Previziunile 2014 ale lui Isaac Asimov

Aceste previziuni referitoare la anul 2014 au fost schitate de Isaac Asimov in urma cu 50 de ani! Cu prilejul Expozitiei Mondiale de la New York din 1964, prolificul scriitor de science fiction a indraznit sa anticipeze cum va arata lumea in 2014 daca reusea sa supravietuiasca amenintarilor nucleare din razboiul rece. Previziunile sale, publicate in The New York Times, descriu o lume pe care o poti recunoaste partial in zilele noastre, un stadiu al evolutiei omenirii in care:

- "Dispozitivele (electrice, electronice) vor continua sa elibereze umanitatea de muncile de rutina. Bucatariile vor fi proiectate sa pregateasca "auto-mese", incalzind apa si transformand-o in cafea, prajind, amestecand sau batand ouale, frigand slanina, si asa mai departe. Micul dejun va fi "comandat" cu o seara inainte pentru a fi gata la o anumita ora din urmatoarea dimineata."

- "Comunicatiile vor deveni video-audio si nu numai ca vei auzi dar si vei vedea persoana careia ii telefonezi. Ecranul va putea fi folosit nu doar pentru a vedea oameni, ci si pentru a studia documente ori fotografii, sau a citi pasaje din carti. Sateliti sincronizati, plutind prin spatiu, iti vor permite sa intri in contact direct cu orice loc de pe pamant, inclusiv cu statiile meteo din Antarctica."

- "Oamenii vor continua sa se retraga din mijlocul naturii pentru a crea un mediu inconjurator care sa li se potriveasca mai bine. Pana in 2014, panourile electroluminiscente vor fi de uz general. Tavanurile si peretii vor lumina discret si intr-o varietate de culori se ce vor schimba la simpla apasare a unui buton."

- "Robotii nu vor nici comuni, nici foarte buni, in 2014, dar vor exista."

- "Dispozitivele / aparatele electrocasnice din 2014 nu vor avea cabluri electrice, desigur, pentru ca vor fi conectate la baterii de indelungata folosinta functionand cu radioizotopi."

- "Caile de transport din cele mai avansate parti ale lumii vor fi extrem de perfectionate in 2014; se va pune un crescand accent pe transportul avand cel mai mic posibil contact cu suprafata pamantului. Vor fi avioane, desigur, dar pana si calatoriile de pe pamant vor ajunge din ce in ce mai mult sa presupuna ridicarea in aer, cu un picior sau doua, deasupra acestuia."

- "Vehiculele cu "creiere de roboti" ... vor putea fi setate pentru anumite destinatii... pe care le vor urma fara a interfera cu reflexele slabe ale conducatorilor umani."

- "Televizoarele obisnuite vor fi inlocuite cu ecrane de pe pereti, dar vor fi posibile si cuburi transparente permitand vizionarea tridimensionala."

- "Populatia lumii va fi de 6.500.000.000, iar cea a Statelor Unite de 350.000.000." ..."Tot pamantul va fi un sigur inghesuit Manhattan pana in anul 2450 si societatea va ajunge la un colaps cu mult inainte de asta... Va exista, in consecinta, in toata lumea, o propaganda in favoarea controlului nasterilor prin metode rationale si umane iar, pana in 2014, acest lucru va avea efecte serioase."

- "Agricultura obisnuita va face fata cu mare greutate cerintelor mondiale, si vor apare "ferme" specializate pe cultivarea unor mult mai eficiente microorganisme. Fermentii procesati si produsele din alge vor fi disponibile intr-o mare varietate de arome."

- "Lumea anului 2014 va avea putine munci care sa nu poata fi facute mai bine de masini decat de fiintele umane. Din aceasta cauza, omenirea va deveni din ce in ce mai mult o rasa de ingrijitori de masini. Scolile vor fi orientate in aceasta directie... Toti studentii vor invata fundamentele tehnologiei computerelor, se vor specializa in aritmetica binara si vor fi instruiti sa se perfectioneze in folosirea limbajelor calculatoarelor care se vor dezvolta din cele existente astazi, precum Fortran."

- "Omenirea va suferi din greu din pricina bolii plictiselii, o maladie imprastiindu-se tot mai mult in fiecare an si crescand mereu in intensitate. Vor apare serioase consecinte mentale, emotionale si sociale, si indraznesc sa afirm ca psihiatria va fi pe departe cea mai importanta specialitate medicala in 2014."

- "Cel mai grozav cuvant din vocabular va deveni "munca" intr-o societate de repaus fortat."

Sursa: http://www.openculture.com/


Articole din acelasi domeniu:

Horoscop 2014 - Toate zodiile

Numerologia anului 2014 – Destinul tau in 2014

Horoscop chinezesc 2014 - Toate zodiile
Previziunile 2014 ale lui Isaac Asimov Previziunile 2014 ale lui Isaac Asimov Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. iata cum religiosii atei au profetii lor . Ateismul nu este decat o credinta printre altele.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.