Martin Heidegger în citate, aforisme, maxime

Poate cel dintâi dintre filosofii proeminenți ai secolului XX, în ciuda aderării sale ciudate la nazism, Martin Heidegger nu poate fi categorisit, potrivit lui Thomas Lange, cum o fac unii drept un Kierkegaard "decreștinizat", un Hegel "deabsolutizat" ori un Nietzsche "sistematizat". Citatele, maximele, aforismele lui Heidegger din rândurile de mai jos pot aduce câteva raze de lumină asupra filosofiei lui complexe...

"Pentru mulți, gândirea abstractă este trudă; pentru mine, în zilele bune, este sărbătoare și frenezie".

"Dacă îmi introduc moartea în viață, o recunosc și o privesc direct în față, mă voi elibera de grija morții și mărunțișurile vieții, și numai atunci voi fi liber să devin eu însumi".

"Orice om se naște la fel ca ceilalți, dar moare de unul singur".

"A se face inteligibilă este o sinucidere pentru filosofie".

"Eternitatea nu ca un "acum" static, nici ca o înșiruire de "acum-uri" rostogolindu-se spre infinit, ci ca "acum" care se apleacă asupra lui însuși... Gândirea asupra celei mai adânci idei a filosofiei înseamnă gandirea ființei ca timp".
Citate Martin Heidegger

"Cel mai provocator lucru de gânduri în timpul nostru provocator de gânduri este faptul că încă nu gândim".

Despre Nietzsche: "În contrast cu "binecuvântați sunt cei care nu văd și totuși cred", el vorbește despre "a vedea și totuși a nu crede"".

"De ce există, până la urmă Ființă, și nu, mai degrabă, nimicul? Asta este întrebarea!"

"Posibilul se ierarhizează mai sus decât existentul".

"Gândirea începe numai când am ajuns să știm că rațiunea, glorificată vreme de secole, este adevăratul gât înțepenit al gândului".

"Omul acționează ca și cum ar da formă limbajului, ar fi stăpânul lui, când, de fapt, limbajul rămâne stăpânul omului".

"Limbajul este casa adevărului Ființei".

"Filosofia nu va fi capabilă să aibă vreun efect în transformarea imediată a lumii".

"Oricine este celălalt, și nimeni nu este el însuși".

"În orice lucru bine știut pândește ceva vrednic de a fi gândit".

"Gândirea unui om este măsurată potrivit a ce caută și a imboldului cu care rămâne un căutător".

"Spune-mi cum citești, și îți voi spune cine ești".

"Ființa și timpul se determină reciproc, dar într-o astfel de manieră încât prima, Ființă, nu poate fi condusă către ceva temporal, și nici al doilea, Timpul nu poate fi identificat cu Ființa".

"Așa cum ego cogito, subiectivitatea este conștiința care reprezintă ceva, asociază această reprezentare înapoi la sine însăși, și așa se adună cu ea însăși".

"Omul nu este stăpânul ființei, omul este păstorul Ființei".

"Noi nu spunem Ființa este, timpul este, ci, mai curând, există Ființă și există timp".

Cum definesc filosofii fericirea

"Trupul uman este ceva altfel decât un organism animal".

"Timpul-spațiul, așa cum este înțeles de obicei, în sensul distanței măsurate între două puncte ale timpului, este rezultatul calculării timpului".

"Adevăratul timp are patru dimensiuni".

"Desemnăm Timpul când spunem: orice lucru are timpul sau. Asta înseamnă: Orice este, de fapt, ființă vie vine și pleacă la timpul potrivit și rămâne pentru o vreme, în decursul timpului ce i s-a alocat. Orice are timpul său".

"Transcendența constitue individualitate".

"Când fizica modernă se exerciteaza către sine conform formulelor stabilite ale lumii, ce se întâmplă din această cauză este că ființa, entitățile sale, și-au găsit rezolvarea prin metoda totalului calculabil".

"Prin nici un mijloc, nu gândim, în continuare, îndeajuns de decisiv despre esența acțiunii".

"În esență, tehnologia este un lucru pe care omul nu îl controlează".

"Agricultura este acum o industrie motorizată a hranei, același lucru în esență sa ca producția de cadavre în camerele de gazare și în lagărele de exterminare, același lucru ca blocadele și aducerea țărilor la foamete, același lucru ca și fabricarea bombelor cu hidrogen".

"Din experiența și istoria omenească, cel puțin cât sunt informat, știu că orice a fost esențial și măreț s-a produs numai când ființele umane au avut o casă și au fost înrădăcinate într-o tradiție. Literatura de azi este, de exemplu, foarte distructivă".

"Cuvântul "artă" nu desemnează conceptul unei simple posibilități; este un concept al ierarhiei".

"Cine poate determina ce înseamnă perfect? Numai cei care sunt ei înșiși perfecți și care, de aceea, știu ce înseamnă asta. Aici se cască prăpastia unei circularități".

Platon în citate, aforisme, maxime

Martin Heidegger în citate, aforisme, maxime Martin Heidegger în citate, aforisme, maxime Reviewed by Diana Popescu on februarie 01, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.