Ce nu stii despre gura ta?


Daca crezi ca gura ta nu reprezinta decat un banal accesoriu necesar mestecarii mancarii si comunicarii, te inseli amarnic! In randurile de mai jos poti citi cateva ciudatenii si fascinante constatari stintifice putin cunoscute despre gura omeneasca...

Oamenii dreptaci sunt inclinati sa mestece mancarea in partea dreapta a gurii. Desigur, stangacii procedeaza invers.

Printr-un simplu sarut cu partenerul tau iti poti "imbogati" gura cu peste 250 de colonii de bacterii. Aproape 50% din bacteriile din gura isi au salasul pe limba.

Asa cum amprentele palmelor si degetelor noastre sunt unice, la fel "amprenta" exacta a limbii noastre nu poate fi intalnita la nici un alt om de pe cuprinsul lumii.

Din cele cinci gusturi, gustul este cel mai putin dezvoltat in randul fiintelor umane.

Pe de alta parte, femeile femeile sunt dotate cu mai multe papile gustative decat barbatii.

Desi suntem dotati cu peste 9.000 de papile gustative (pe limba, in gat si pe cerul gurii), durata medie de viata a unei papile gustative este de numai 10 zile. Papilele gustative contin chemoreceptori sau receptori olfactivi, care reactioneaza la substantele chimice din mancare ce sunt dizolvate de saliva din gura.

Pe durata intregii vieti, fiecare om produce circa 37.854 litri de saliva. Daca mancarea nu este dizolvata de saliva, nu o putem savura. Altfel spus, daca gura ta ar fi complet uscata, ai fi complet lipsit de simtul gustului.

Oamenii inzestrati cu o gura mica au o sporita predispozitie de a sforai. Mai precis, este vorba despre semenii nostri avand un cer al gurii ingust, care permite intr-o mai mica masura inhalarea aerului prin nas.

Relativ la marimea sa, limba este cel mai puternic muschi din trupul omenesc. Limba este singurul muschi al omului ce este atasat numai la un singur capat. Pentru a putea vorbi, este nevoie de efortul comun a 72 de muschi.

Medicamentele, fumatul, insuficienta de vitamine, ranile la cap, tumorile la creier, expunerea la substante chimice nocive ori la radiatii pot genera afectiuni ale simtul gustului!


Copyright © diane.ro

Subiecte din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce sarutam ? Fiziologia si psihologia sarutului

Forma gurii | buzelor si personalitatea
Ce nu stii despre gura ta? Ce nu stii despre gura ta? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 18, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. hmm.. eu înseamnă că sunt o excepție de la regulă pentru că sunt dreptate și de obicei mestec în partea stângă :D

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Pishky: Nu esti singura :D In privinta bacteriilor, nu cred c-o sa renunte nimeni la saruturi :))

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.