Oda pentru o floare

Oda pentru o floare este o adevarata declaratie de credinta a cercetatorului Richard Feynman despre magia, misterele si atractiile stiintei, relevata in anul 1981 in cadrul unui interviu de la BBC. Folosind cuvintele sugestive ale lui Feynman, Fraser Davidson a creat inspiratul video pe care il puteti urmari pe aceasta pagina. Omul de stiinta american Richard Feynman, numit dupa moartea sa, in 1988, de catre New York Times, "poate cel mai stralucit, iconoclast si influent teoretician fizician din generatia postbelica" este cunoscut pentru inventarea diagramelor ce descriu comportamentul particulelor, precum si pentru contributia sa la crearea bombei atomice.

 Va redau, mai jos, traducerea cuvintelor spuse de Feynman in timpul acestui scurt video: "Am un prieten artist care, uneori, are un punct de vedere cu care nu pot fi de acord. El tine intr-o mana o floare si spune "Uite cat de frumoasa este", iar eu confirm ca asa este. Apoi el imi zice "Eu, ca si artist, pot vedea cat de frumoasa este, insa tu, ca si om de stiinta, o diseci si floarea devine astfel un lucru banal", iar eu ma gandesc ca prietenul meu a luat-o cumva razna. In primul rand, frumusetea pe care o vede el este la indemana altor oameni si chiar si mie, cred... Pot aprecia frumusetea unei flori. In acelasi timp, pot intrezari mai mult decat vede el intr-o floare. Imi pot imagina celulele din ea, complicatele actiuni desfasurate in interiorul ei, care sunt, de asemeni, pline de frumusete. Vreau sa spun ca nu este numai o frumusete la dimensiunea de centimetri; exista, totodata, frumusete la mai mici dimensiuni, in structura interioara si in procesele ce au loc in floare. Faptul ca floarea isi dezvolta culorile pentru a atrage insectele in scopul polenizarii este interesant; inseamna ca acele insecte pot vedea culorile. Se naste astfel o intrebare: exista simtul estetic si la forme inferioare de viata? Ce este estetica? Toate felurile de intrebari interesante ale cunoasterii stiintifice nu fac decat sa adauge atractie, mister si respect fata de o floare. Numai adauga. Nu inteleg cum ar putea sa scada frumusetea unei flori."

 Desigur, comentariul lui Feynman se opune viziunii lui Lucian Blaga din "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii". Cu toate acestea, nu ai cum sa nu fii impresionat de perspectiva oferita de cercetatorul american... Pentru a aduce un echilibru intre arta si stiinta, inchei cu o poezie a aceluiasi Blaga:

 Oda simplisimei flori


Papadie, ecumenica floare,
dupa a ta aurie ardoare
– pe nescrisele file –
anul isi hotareste fericitele zile.

De un pean te-nvrednicesti,
tu, neluata în seama, floare de rand.
Samanta sa faci pe pamant
e tot ce doresti. Alt gand nu porti.
Dar infloresti si asfintesti
alcatuind o aureola de sfant.

Copyright © godessdiana88 . 2013

Articole asemanatoare din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete":

Florile in citate, aforisme, maxime

Horoscopul / Zodiacul florilor | Floarea care iti corespunde in zodiacul floral

Legendele si miturile florilor
Oda pentru o floare Oda pentru o floare Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 06, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Quite awesome... i see what you did there...

    RăspundețiȘtergere
  2. Awesome? Sa be gandim cum sa abordam viata atat poetic cat si stiintic, astfel incat sa ne bucuram cat mai mult de frumusetea ei

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.