15 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 15 noiembrie sunt pomeniti Cuviosul Paisie de la Neamt, Sfintii Mucenici si Marturisitori Gurie, Samona si Aviv, Sfantul Albert cel Mare, Episcop Invatator, si Sfantul Leopold al III-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 15 noiembrie

Cuviosul Paisie de la Neamt

Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt s-a nascut in anul 1722, in Ucraina, fiind unul dintre copii unui preot. A urmat Academia Ecleziastica din Kiev, dar a fost dezamagit de atmosfera lumeasca si usuratica a teologiei occidentale pe care a intalnit-o acolo.
Dupa patru ani, a parasit scoala si a plecat in cautarea unui parinte spiritual si a unei manastiri in care sa poata duce o viata umila si saraca. In cele din urma, si-a intalnit parintele spiritual in Romania, tara in care numerosi calugari rusi gasisera adapost dupa reformele tarului Petru cel Mare. De aici, a calatorit la Muntele Sfant, devenind sihastru si dedicandu-si zilele rugaciunii, lecturii Sfintei Scripturi si epistolelor catre sfintii parinti. Dupa patru ani, un batran monah venit din Romania i-a daruit tonsura de calugar sub numele de Paisie si l-a sfatuit sa traiasca impreuna cu alti calugari, evitand astfel pericolele la care se expunea ducand o viata solitara prea timpuriu.
Alti cativa tineri monahi romani sositi la Muntele Sfant i-au cerut sa devina parintele lor spiritual, insa Sfantul Paisie s-a considerat nevrednic sa isi asume aceasta sarcina, traind impreuna cu ei in saracie si umilinta. I s-au alaturat apoi alti calugari din Romania si din tarile slave ale Europei, ajungand in timp cu totii sa se conformeze unui trai cenobit, Cuviosul Paisie fiind ales drept staret al lor, in ciuda impotrivirii sale.
In anul 1763, intreaga aceasta comunitate (cuprinzand 67 de monahi) a parasit Muntele Sfant si s-a intors in Romania. Aici li s-a daruit o manastire, la neamt, in cadrul careia au adoptat modul de viata atonit. Staretul Paisie a introdus ruga catre Iisus si alte aspecte isihastice in viata monahala, ce fusesera folosite pana atunci numai de catre sihastri. La slujbe luau parte toti calugarii, rugaciunile facandu-se atat in limba romana, cat si in cea slavona. Calugarii se spovedeau Cuviosului Paisie in fiecare seara, astfel incat sa nu lase soarele sa apuna odata cu mania lor. Un calugar ce purta suparare altuia nu avea voie sa intre biserica si nici sa rosteasca rugaciunea Domnului pana cand nu se impaca cu fratele sau.
Aceasta fratie monastica a crescut la peste o mie de membri, divizandu-se in doua manastiri, la care venea pelerini din Rusia, Grecia si alte tari, in cautare de indrumare si exemplu.
Intrucat invatase limba greaca pe Muntele Sfant, Sfantul Paisie si-a  asumat sarcina de a traduce in slavona multe dintre scrierilor sfintilor parinti ai bisericii.
Cuviosul Paisie s-a odihnit in pace la Domnul in 1794, la un an dupa ce publicase Filocalia Slavona.

Sfintii Mucenici si Marturisitori Gurie, Samona si Aviv

Sfintii Mucenici si Marturisitori Gurie, Samona au trait in vremea prigoanei crestinilor pronite de imparatii Diocletian )284-305) si Maximian (305-311). Prieteni si preoti ce propavaduiau cuvantul Domnului, Sfintii Gurie si Samona au fost arestati in orasul Edesei.
Pentru ca au refuzat sa aduca sacrificii idolilor si si-au declarat cu tarie credinta in Hristos, au fost supusi unor crude torturi, fiind batuti, spanzurati de maini cu greutati atarnate de picioare, si aruncati intemnita.
Cei doi mucenici au indurat cu curaj toate chinurile, iar Sfantul Samona a spus o rugaciune catre Dumnezeu, consemnata astfel de unul din martorii la moartea lor:”Domnul meu Dumnezeu, fara a Carui vointa nici o randunica nu cade in lat. Care l-a dovedit pe proorocul David a fi mai puternic decat leii si care l-a facut pe copilul lui Avraam sa infranga tortura si flacarile. Tu stii, Doamne, de asemeni, slabiciunea fiintei noastre, si vezi chinurile asezate in fata noastra. Dusmanii nostri se straduiesc sa ne prinda pe noi, lucrarea manii Tale drepte, si sa ne indeparteze de Tine, lipsindu-ne de sfintenia Ta. In vreme ce ne privesti cu ochii Tai milosi, pastreaza-ne in lumina de nestins a celor 10 porunci ale Tale. Calauzeste-ne pasii catre lumina Ta, si fa-ne vrednici de Regatul Tau, caci Tu esti binecuvantat peste toate vremurile vremurilor”. Sfintii Mucenici si Marturisitori Gurie au fost luati din inchisoare in timpul noptii si dusi in afara orasului, unde li s-au taiat capetele.
Dupa cativa ani, Licinius (311-324), ultimul imparat pagan, a initiat o noua persecutie a crestinilor. Sfantul Aviv, diacon al bisericii din Edesa, a fost cautat pentru a fi arestat din porunca imparatului, din pricina zelului sau de a raspandi credinta in Hristos. Auzind aceasta, el s-a prezentat de buna voia in fata autoritatilor romane, si si-a marturisit iubirea de Hristos, fiind condamnat sa moara de viu in foc. Sfantul Aviv a intrat de unul singur in flacari si, cu o ruga pe buze, si-a dat sufletul Domnului. Atunci cand focul s-a stins, mama sa si rudele lui i-au gasit trupul nevatamat. Sfantul Aviv a fost ingropat langa Sfintii Gurie si Samona.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 15 noiembrie

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Anempodist; Preacuviosul Marcian; Sfintii Mucenici Constantin si Anania; Sfintele Mucenite Chiriachi, Domnina si Doamna; Sfintii Mucenici Eudoxie, Agapie si alti opt sfinti.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 15 noiembrie

Sfantul Albert cel Mare, Episcop Invatator

Albertus Magnus  (1193/1206 –  15 noiembrie 1280), cunoscut si sub numele de Sfantul Albert cel Mare ori Sfantul Albert din Cologne, a fost calugar dominican si episcop. A devenit vestit pentru cunoasterea sa fara zagazuri si straduinta de a asigura o coexistenta pasnica intre religie si stiinta. Personalitati precum James A. Weisheipl si Joachim R. Söder l-au caracterizat drept cel mai mare filozof german si teolog din Evul Mediu, o opinie impartasita si de contemporani ai sai, precum Roger Bacon.

Sfantul Leopold al III-lea

Sfantul Leopold al III-lea (1050 – 1136) s-a nascut la Melk, in Austria. A fost educat de episcopul Altman din Passau si, la varsta de 33 de ani, l-a succedat pe tatal sau in functia de guvernator militar al Austriei.
In anul 1106, Sfantul Leopold s-a casatorit cu fiica imparatului Henric al IV-lea, care i-a nascut 18 copii, din care numai 11 au supravietuit copilariei. Cunoscut pentru pietatea si caritatea sa, a fondat, in anul 1106, trei manastiri.
In 1125, Sfantul Leopold a refuzat sa devina imparat dupa moartea cumnatului sau, Henric al V-lea. A fost canonizat de Papa Inocentiu al VIII-lea in anul 1486.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 15 noiembrie

Sfintii Mucenici Gurie, Samona si Aviv


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
13 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 15 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
15 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.