Care este personalitatea ta financiara?

Felul cum apreciezi banii, cum iti creezi obiective legate de ei si ii cheltuiesti definesc personalitatea ta financiara. Majoritatea oamenilor sunt condusi de impulsuri interioare asociate cu dorinta de a deveni bogati, frica de saracie, sau idealul de a fi fericiti.

Joe Duran, director al unei companii financiare din Newport Beach, California, si autorul al cartii bestseller "The Money Code - Improve Your Entire Financial Life Right Now" (Codul banilor - Imbunatateste-ti intreaga ta viata financiara chiar acum), o carte ce nu da sfaturi financiare, ci are obiectivul de a-i invata sa isi inteleaga personalitatea in raport cu banii,  considera ca majoritatea oamenilor nu sunt deloc multumiti cu situatia lor materiala si nazuiesc mereu sa aiba mai mult bani, indiferent cat de mari le sunt veniturile sau conturile din banca. Pe de alta parte, el este de parere ca luam numeroase decizii financiare pornind de la emotii, sentimente, pe care le justificam apoi rational. Astfel de decizii emotionale apar mai ales in situatii de stres de genul: "Cum voi plati studiile superioare ale copiilor?", "Trebuie sa plecam in vacanta sau nu?", "Ar trebui sa imi schimb modul de a face cumparaturi sau nu?". De multe ori, in cuplurile casatorite se iveste o mare tensiune atunci cand este vorba despre bani. In "The Money Code", Duran nu incearca sa acuze aceste hotarari subiective, ci sa ajute oamenii sa pastreze un echilibru intre simtaminte si ratiune in ceea ce priveste banii.

Potrivit lui Joe Duran, exista trei tipuri de personalitate financiara..

-1- Personalitatea dominata de frica financiara (protectorul)  are drept principal tel siguranta sau protectia financiara. Oamenii cu o astfel de personalitate se gandesc, ori de cate ori iau o decizie, cum anume sa se fereasca de posibile lucruri rele. De obicei, ei economisesc multi bani, si se infraneaza de la distractii. Traiesc cat pot de bine incadrandu-se strict in resursele lor banesti si sunt foarte bine pregatiti pentru a infrunta situatii financiare neasteptate. Tind, de fapt, sa isi sacrifice viata si sa nu se bucure de ea asa cum ar trebui.

-2- Personalitatea cautatorului de placeri este caracterizata de dorinta de a se bucura de viata. Astfel de persoane iau decizii rapide, chiar atunci cand este vorba despre lucruri foarte importante, si incearca sa "stoarca" cat mai multe placeri din resursele lor financiare. Din nefericire, adeseori, ele au senzatia ca nu au la dispozitie destui bani, si isi asuma prea multe riscuri din punct de vedere financiar.

-3- Personalitatea omului dedicat sau loial. El este, frecvent, generos cu cei la care tine, si ia in considerare, cu sinceritate, punctele de vedere ale celor din preajma sa. Este in stare sa faca sacrificii, nemaiducandu-se, de exemplu, la sala de fitness, pentru a se asigura ca partenerul de cuplu sau copii sai au tot ce le trebuie. Partile negative ale acestui tip de personalitate este ca i se pare mereu ca nu are destul timp sau indeajuns de multi bani, si este strabatut permanent de nazuinta de a darui si mai mult celor dragi.

Tu in care categorie de personalitate financiara te incadrezi? Crezi ca esti constient de impulsurile tale atunci cand este la mijloc "ochiul dracului", Maria Sa Banul?

Sursa: CBS -  What is your "financial personality?"


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Banii din vis | Interpretarea si semnificatia viselor

Banii - Citate, aforisme, maxime

Personalitatea in functie de bani
Care este personalitatea ta financiara? Care este personalitatea ta financiara? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 14, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.