Uitam frumusetea, ne amintim mai ales uratenia!

Vechea maxima potrivit careia nu avem cum uita vreodata o fata frumoasa pare a fi total eronata! Psihologii ne atrag atentia ca, din contra, oamenii frumosi sunt mai greu de a fi recunoscuti pe strada, cu ocazia unei intalniri intamplatoare ori in cadrul unui eveniment social.
Un nou studiu sugereaza ca atractivitatea fetei unei persoane ne impiedica de fapt sa ne reamintim fata acesteia, cu exceptia cazul cand aceasta frumoasa fata se distinge prin niste trasaturi iesite din comun.
                                                                                                                                 
Psihologii germani cred ca recunoasterea unei fete dragute este distorsionata de emotii. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Jena, Germania, au descoperit ca fotografiile oamenilor urati ori lipsiti de atractivitate tind a ne ramane mai mult in minte decat cele ale oamenilor frumosi. Cu toate acestea, suntem inclinati sa ne reamintim mai usor de o fata frumoasa cu trasaturi deosebite, precum cea a lui Angelina Jolie.

In cadrul acestui studiu, publicat in revista "Neuropsychologia",  psihologii Holger Wiese, Carolin Altmann si Stefan Schweinberger de la Universitatea din Jena au aratat mai multor oameni fotografiile unor diverse fete umane, jumatate din ele fiind considerate atractive si jumatate mai putin atractive.
Participantilor la test li s-au expus aceste fete vreme de doar cateva secunde, intr-o prima faza, pentru a le memoriza, si intr-o a doua faza pentru a decide daca le recunosc sau nu. Cercetatorii au fost surprinsi de rezultate!
"Pana acum presupuneam ca era in general mai usor sa ne amintim fete percepute drept atractive, doar pentru ca preferam sa privim fetele frumoase ale unor oameni, " a spus dr. Wiese. Studiul a demonstrat insa ca o astfel de corelatie nu este viabila. Drept urmare, s-a ajuns la concluzia ca amintirea fetelor frumoase este distorsionata de influente emotionale, adica suntem tentati sa dam o tenta subiectiva perceptiei noastre si, din aceasta, cauza nu reusim mai tarziu sa identificam mai tarziu o persoana frumoasa. De asemeni, in cazul fetelor atractive, s-a constatat ca suntem inclinati sa le recunoastem fara a fi le vazut, de fapt, vreodata.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Khalil Gibran despre valoarea frumusetii si a banilor

Avantajele si dezavantajele frumusetii | Efectul psihologic al frumusetii

Fiecare om isi are propria frumusete a destinului | O poveste cu talc
Uitam frumusetea, ne amintim mai ales uratenia! Uitam frumusetea, ne amintim mai ales uratenia! Reviewed by Diana Popescu on februarie 06, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.