Bunele maniere la masa - Traditii, gafe si ciudatenii din lume

Codul bunelor maniere la masa reflecta varietatea traditiilor si obiceiurilor din diferite zone ale lumii. Un gest dovedind politete in Polonia poate fi considerat incalcarea unui sacru tabu in Djibouti. Iata o lista cu cateva din cele mai ciudate norme de eticheta legate de mancare...

 In Tailanda, poti fi considerat badaran daca iti duci mancarea la gura folosind o furculita. Potrivit codului bunelor maniere de aici, furculita trebuie sa fie utilizata numai pentru a pune bucatele din farfurie intr-o lingura, ce este apoi dusa catre gura. Regele Chulalongkorn a introdus tacamurile in Tailanda dupa o vizita facuta in Europa in anul 1897, dar, aparent, se pare ca nu a ramas prea mult pe taramurile europene pentru a invata la ce foloseste de fapt o furculita.

Sorbitul zgomotos al supei cu taietei este mai mult decat acceptabil in Japonia, fiind vazut drept un mijloc de a-ti imbunatati aroma mancarii si a te bucura de supa fierbinte mult mai repede.

In Orientul Mijlociu si in India este un tabu sa iti folosesti ambele maini pentru a manca, intrucat fiecare dintre ele are un rol aparte. Daca cea dreapta este folosita pentru a culege mancarea din farfurie si a ti-o expedia catre gura, cea stanga este rezervata pentru curatarea unor zone mai mult sau mai putin intime ale corpului.

Nimeni nu se atinge de bucatele de pe masa in Coreea de Sud pana cand cel mai batran sau respectat comesean nu ia o inghititura. Daca se intampla sa fie la masa doi gemeni, cel nascut cu cateva minute mai devreme da tonul inceperii festinului.
De asemeni, daca cineva iti ofera o bautura in Coreea este indicat sa o iei cu ambele maini. Acest gest este un semn de respect fata de cei mai in varsta. Dupa ce primesti bautura cu ambele maini, este indicat sa iti intorci putin capul si iei cu discretie (numai) o inghititura.

Nu cere niciodata chelnerului sa iti presare branza peste creveti ori peste in Italia, intrucat o astfel de intrebuintare a parmezanului este considerata un pacat capital. Nu de alta, dar daca iei masa la bordul unei nave, te poti trezi dintr-o data inotand alaturi de pestii din mare.

In unele culturi inuite din Canada, trasul unui vant dupa masa este un semn al aprecierii mancarii din care abia te-ai infruptat.

Infingerea betigaselor de mancat in pozitie verticala in bolul cu orez este o dovada de prost gust in China, unde acest gest este asociat cu mesele ceremoniale oferite celor morti. De asemeni, nu este de recomandat sa iti fluturi betisoarele in fata unei alte persoane, sa le asezi pe masa astfel incat sa fie indreptate catre un alt comesean ori sa le utilizezi in pozitie inversa.

O farfurie goala are diferite intelesuri in diverse culturi ale lumii. In India si Japonia, este important sa iti golesti farfuria pentru ca gazda sa se bucure de mancare. In China acest lucru este o dovada de nerusinare, semnificand ca nu ti s-a dat destula mancare. In culturile beduine, ti se serveste la nesfarsit inca si inca o cafea dupa ce termini iti termini ceasca daca nu ai inspiratia de a o scutura inainte de a o inapoia drept semn ca ai baut indeajuns.

La sarbatorile traditionale din Georgia, vinul nu bea decat cu ocazia toasturilor. Nu lua asadar nici o inghititura inainte de un astfel de prilej, mai ales ca paharele sunt de obicei foarte mici.

In Mexic nu manca niciodata taco cu un cutit si o furculita, un lucru vazut drept prostesc sau ca o dovada de snobism. Foloseste-ti cu incredere mainile!

In Italia, nu bea cappuccino decat inainte de amiaza. Unii italieni sunt de parere ca un cappuccino servit tarziu iti da peste cap stomacul sau ca aceasta bautura este un fel de inlocuitor al mancarii. Daca tii neaparat sa bei o cafea dupa amiaza sau seara, te poti multumi cu un espresso.

Nu manca nimic direct cu mana in Chile. Codul bunelor maniere la masa este aici ceva mai formal decat in alte tari sud-americane.

Nu amesteca cu nimic  si nu refuza vreodata vodca in Rusia. Daca pui in vodca orice, pana si gheata, se considera ca strici puritatea bauturii (o exceptie notabila este amestecul vodcii cu bere, avand drept rezultat o licoare formidabila, numita "yorsh"). Cu mult mai rau este sa refuzi o vodca (indiferent cat de dimineata este), intrucat oferirea unui astfel de pahar reprezinta un gest de incredere si prietenie.

Morala randurilor de mai sus ar fi ca este indicat sa te informezi despre traditiile si obiceiurile unei tari inainte de a calatori intr-acolo. In acest fel, nu vei ajunge sa ii jignesti pe oameni fara sa vrei, vei fi respectat si vei avea prilejul de a-ti face noi prieteni.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii

Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii

Ghidul bunelor maniere ale turistului in New York
Bunele maniere la masa - Traditii, gafe si ciudatenii din lume Bunele maniere la masa - Traditii, gafe si ciudatenii din lume Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. pai daca amesteci vodka cu vin rosu iese un cocktail ambigu roz bleu maroniu

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.