Vorbesti in somn? Afla de ce!

Vorbesti in in somn? Lucrul asta se poate intampla oricui, desi se spune ca asa ceva apare preponderent ca o mostenire genetica, si ca se intampla in special copiilor si barbatilor, si mai putin femeilor. Daca unii oameni fac un fel de monologuri atunci cand dorm, altii poarta niste febrile discutii cu persoane reale sau imaginare, doar de ei stiute. Vorbitul in somn poate, de altfel, varia intre niste ingaimari complet neinteligibile, pana la fraze complicate sau cat se poate de coerente.

Cele mai obisnuite cauze ale vorbitului in somn sunt oboseala (cronica), lipsa indelungata de somn, consumul de alcool sau droguri, febra, stresul, anxietatea si depresia. Totodata, acest lucru poate reprezenta un simptom asociat cu alte afectiuni ale somnului: cosmaruri frecvente, trezirea confuza (fara a constientiza cine,  cum si unde esti), somnambulismul, apneea in somn si afectiuni ale somnului REM.

Vorbitul in somn se poate petrece in orice perioada a noptii si in orice stadiu al somnului. In prima parte a anoptii, oamenii tind sa se cufunde in cel mai profund stadiu al somnului, creierul fiind cu totul deconectat de lumea reala din cauza preocuparii de a cerne evenimentele de peste zi. In timpul acestei faze, vorbitul in somn aduce mai curand cu un fel de mormait sau baguit. Somnul ajunge sa fie mai usor pe masura ce noaptea inainteaza, creierul nostru devenind foarte activ in procesarea emotiilor si amintirilor (somnul REM si stadiile 1 si 2 ale somnului). In decursul acestor faze, vorbitul in somn capata cursivitate si poate fi mai usor inteles de cel cu care iti imparti patul sau camera.

Desi nu este daunator din punct de vedere fizic, vorbitul in somn poate fi extrem de jenanat pentru oameni. De asemeni, poate fi foarte suparator si chiar o sursa de insomnie pentru cineva care incearca sa doarma in apropierea ta. Pacientii suferinzi de "glasuitul" in somn evita sa se culce in apropiere de altcineva, pentru a nu-l deranja in timpul noptii, dar, adeseori, se tem ca ceea ce ar putea spune in somn ar fi rusinos sau le-ar aduce necazuri.

Multe persoane incearca sa afle semnificatia cuvintelor rostite pe cand dormeau, dar acest lucru este aproape imposibil, avand in vedere ca  ceea ce spunem in somn poate fi complet intamplator, fie legat foarte vag de evenimente trecute ori prezente.

Pentru cei mai  multi oameni, vorbitul in somn nu are loc de-a lungul unei mari perioade si nu necesita nici un fel de tratament. Daca ti se intampla insa asa ceva de mai multe ori pe saptamana, intr-un interval de timp indelungat, il deranjezi frecvent pe cel care doarme langa tine si te temi sa te culci in apropierea altora, este cazul sa te adresezi unui specialist. Se spune ca atunci cand vorbitul in somn apare ori persista dupa varsta de 25 de ani, este legat de niste probleme medicale sau psihiatrice.

O igiena potrivita a somnului (incluzand ore regulate de mers la culcare si trezit, evitarea alcoolului si fumatului noaptea, evitarea consumului de cofeina dupa amiaza), dormitul minimum 7-8 ore pe noapte vreme de mai multe nopti la rand, si indepartarea unor surse de stres si anxietate sunt mijloace de un real folos pentru reducerea vorbitului in somn. Desi astfel de masuri sunt de cele mai multe ori suficiente, uneori poate fi nevoie de medicamentatie si/sau psihoterapie.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum sa-mi amintesc visele

De ce casca oamenii?

De ce te trezesti chiar inainte de a suna alarma ceasului / telefonului?
Vorbesti in somn? Afla de ce! Vorbesti in somn? Afla de ce! Reviewed by Diana Popescu on februarie 03, 2014 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Am si eu un prieten care vorbeste noaptea in somn faza e ca e grava problema el are o nevasta care o cheama diana si tot o striga pe una ileana in somn...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suuuuuper!!! Înregistrează-l, să te creadă. Tu, nu-l trăda, spune-i să-şi ia măsurile în consecinţă.

      Ștergere
  2. ei,bine glumet mai esti ROBERT!dar pe bune,ca se poate intampla si asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vorbitul in somn a inceput sa ma sperie, iar visele deasemenea...am doar 16 ani.si vorbesc in somn, in fiecare noapte de mai multe ori si nu exista somn fara cel putin un vis...uneori strig , plang s au chiar tip si ma trezesc langa usa in sezut pe podea uneori chiar deschizand geamul..mi e foarte frica .m am mutat la parter..sunt multe pericole in care as putea cadea prada inconstienta fiind...mi e frica de somn si de cosmarurile care le am in majoritatea noptilor de aceea nici nu mai pot dormii..vreau sa ma ajutati cu un sfat..nu stiu ce sa ma fac!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am 21 da ani si mi se intampla foarte des ce imi propuneti sa fac

    RăspundețiȘtergere
  5. Am deja 2 luni decînd vorbesc in somn cîte odata chiar ma scol si merg
    Am fost la psiholog și mia spus ca atunci cînd borbesc nu spun nimic important sau corect dar cu mersul in somn mia propus sa pun pioneze pe lînga pat pentru ca sa calc pe ele si de la durere ma trezesc.
    Si mia spus ca mai bine sa merg la biserică.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.