Turcoazul în simboluri, superstiții și vindecări

Un simbol al norocului, speranței, seninătății sufletești, spirituale, bogăției și protecției, turcoazul, turcoaza sau peruzeaua și-a făcut loc în numeroase superstiții, legende ale lumii, inclusiv ca mijloc de vindecare, însănătoșire, încă din timpuri străvechi. Numele său provine din franceză, fie din "pierre turquin" ("piatra colorată într-un albastru închis"), fie din "pierre turquoise" ("piatra turcească") având în vedere că a ajuns în Europa, dinspre Orientul Mijlociu, prin Turcia. Denumirea de peruzea își are originea, potrivit unora, din termenul persan "firusa" ("piatra fericirii") ori "pirouzeh" ("victorie").

Turcoazul în superstițiile, legendele și tradițiile lumii


Această gemă a fost excavată pentru prima oară în Egiptul antic, cu aproximativ 5.000 de ani în urmă. A fost descoperită în mormintele egiptene ale oamenilor avuți și a fost colecționată cu pasiune de Cleopatra.

În antichitatea grecească, semnifica puritatea și era purtată de către fecioare.

Simbol al cerurilor pentru persani, peruzeaua apărea în fiecare aspect al vieții lor cotidiene. Conform unei zicale a lor, pentru a a scăpa de rele și a avea noroc, cineva trebuia să vadă reflecția Lunii noi fie pe fața unui prieten, fie pe un volum din Coran, fie pe un turcoaz!
Peruzeaua în simboluri, superstiții și vindecări

Potrivit lui Bernal Diaz del Castillo, conchistador și istoric, aztecii din Mexic prețuiau "Chalchihuiti" sau turcoazul mai mult decât spaniolii prețuiau aurul. Se zicea că zeul Quetzalcoatl își învățase poporul arta tăierii și șlefuirii acestei pietre. Purtată de lideri, ca semn al autorității lor, oferită ca ofrandă în templul zeiței Matlalcueye, era pusă în gura persoanelor importante decedate înainte de a fi înmormântate.

Smaraldul în simboluri, superstiții, legende

În Europa, încă din secolul al XIII-lea, peruzeaua era înzestrată cu harul de a proteja contra rănilor produse prin cădere, îndeosebi de pe un cal. Mai târziu, acesta s-a extins și la căderile de pe o clădire ori într-o prăpastie.

Sir John Mandeville, în lucrarea sa "Lapidaire", din secolul al XIV-lea, declara că turcoaza apără caii de efectele nocive rezultate din băutul apei reci când sunt supraîncălziți din cauza muncii!

Se spunea că turcii atașau această piatră de frâiele și fruntea cailor lor, ca și amuletă.

Peruzeaua pare să fi fost purtată aproape exclusiv de bărbații europeni începând cu secolul al XVI-lea, un obicei importat de englezii care călătoreau în Orient!

Turcoazul în astrologie


Este asociat cu zodia Săgetătorului, cu zodia chinezească a Maimuței, cu planeta Jupiter și luna decembrie, e o piatră prețioasă specifică aniversării a 5 ori 11 ani de la căsătorie. Oricum, este foarte potrivită pentru persoanele, mai cu seamă, femeile cu ochi albaștri!

Presupuse calități de vindecare ale turcoazului


Se crede că ne ajută să ne regăsim empatia, liniștea, seninătatea și bunătatea în relațiile cu cei din jur. Datorită purității sale, ne-ar spijini să trecem mai ușor peste necazurile vieții, să ne înlăturăm stresul, să ne îmbunătățim legăturile de prietenie, să îndepărtăm senzațiile nocive ale coșmarurilor și gândurilor negative.

Se spunea că peruzeaua ar avea și caracteristica de a-și schimba culoarea sau de a-și pierde strălucirea atunci când posesorul său este expus unor amenințări fizice și spirituale.

Unii pretind că ajută la eliminarea durerilor de cap și a efectelor toxice ale unor boli, la întărirea sistemului imunitar, evitarea accidentelor, armonizarea și stabilizarea relației dintre partenerii dintr-o căsătorie, învigorarea conexiunilor de amiciție.

Piatra Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări
Turcoazul în simboluri, superstiții și vindecări Turcoazul în simboluri, superstiții și vindecări Reviewed by Diana Popescu on iulie 06, 2019 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Nu stiam lucrurile astea! E fascinant... nu doar ca imi plac pietrele, dar imi aleg si culorile hainelor, a ojelor.. incredibil. Chiar acum mi-am comandat de pe https://www.bio-sculpture.ro/ o oja turcoaz :))

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.