele din urma, Maximus a poruncit ca Sfintii Prov, Tarah si Andronic sa fie dusi la circul roman, fiind dati, drept prada, fiarelor salbatice. Desi animalele se dovedisera a fi sangeroase cu altii, ele nu s-au atins nici macar de-un fir de par al mucenicilor, ci s-au gudurat pe langa ei. Un fioros urs a lins ranile lor, iar o leoaica inspaimantatoare s-a atins, iubitoare, de Sfantul Tarah. Vazand acestea, multi pagani au inceput sa creada in Hristos, si l-au acuzat de cruzime pe Maximus. Plin de manie, guvernatorul le-a ordonat ostasilor sai sa intre in arena si sa ii taie pe sfinti cu sabiile. Dupa lasarea noptii, trei crestini ce fusesera  martori ai masacrului, au incercat sa adune moastele mucenicilor, insa nu au reusit sa ii deosebeasca unul de celalalt. Au cerut ajutor Domnului, si trei lumini din cer au aparut deasupra trupurilor celor trei sfinti, acestea fiind astfel recuperate si inmormantate asa cum se cuvine in pestera dintr-un munte.

Sfantul Cosma, Episcopul Maiumei

Sfantul Cosma Imnograful, episcop de Maiuma, s-a nascut in Ierusalim. A fost crescut de parintii Sfantului Ioan din Damasc (4 decembrie) impreuna cu fiul lor, primind astfel o aleasa educatie. Atunci cand Sfantul Cosma a ajuns la maturitate, a devenit calugar intr-una din manastirile din Palestina, unde a ajuns sa fie renumit pentru traiul sau ascetic, de postire si rugaciune. In timpul prigoanei impotriva sfintelor icoane, Sfantul Cosma a aparat cu curaj ortodoxia. In anul 743, a fost ales episcop al Maiumei. A murit in pace, la o varsta inaintata, lasand mostenire numeroase cantari si canoane pentru zilele liturgice de sarbatoare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 12 octombrie

Preacuviosul Chiriac Sihastrul; Sfintii Mucenici: Dada, Govdela si Casdoas; Sfanta Mucenita Gudelia; Pomenirea Cuviosului Teofan cel Milostiv.
Vezi Traditii si sarbatori din 29 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 12 octombrie

Sfantul Serafim, calugar

Sfantul Serafim s-a nascut la Montegranaro, in Italia, in anul 1540. A lucrat ca pastor in tinerete, perioada in care a fost adeseori rau tratat de fratele sau mai mare. La varsta de 16 ani a intrat in Ordinul Capucinilor, la Ascoli Piceno, castigandu-si in scurta vreme reputatia unui om sfant. Sfantul Serafim a fost inzestrat cu multe daruri spirituale si o mare intelepciune, precum si cu o netarmurita devotiune fata de Sfanta Impartasanie. A dat sfat si indrumare multor lideri ecleziastici si laici. A murit in anul 1604, si a fost canonizat in 1767.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 12 octombrie

Sfintii Mucenici Prob, Tarah si Andronic


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

10 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 12 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
12 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 11, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.