Simbolurile toamnei

In acele parti ale lumii in care ecourile toamnei se fac simtite la fiecare pas, vadind o natura incepand a adormi in asteptarea iernii, simboluri precum frunzele ingalbenite, uscate, cazand din copaci semnifica deteriorarea, imbatranirea si moartea. Tot ceea ce a inflorit, s-a dezvoltat si a rodit moare in toamna si incepe sa se descompuna sub pamant. Este, de asemeni, vremea cand oamenii ies afara pentru a se bucura de ultimele puteri ale soarelui, incercand parca sa acumuleze cat mai multa lumina si caldura inainte de a se confrunta cu raceala, intunericul si furtunile iernii. In general, toamna simbolizeaza evolutia de la tinerete catre o maturitate a carei intelepciune si cunoastere lasa deoparte entuziasmul si inocenta.

Toamna este totodata anotimpul recoltei, cand rezultatele muncii din timpul anului devin vizibile, palpabile, iar roadele culese sunt puse deoparte pentru zilele friguroase si sarace ale iernii. Cornul abundentei si recunostiinta fata de natura constitue adeseori simboluri primordiale ale acestei perioade a anului. In culturile occidentale, toamna este personificata ca o femeie frumoasa, trupesa, impodobita cu fructe, legume si grane specifice acestui sezon. In multe traditii ale lumii au loc festivaluri sau sarbatori ale recoltei. Ecouri ale unor de stravechi obiceiuri legate de toamna sunt regasite in Sarbatoarea recunostiintei (Thanksgiving) din America, in cea evreiasca purtand numele de "sukkot" sau in Festivalul chinezesc al mijlocului toamnei sau al lunii.

Din punct de vedere emotional, sentimental, toamna este strabatuta de un simbolism al melancoliei, ce urmeaza vioiciunii si intensitatii trairii din timpul verii.

Simbolismul toamnei este caracterizat deopotriva de tristete si frumusete, acest dualism fiind exploata frecvent in literatura, mai ales in poezie. In functie de felul cum cineva percepe iarna, toamna poate reprezenta cea mai placuta perioada a anului, in care abundenta se impleteste cu aparent infinita bogatie de nuante coloristice ce trec insesizabil dispre galben spre portocaliu si rosu. Este vremea inceperii scolii, finalizarii concediilor si reintegrarii in munca, pregatirii bucatelor pentru anotimpul rece.

Animalul reprezentativ al toamnei este iepurele, iar zodiile specifice acestui anotimp sunt Balanta, Scorpionul si Sagetatorul. O aprofundare mult mai sugestiva ori mai intuitiva a simbolurilor toamnei poate fi prilejuita de asocierile ezoterice cu acest interval de timp:

- Principii: calatorie, daruire, mostenire, prefacere, o alta lume, erotica, educatie, filozofie, cultura.

- Trasaturi pozitive: generozitate, loialitate, aventura, incredere, simt analitic, simt artistic, atractivitate, diplomatie, gratie.

- Trasaturi negative: nerabdare, incapatanare, tabu.

- Ciclu al vietii: casatoria.

- Cristalele / pietrele toamnei: topaz, opal, safir.

- Cartile de tarot corespunzatoare toamnei: Justitia / Dreptatea, Cumpatarea, Patru de trefla (armistitiul), Doi de trefla (pacea) si Cinci de cupa (dezamagirea).


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Echinoxul de toamna in superstitii si traditii

Toamna in citate, aforisme, maxime

Simbolurile lunii septembrie
Simbolurile toamnei Simbolurile toamnei Reviewed by Diana Popescu on septembrie 01, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Toamna este anotimpul care imi place, alaturi de primavara...Nu as putea spune care este mai frumos, insa toamna are un parfum aparte...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.