1 aprilie, Ziua pacalelilor - Traditii, obiceiuri si superstitii

De ce 1 aprilie, ziua pacalelilor, traditiile, superstitiile sau obiceiurile legate de aceasta zi nu sunt  la fel de violent infierate de  traditionalistii, semanatoristii, poporanistii si conservatoristii romani precum cele de Ziua Sfantului Valentin si sarbatoarea de Halloween?
La urma urmei, "ziua pacalelilor" este la fel de "venetica", ea fiind adoptata in Romania cu mult inainte ca tara noastra sa se alinieze calendarului gregorian...

Poate ca va intrebati ce are de a face 1 aprilie, "ziua pacalelilor", cu un anume calendar?
Ei bine,  inainte ca lumea occidentala sa adere la calendarul gregorian, anul Nou incepea pe 25 martie.
Cu toate acestea, sarbatorirea Anului Nou avea loc  pe 1 aprilie, intrucat ziua de 25 martie facea parte din "Saptamana Patimilor".
In secolul al XVI-lea, dupa renuntarea la calendarul iulian si trecerea la cel gregorian, ziua de celebrare a Anului Nou a fost mutata pe 1 ianuarie.
In multe tari occidentale, mai ales in Franta, a devenit, apoi, un obicei ca oamenii sa isi viziteze vecinii pe 1 aprilie, pacalindu-i ca abia intrasera intr-un Nou An.
Cei inselati astfel erau numiti "prostanacii sau pacalitii din aprilie."


ziua pacalelilor

In Romania, sarbatoarea zilei pacalelilor de pe 1 aprilie a patruns cu mult inainte de adoptarea calendarului gregorian.

Noul calendar a fost adoptat abia in anul 1919, dupa Marea Unire, ca un deziderat al unificarii stilurilor calendaristice din diverse provincii ale Romaniei (in Bucovina si Transilvania era deja consacrat calendarul gregorian, in vreme ce in Basarabia si in Regatul Romaniei era utilizat inca calendarul iulian).
Biserica Ortodoxa Romana a decis schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian in anul 1924, in urma conferintei pan-ortodoxe de la Constantinopol din 1923.

In traditile occidentale, ziua de 1 aprilie este consacrata unor glume si pacaleli facute prietenilor si membrilor familiei, ce constau, adeseori, in a-i trimite sa faca un un "drum fara rost." Daca asa ceva se intampla inainte de amiaza, victima pacalelii  (mai ales daca nu se supara din pricina farsei ce i s-a pus la cale)  trebuie sa considere acest lucru drept unul de bun augur, prin care si-a alungat in acest fel ghinionul din viata. Daca, insa, cineva este amagit astfel in dupa amiaza zilei de 1 aprilie, se spune ca pacalitorul va avea parte de numeroase ghinioane.

O credinta larg raspandita pe vremuri prezicea ca un baiat pacalit de o fata pe 1 aprilie era predestinat sa se insoare cu ea in cele din urma.

Poate ca tocmai de aceea, intr-o alta superstitie, se spunea ca aceasta zi nu era deloc potrivita casatoriei unui barbat, intrucat el era sortit sa fie "gaina", si nu "cocosul" din casa. Cei nascuti pe 1 aprilie erau considerati, in general, drept norocosi, cu conditia de a nu se lasa ademeniti de jocuri de noroc.

In Scotia, cineva pacalit in ziua de 1 aprilie este numit "April Gook", adica un "cuc de aprilie", o expresie echivalenta cu "prostanac."
In Anglia, o astfel de persoana este etichetata "Gob", "Gowby" sau "Gobby" (cu o semnificatie asemanatoare, sau asociata cu "scuipat").
In Franta, cel pacalit este apelat in batjocura drept "Poisson d'Avril" ("peste de aprilie"), o aluzie la cineva care se lasa usor prins in "carligul" unei farse sau a unei pacaleli.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 1 aprilie – Horoscop general | Profil astrologic
1 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Horoscop aprilie 2015- toate zodiile
Vremea in aprilie
Aprilie in citate aforisme si maxime


1 aprilie, Ziua pacalelilor - Traditii, obiceiuri si superstitii 1 aprilie, Ziua pacalelilor - Traditii, obiceiuri si superstitii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Am auzit ca de maine vom avea un lant de scumpiri. Sa fie o pacaleala?Sau avem un guvern serios care nu se tine de pacaleli sau de minciuni..???....................(...)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer sa fiu nu am stiut adevarata semnificatie a zilei de intai aprilie, foarte frumos si bine exemplificat articolul.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.