Superstiții despre tortul de nuntă

Tradiția tortului de nuntă și superstițiile asociate cu acesta datează încă din vremea Imperiului Roman. Se spune că un astfel de tort aduce noroc nu numai mirilor, ci și tuturor invitaților la petrecerea de nuntă.

De fapt, pentru romani, ruperea unei pâini constituia un act solemn de ratificare sau uniune. De asemeni, la nunta unei fete, deasupra capului său se frângea în două o pâine, ca o premoniție a belșugului din viața sa de nevastă. Pornind de aici, tortul de nuntă a devenit de-a lungul timpului un simbol al unei legături dintre un bărbat și o femeie ce nu trebuie nicicum să se destrame.

Ritul de a se rupe, mai apoi, tortul de nuntă pe capul miresei s-a perpetuat în Europa. Artur Gorovei pomenea despre asta chiar și pe tărâmurile românești: "Când pleacă nunta de la casa miresei, mireasa stând în car în picioare, rupe un colac în cap. Dacă cu o fărmătură a acestui colac se unge pe la bot vită ce o duci la târg la vânzare, toată lumea va trage la vită, după cum se uită cu drag la mireasă."
Superstiții tort de nuntă

În perioada medievală, tortulera confecționat dintr-un fel de chifle așezate unele peste altele. Mirele și mireasa obișnuiau să-și împărtășească un sărut chiar deasupra acestei stive de chifle pentru a se bucura de fertilitate și a fi fericiți împreună.

În secolul al XVII-lea se făceau două torturi de nuntă, unul pentru mire, și unul pentru mireasă. De obicei, cel dintâi era de culoare închisă, bogat în fructe și ceva mai mic decât cel de-al doilea. Tortul miresei avea circa jumătate de kilogram și era acoperit cu o glazură albă ca simbol al virginității și purității.

Oricum, era cu ghinion ca tortul de nuntă să fie pregătit de vreo unul din miri ori de amândoi! Mai mult decât atât, nu era auspicios ca mirele să fie prezent în casa unde era pus la copt tortul!

Nunta în simboluri și semnificații

Pe vremuri, el era tăiat numai de mireasă, simbolizându-se, în acest fel, pierderea virginității ei, însă, în zilele noastre, s-a instaurat obiceiul ca ambii miri să facă acest lucru, semnificându-se în acest mod parteneriatul lor și împărțirea sarcinilor în viața lor viitoare.

Oaspeții de la nuntă nu aveau voie să refuze să guste din tort, în caz contrar fiind sortiți să aibă belele!

Atenție miri! Exista credință că dacă vă faceți vreo zgaibă pe degete atunci când tăiați tortul, este un semn rău!

În Glouchestershire, Anglia, se zicea că este cu noroc ca mireasă să taie prima felie din tort, însă era cu ghinion să guste din el înainte de nuntă! Într-o altă ciudată superstiție englezească, se credea că dacă o tânără femeie păstra o bucățică din tortul miresei într-un buzunar al unei haine de a ei până se încheia luna de miere, avea să se mărite înainte ca acea haină să se uzeze.

Tot la englezi, o bucățică din tortul de la măritișului primei fete din familie era păstrată, astfel încât să se căsătorească și celelalte!

În unele regiuni europene, după tăierea tortului, proaspeții căsătoriți își duc la gură unul altuia câte o bucățică din el, un gest semnificând atașamentul reciproc, grija (inclusiv materială) a unuia față de celălalt și dragostea din viitoarea lor căsnicie.

Multe cupluri păstrau, și continuă să facă asta, stratul superior al tortului de la nunta lor pentru a-l degusta la aniversarea unui an de la căsătorie sau cu ocazia botezului primului lor copil. În plus, acest lucru îi garanta cumva miresei că soțul sau îi va fi mereu credincios!

Datorită simbolismului fericirii și bunăstării tortului de nuntă, unii aveau credința că dacă mâncau firimiturile acestuia, urmau să fie însoțiți de noroc. Cu toate astea, alții erau de părere că e de rău augur să se mănânce din tort după nuntă, ceea ce mai rămăsese din el fiind dat mai curând găinilor.

În unele zone rurale din Germania, în ziua nunții sale, mireasa împărțea din tortul de nuntă oamenilor sărmani, ca să le aducă acestora noroc.

Pantofii, mireasa și nunta în superstiții și obiceiuri

Domnișoarele de onoare sau femeile nemăritate invitate la nuntă dormeau cu o felie, o bucată din acest tort sub pernă, pentru a-și visa viitorul soț!

Un alt ritual ciudat din Anglia presupunea ca o femeie nemăritată să își bage o bucățică dintr-un tort de nuntă într-un ciorap, alături de trei hârtiuțe pe care erau scrise numele a trei pretendenți la dragostea lor. Fata scotea apoi, în fiecare dimineață, câte una din hârtiuțe. Cea din urmă îi indica bărbatul cu care avea să se căsătorească.

La irlandezi, înainte de nuntă, se făcea un tort mic în care se infingeau nouă ace, un al zecelea fiind aruncat. Tortul era înmânat de mire miresei și, dacă atunci se rupea în patru bucăți, era un semn foarte norocos. Dacă nu se petrecea asta, însemna că, în decurs de un an, li se va întâmplă ceva foarte rău mirilor. 

În Persia, aluatul pentru tortul de nuntă trebuia să fie pregătit de șapte fecioare, astfel încât cuplul să aibă șapte copii, 7 fiind considerat un număr perfect.

Într-o tradiție occidentală, pe când era confecționat, în tortul de nuntă se introduceau diverse talismane, mici obiecte cu un înțeles aparte, ce urmau să fie găsite de cei care se înfruptau din acesta. O variantă a acestui ritual având scopul de a împiedica înghițirea lor, consta din legarea talismanelor cu panglici, de care oaspeții trăgeau pentru a le scoate afară din tort. Iată și semnificația unora din ele: inima - dragoste adevărată, inel - o viitoare logodnă, fântâna dorințelor - o năzuință împlinită, scăunel pentru copii - nașterea unui copil, trifoi sau potcoavă - noroc, scaun balansoar - viață îndelungată, ancoră - aventură, floare - o nouă iubire, portofel - noroc la bani, clopote - căsătorie.

Surse principale:
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopædia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Harry Oliver: Black Cats & Four-Leaf Clovers: The Origins of Old Wives' Tales and Four-Leaf Clovers
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need

Voalul de mireasă în superstiții, tradiții și obiceiuri
Superstiții despre tortul de nuntă Superstiții despre tortul de nuntă Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 08, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.