Legenda crinului de Paste | Legende de Paste

Strans asociat in Biserica Romano Catolica cu sarbatoarea de Paste, floarea alba a crinului simbolizeaza puritatea, virtutea, inocenta si speranta.

Numiti si "apostoli  ai sperantei investmantati in alb", crinii au aparut pe lume, potrivit unei legende, in gradina Ghetsimani, dupa moartea pe cruce a Mantuitorului. Potrivit traditiei, aceste frumoase flori albe s-au inaltat din pamant acolo unde au picurat stropii de sudoare sau sange ai lui Iisus, in ultimele ore ale Sale de suferinta. Din aceasta cauza, in multe biserici catolice, se obisnuieste ca de Paste altarele sa fie impodobite cu mari cruci alcatuite din flori de crin, ce comemoreaza invierea lui Iisus Hristos si speranta intr-o viata nemuritoare.

Nascuti, intr-o alta legenda, din lacrimile varsate de Eva atunci cand a fost alungata din paradis, crinii au fost de multa vreme asociati si cu Maica Domnului. In picturile crestine timpurii, Arhanghelul Gavriil este infatisat intinzand catre Sfanta Fecioara Maria un buchet de crini albi, in timp ce ii vesteste ca urmeaza a fi mama lui Hristos. In alte picturi din aceeasi perioada, sfintii sunt zugraviti aducand mari vase pline cu flori de crin Maicii Domnului si Copilului Iisus. De asemeni, Sfantul Iosif era reprezentat purtand in mana o ramura de crin, indicandu-se, in acest fel, faptul ca Sfanta Maria, sotia sa, era fecioara.

Intr-o legenda crestina, se spune ca atunci cand Maica Domnului a mers la mormantul lui Iisus, la trei zile dupa ce aceasta murise, l-a gasit gol, dar impodobit cu numeroase vlastare de maiestuosi si albi crini.

Scritorii si pictorii din crestinismul timpuriu au facut din crin o emblema a Bunei vestiri si a invierii Fecioarei Maria, petalele albe ale acestuia reprezentand trupul sau fara pata, iar auria lui antera sufletul ei stralucind in lumina cereasca. Culoarea alba a crinului reprezinta, totodata, puritatea Mantuitorului si bucuria Invierii, in vreme ce forma sa specifica semnifica trompeta Arhanghelui Gavriil, rasunand intru renastere si o noua viata.

Un stravechi insemn al puritatii si gratiei divine, albul crin regal este simbol cat se poate de potrivit al Pastelui. Mai ales in occident, ori de cate ori este daruit, crinul de Paste, alaturi de alte flori dedicate acestui eveniment, readuce in minte si in inima bucuria celebrarii sarbatorii pascale.

Copyright © diane.ro 2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Mesaje de Paste

Legendele crinului

Legenda sangerului | Legende de Paste
Legenda crinului de Paste | Legende de Paste Legenda crinului de Paste | Legende de Paste Reviewed by Diana Popescu on mai 05, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.