8 martie - Ziua Internationala a femeilor


Sarbatorita anual pe 8 martie, Ziua Internationala a femeilor, avand la inceputuri titulatura de "Ziua Internationala a femeilor lucratoare," prilejuieste, pe diferite meridiane ale lumii, o  gama larga de celebrari ale femeii, de la gesturi de respect, apreciere si iubire, pana la omagierea realizarilor economice, politice si sociale ale femeilor.


Initiata ca un eveniment politic socialist, aceasta sarbatoare a fost adoptata in numeroase culturi, incepand cu cele din Europa de Est, cu Rusia si tarile din fostul bloc sovietic. In unele regiuni, ziua de 8 martie si-a pierdut totusi nuantele politice, devenind o ocazie pentru ca barbatii sa isi exprime dragostea fata de femei intr-o serie de manifestari asemanatoare cu cele de Ziua mamei si Ziua Sfantului Valentin. In alte parti ale lumii, ziua femeilor a ramas marcata de mesaje asociate cu drepturile umane si politice ale femeilor, asa cum au fost transmise constant de ONU.

Mama in proverbele lumii

Mama in aforisme , citate, maxime

Mesaje de 8 martie - Ziua femeii | Felicitari, urari si SMS-uri


Istoria Zilei Internationale a femeilor

In august 1910, a fost organizata o Conferinta Internationala a femeilor, in deschiderea celei de-a doua Internationale Socialiste din Copenhaga. Cu aacest prilej, inspirata in parte de socialistii americani, socialista germana Luise Zietz a propus infiintarea unei anuale "Zile Internationale a femeii," ea fiind sprijinita in acest demers de liderul socialist, apoi comunist, Clara Zetkin. Desi nu a fost stabilita o data anume pentru acest eveniment, delegatii (100 de femei din 17 tari) au aderat la aceasta idee, considerandu-l drept o strategie de promovare a egalitatii in drepturi dintre femei si barbati.

In urmatorul an, pe 19 martie, "Ziua femeilor" a fost celebrata pentru intaia oara de catre un milion de oameni din Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Numai in imperiul austro-ungar, au avut loc circa 300 de manifestatii. In Viena, femeile au marsaluit pe Ringstrasse, cu banere ce onorau martirii din Comuna din Paris. Protestatarii au cerut sa li se acorde femeilor dreptul la vot si cel de a lucra in institutii publice.

In 1913, femeile din Rusia au sarbatorit pentru prima data "Ziua Internationala a femeilor" in ultima duminica din luna februarie.

Desi au existat cateva greve, marsuri si alte proteste ale femeilor, pana in anul 1914 nici una dintre acestea nu s-a petrecut in ziua de 8 martie. In 1914, ziua femeilor a fost marcata pe 8 martie, intr-o zi de duminica, aceasta data fiind apoi adaptata in mai toate tarile. In acelasi an, "Ziua femeilor" din Germania a fost dedicata dreptului femeilor de a vota, drept castigat in anul 1918.


In 1917, in ultima duminica din februarie (zi corespunzatoare celei de 8 martie in calendarul gregorian) demonstratiile asociate cu "Ziua Internationala a femeilor" din Sankt Petersburg au initiat Revolutia din februarie. In acea zi, femeile din Sankt Petersburg au intrat in greva sub lozinca "Paine si pace," cerand sfarsirea primului razboi mondial si iesirea din criza alimentara din Rusia. Leon Trotki scria despre aceasta  manifestare: "23 februarie (8 martie) a fost Ziua Internationala a femeilor si intalnirile si actiunile din acea zi fusesera planificate. Dar nu ne imaginam ca aceasta zi a femeilor ar putea inaugura revolutia. Actiunile revolutionare fusesera puse la punct, dar fara a stabili o anumita data. Dar, dimineata, in pofida ordinelor contrarii, lucratorii textili au incetat munca in cateva fabrici si si-au trimis delegatii cerand sprijinul grevei... ceea ce a dus la o greva de proportii... si toti au iesit pe strazi."
Dupa revolutia din octombrie, bolsevica Alexandra Kolontai l-a convins pe Lenin sa instaureze ziua femeiii drept sarbatoare oficiala in Uniunea Sovietica, dar aceasta a fost o zi lucratoare pana in 1965. Pe 8 mai 1965, printr-un decret al prezidiului Sovietului suprem din URSS, Ziua Internationala a femeilor a fost declarata zi nelucratoare, ca "o comemorare a meritelor de seama ale femeilor sovietice in construirea comunismului si in apararea pamantului parintesc de-a lungul razboiului patriotic, a eroismului si dedicarii lor atat pe front cat si in spatele acestuia, a marii contributii aduse de femei pentru intarirea prieteniei dintre popoare si la lupta pentru pace." (Ah, frazeologia comunista!)

Drept urmare a adoptarii in Rusia, dupa revolutia sovietica din 1917, aceasta sarbatoare a fost celebrata mai cu seama in tarile socialiste si comuniste. A fost instaurata de comunistii din China in 1922, si de comunistii spanioli in 1936. Dupa fondarea, pe 1 octombrie 1949, a Republicii Populare Chineze, consiliul de stat din aceasta tara a proclamat pe 23 decembrie ziua de 8 martie drept sarbatoare oficiala, femeilor din China acordandu-li-se cu aceasta ocazie jumatate de zi libera (cata generozitate!).

In occident, Ziua Internationala a femeilor a inceput sa fie sarbatorita ca un eveniment popular dupa 1977, an in care ziua de 8 martie a fost declarata ziua ONU pentru drepturile femeilor si pacea din lume.

Actrita si activista pentru drepturile omului Beata Pozniak a conlucrat cu primarul din Los Angeles, guvernatorul Californiei si membri ai congresului  american pentru obtinerea recunoasterii oficiale a acestei sarbatori in SUA. In 1944, Pozniak a reusit introducerea celei dintai legi din istoria congresului SUA pentru recunoasterea zilei internationale a femeilor in Statele Unite.

O populara poveste raspandita in cercurile comuniste franceze sustinea ca femeile din industria textila si de imbracaminte din New York au organizat un protest pe data de 8 martie 1857. Se spunea ca, in aceasta imprejurare, lucratoarele au luat pozitie fata de proastele conditii de munca si salariile foarte mici, si au fost atacate si dispersate de politie. S-a clamat ca acest protest a fost comemorat dupa 50 de ani, in 1907. De fapt, se pare ca un astfel de eveniment nu s-a petrecut cu adevarat, fiind vorba mai curand despre o legenda creata pentru a detasa "Ziua Internationala a femeilor" de bazele sale din istoria sovietica si a-i atribui o origine cumva "internationala", a o descrie ca fiind mai veche decat bolsevismul  si mai spontana decat  prin aparitia ei ca urmare a deciziei unui congres sau initiativei unor femei socialiste.

Sursa: Wikipedia


8 martie - Ziua Internationala a femeilor 8 martie - Ziua Internationala a femeilor Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.