Simti ca-ti explodeaza capul? Poate fi un sindrom!

Ai auzit vreodata in vise zgomotul infiorator al unui cutremur de mari proportii, bubuitul unei explozii ori al unui foc de arma, sau un tunet asurzitor venit din cer? Te-ai trezit dupa aceea infricosat, avand nevoie de cateva minute pentru a-ti da seama ca totul nu a fost decat o farsa a subconstientului sau imaginatiei tale? In acest caz poti fi afectat de "sindromul exploziei capului" sau EHS (dupa initialele cuvintelor din limba engleza "exploding head syndrome").

Desi nu sunt nici un fel de dureri asociate cu astfel de simptome, cei afectati de aceasta maladie se trezesc adeseori acoperiti de o sudoare rece, cu respiratia intretaiata si cu un puls extrem de rapid. Presupusa a fi legata de stres, aceasta afectiune se manifesta de obicei fie inainte, fie dupa somnul profund.

Sindromul exploziei capului se petrece in mod repetat de-a lungul catorva zile, disparand frecvent vreme de mai multe luni ori mai multi ani.

Primul document despre "sindromului capului care explodeaza" a aparut in anul 1920, dupa ce, incepand cu 1989, neurologul J.M.S. Pearce a examinat simptomele clinice a 50 de pacienti suferind de aceasta maladie:

"Desi uneori incepe in copilarie... cea mai obisnuita varsta de instalare a acestei boli este undeva intre cea medie si cea varstnica... Modelul episoadelor de "explozie" este... variabil. Unii pacienti declara 2 pana la 4 atacuri urmate de o recesie prelungita sau o totala disparitie a maladiei, altii declara ca au suferit pana la 7 atacuri intr-o singura noapte, timp de cateva nopti ale unor saptamani, ajungand sa constate apoi o remisie a bolii dupa cateva luni... Printre simptomele descrise de bolnavi se numara fulgerele si o senzatie curioasa, ca si cum li s-ar fi oprit respiratia si ar face mari eforturi pentru a reincepe sa respire. Desi 10% din cei studiati avusesera in trecut migrene, iar 22% dintre ei sufereau de epilepsie, nu a existat nici o indicatie ca o astfel de afectiune a somnului ar fi relationata cu aceste probleme de sanatate."

In urma unui studiu din 2013, s-a emis posibilitatea ca acest sindrom sa fie produs de o componenta a urechii medii din trompa lui Eustachio sau de o blocare partiala a lobului temporar. Astfel de simptome sunt corelate frecvent cu un mare stres sau o extrema oboseala.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Vorbesti in somn? Afla de ce!

10 mituri despre somn si dormit

Ai simtit cutremurul? | Sindromul cutremurului
Simti ca-ti explodeaza capul? Poate fi un sindrom! Simti ca-ti explodeaza capul? Poate fi un sindrom! Reviewed by Diana Popescu on aprilie 02, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.