Test de personalitate: Deseneaza un copac

Cuvintele "Deseneaza un copac!" le poti auzi mai ales la gradinita, la scoala sau la un curs de arte plastice decat in cabinetul unui psiholog. Cu toate acestea, potrivit psihologilor, poti descoperi o multime de lucruri despre personalitatea unui om in functie de felul cum acesta deseneaza un copac. Marimea, forma, amplasarea, sau ornamentele unui copac desenat sunt, toate, indicii pretioase in descifrarea fiintei interioare a celui / celei care l-a pus pe hartie. Daca iti doresti sa afli mai multe despre prietenii sau cunoscutii tai, si, eventual, intentionezi sa va distrati astfel, invita-i sa deseneze un copac, si apoi, destainuieste-le semnificatia "creatiei" lor.

Ia in considerare, mai intai, marimea copacului desenat. Daca acesta este relativ mic, inseamna ca "artistul" este foarte socotit sau chiar zgarcit cu timpul si banii sai. In cazul in care copacul este mare si umple aproape intreaga pagina, ai de a face cu o persoana foarte generoasa, care incearca, adeseori, sa faca mai multe decat este in stare.

Ia aminte la amplasarea copacului pe foia de hartie. Daca acesta a fost desenat in partea de sus, persoana care l-a creat se vadeste a fi independenta si iubitoare a libertatii de a se exprima creativ. Copacul asezat in partea de jos a hartiei reprezinta pe cineva inzestrat cu simt practic si sensibilitate. Arborele amplasat in centrul paginii marturiseste despre o persoana bine organizata, iar cel localizat intr-un colt al hartiei este specific cuiva cu mintea deschisa catre noi experiente de viata.

Grosimea trunchiului copacului. Daca acesta este mare, gros, sunt sugerate astfel niste trasaturi ale personalitatii  asociate cu o extrema incredere in propria persoana, sau chiar agresivitate. Un trunchi subtire indica o persoana foarte buna, amabila, dar care se lasa de multe ori condusa de cei din jurul ei. Daca, in desen, se insista pe amanunte precum multe crengute si frunze, inseamna ca desenatorul obisnuieste sa tina seama de detaliile cele mai mici ale existentei. Daca cel / cea care a transpus pe hartie imaginea arborelui nu a insistat asupra unor lucruri de amanunt, se poate presupune ca priveste viata dintr-o (prea) larga perspectiva.

Forma copacului. Un arbore inalt, cu un varf ascutit, marturiseste despre o persoana foarte motivata, cu ambitioase teluri pe termen lung, in timp ce un copac mic, scund, pare a sugera pe cineva care se multumeste cu viata traita in prezent. Un copac foarte mare denota o personalitate extrem de  protectoare cu ea insasi si cu oamenii dragi, in vreme ce un arbore cu trunchiul indoit exprima neastampar si o efervescenta energie.

Vezi de unde se inalta copacul. Daca nu este desenat ca si cum  ar iesi din pamant, ca si cum ar pluti in aer, inseamna ca ai de a face cu o persoana foarte adaptabila si plina de spontaneitate. Un arbore desenat intr-o vale indica lipsa de ambitie, in timp ce unul amplasat pe un deal dovedeste nazuinta de a fi remarcat de cei din preajma.

Coroana arborelui. O coroana larga, mare, sugereaza o persoana satisfacuta de propria-i viata, in vreme ce una mica dezvaluie ca ai de a face cu cineva foarte rezervat sau secretos. Un copac cu o multime de ramificatii marturiseste despre un om foarte ocupat in existenta zilnica si foarte energic. Mai multe ramuri ce se intrepatrund par a sugera pe cineva foarte nehotarat fata de caile viitoare ale destinului sau. Daca cineva deseneaza un copac al carui trunchi este taiat, inseamna ca acesta tinde sa isi vada viata ratata, fara vreun viitor, sau pare a trai la voia intamplarii.

Atunci cand un copac nu are multe ramuri sau frunze inseamna ca cel / cea care l-a desenat se focalizeaza, cu obstinatie, asupra unor ambitioase teluri. Daca arborele nu are deloc frunze, se poate presupune ca reprezinta un om  onest, caruia ii pasa mai mult despre felul cum trece prin viata, decat despre obiectivele sale (cineva care nu este adeptul maximei “scopul scuza mijloacele”). In cazul cand frunzele sunt foarte mari sau ies in evidenta in ansamblul desenului, aproape sigur ai langa tine pe cineva care este foarte ambitios fata de planurile de viitor. Daca crengile sunt indreptate in numeroase directii se dovedeste astfel o atitudine deschisa, dorinta de a intra in contact cu cat mai multi si mai diferiti oameni. Frunzele desenate foarte amanuntit sugereaza o personalitate meticuloasa, caracterizata de o foarte mare organizare.

Ce a fost desenat in jurul copacului. Daca au fost configurate multe alte lucruri in preajma arborelui, inseamna ca desenatorul este preocupat de tot ceea ce se afla si se intampla in imediata lui apropiere. Iarba ori fructele din jurul arborelui dezvaluiesc nevoia de liniste si atasament fata de casa si familie, in vreme ce florile destainuiesc pasiunea pentru frumusete, iar animalele, pasarile sau oamenii indica bunatate si deschidere catre lumea exterioara. Soarele din desen semnifica optimism, iar norii dezamagire ori pesimism.


Copyright ©diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera E

Desenele tale iti dezvaluie personalitatea

Test de personalitate - Deseneaza o casa
Test de personalitate: Deseneaza un copac Test de personalitate: Deseneaza un copac Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2012 Rating: 5

8 comentarii:

  1. O sa incerc si eu ceva de genu' desi nu prea am incredere in asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. E corect .Relativ. Copacul meu e mic , intr-un colt , plin de ramuri , fara frunze .Si da , se cam potriveste descrierea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant test...
    Primul copac l-am desenat in clasa a 9a. De fapt am desenat doi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Primul meu copac,a fost unul incadrat bine intr-o pagina A4,cu trunchiul nu foarte suplu,dar nici prea gros,inalt, bogat in ramificatii, frunze mari si drept.

    RăspundețiȘtergere
  5. Varul meu mi-a facut acest test si m-a citit ca pe o carte aseara... am ramas uimita.

    RăspundețiȘtergere
  6. asta tine de psihanaliza si nu se face asa după ureche. e vorba de testele proiective, in cazul de fata testul arborelui

    RăspundețiȘtergere
  7. si eu am incercat... e adevarat in mare parte cu descrierea lor

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.