4 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 4 octombrie sunt sarbatoriti Sfantul Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei, Sfanta Mucenita Domnina, Sfintii Mucenici Audact si Calistena, si Sfantul Francisc din Assisi.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 4 octombrie

Sfantul Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Sfantul Ierotei a fost probabil primul episcop al Atenei, hirotonisit de insusi Sfantul Apostol Pavel. Sfantul Dionisie (vezi 3 octombrie) il descrie ca pe invatatorul si prietenul sau, dupa Sfantul Pavel. Impreuna cu Sfantul Dionisie si ceilalti apostoli, Sfantul Ierotei a fost adus miraculos de Sfantul Duh la Adormirea Maicii Domnului.

Sfanta Mucenita Domnina

Sfanta Domnina a fost mama a doua fiice, pe nume Verine (Sfantul Ioan Gura de Aur ii spunea Vernike ori Berenice) si Prosdoce. Parasindu-si familia si caminul, ele s-au stabilit la Edesa, in campia Mesopotamiei.
Tatal lui Berenice si sotul ei, amandoi pagani, le-au gasit pe femei si le-au dus la Hieropolis, in Siria.
Atunci cand ostasii ce ii insoteau pe cei doi s-au oprit sa manance si sa bea, au cazut in nesimtire din cauza betiei. Incercand sa profite de aceasta oportunitate, femeile au fugit, dar s-au inecat in raul din apropiere.
Potrivit Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfanta Domnina s-a oprit in mijlocul raului si si-a tras fiicele sub apa, temandu-se ca acestea ar putea fi batjocorite de catre ostasi. Sfantul Ioan a laudat curajul Sfintei Domnina si supunerea lui Berenice si Prosdoce.

Sfintii Mucenici Audact si Calistena

Sfantul Audact era originar din orasul Efes, din Asia. Atunci cand lipsitul de pietate imparat Maximian Galerius (305 – 311) si-a dorit sa se casatoreasca cu fiica lui, Calistena, Sfantul Audact nu si-a dat consimtamantul. Drept urmare, i s-a luat averea si rangul de eparh, fiind trimis apoi in exil. Sfantul Audact a fost decapitat la Metilene, in Armenia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 4 octombrie

Sfantul Apostol Codrat; Aflarea moastelor Sfantului Ierarh Dimitrie; Cuviosii Isaachie şi Meletie; Sfantul Mucenic Eusebie; Sfantul Mucenic Prisc; Pomenirea Sfintilor sase Mucenici, care erau pazitorii imparatului Maximian.
Vezi Traditii si sarbatori din 21 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 4 octombrie

Sfantul Francisc din Assisi

Sfantul Francisc din Assisi este onorat de biserica catolica drept patron al animalelor si ecologiei. S-a nascut la Assisi din Umbria, in anul 1181 ori 1182. Tatal sau era un prosper negustor, Iar Francisc si-a propus sa il urmeze in ocupatia sa, desi si-ar fi dorit mai curand sa fie trubadur sau cavaler. In anul 1201, a luat parte la atacul din Perugia, si a fost luat ostatic, ramanand in captivitate un an. Drept rezultat al incarcerarii lui si a unei severe boli care l-a incercat, mintea sa a inceput sa se indrepte catre religie, insa, in anul 1205, a fost recrutat intr-o alta expeditie militara, catre Apulia. Cu toate acestea, un vis in care Dumnezeu il chema in serviciul sau l-a determinat sa se intoarca in Assisi si sa inceapa a-i ingriji pe cei bolnavi. In 1206, a avut o viziune in care Hristos il chema sa ii repare Biserica. Sfantul Francisc a interpretat acest lucru drept o porunca de a renova biserica San Damiano, din apropiere de Assisi. Tatal sau, manios si stanjenit de purtarea lui Francis, l-a inchis in casa si l-a dus apoi in fata episcopului, reprosandu-i nesupunerea filiala. Asa s-a facut ca Sfantul Francisc si-a abandonat toate drepturile si posesiunile, inclusiv vestmintele sale. Doi ani mai tarziu, a simtit chemarea de a propavadui, si si-a alaturat curand cativa prieteni animati de aceleasi acelasi simtaminte. Atunci cand numarul lor a ajuns la 11, Sfantul Francisc a izvodit un scurt regulament calugaresc, si a primit aprobarea Papei Inocentiu al III-lea pentru fratia sa, numita de Francisc Ordinul Fratilor Minori.
Acesti frati au calatorit prin tot centrul Italiei si mai departe, cerandu-le oamenilor sa se intoarca la cuvantul lui Hristos. In traiul si propavaduirea sa, Sfantul Francisc a pus accentul pe simplitate si saracie, bazandu-se pe providenta Domnului mai curand decat pe bunurile lumesti. Fratii munceau si cerseau pentru a avea cele necesare, daruind tot ce aveau in plus oamenilor sarmani. Sfantul Francisc si-a convertit talentul de trubadur scriind imnuri si rugaciuni.
In 1212, Sfanta Clara Sciffi, o fata dintr-o nobila familie din Assisi, si-a parasit parintii pentru a se alatura Sfantului Francisc. Incurajat de acesta, ea a pus bazele surorilor de la San Damiano, Saracele Doamne, numite mai apoi Saracele Clare.
Una din cele mai vestite predici ale Sfantului Francisc este cea in care se adreseaza unui stol de pasari. Intr-o zi, in vreme ce calatorea impreuna cu cativa calugari, Sfantul Francisc s-a uitat in sus si a zarit o multime de pasari intr-un copac. El si-a parasit in fuga tovarasii, s-a apropiat de copac si le-a rugat umil pe zburatoare sa asculte cuvantul Domnului. Unul dintre calugari a consemnat acest discurs dovedind dragostea Sfantului Francisc pentru creatie si Creatorul ei:” Fratii mei, pasari, trebuie sa va rugati cat mai mult Creatorului vostru si sa-l iubiti; el v-a daruit penele pentru a va imbraca, aripile pentru a zbura, si tot ceea ce va este necesar. Dumnezeu v-a facut nobile printre creaturile sale, si v-a dat o casa in puritatea aerului; desi voi nici nu semanati, nici nu culegeti, El va protejeaza si va guverneaza fara a cere nimic din partea voastra”.
Toma de Celano a marturisit ca pasarile si-au intins gaturile si si-au ridicat aripile, astfel incat Sfantul Francisc sa poata trece printre ele, atingandu-le si binecuvantandu-le. Acest eveniment a fost unul de cotitura in viata Sfantului Francisc. El s-a invinovatit pentru neglijenta de a nu fi propavaduit mai inainte pasarilor, si, din acea zi, a vorbit nu numai lor, ci tuturor animalelor si reptilelor, chiar si creaturilor ce nu aveau simtire, rugandu-le sa il laude si sa il iubeasca pe Creator.
Pe masura ce i s-a alaturat un numar din ce in ce mai mare de oameni, Sfantul Francisc a delegat unele responsabilitati ale sale altor frati. In cele din urma, a scris un regulament mult mai detaliat al Ordinului sau, ce a fost mai departe revizuit de noii conducatori franciscani. Sfantul Francisc a renuntat mai tarziu la conducerea fratilor sai, si s-a retras in munti, pentru a trai in solitudinea rugaciunilor. Aici a primit stigmatele, ranile lui Hristos. A murit la Porziuncula, pe 3 octombrie 1226.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 4 octombrie

Sfantul Episcop Ieroteu; Sfantul Francisc de Assisi


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

2 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 4 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
4 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 03, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.