Efectul Dorian Gray: Totul este scris pe faţa ta!?

Ce ar fi daca pacatele ni s-ar imprima cu claritate pe fata si ar putea fi recunoscute de altii? De fapt, potrivit unora, acest lucru se intampla intr-o oarecare masura, fenomenul respectiv fiind cunoscut sub numele de efectul Dorian Gray.

Dorian Gray
Efectul Dorian Gray
Pentru cine nu a aflat inca, "Portretul lui Dorian Gray" este un roman al lui Oscar Wilde, in care personajul principal cu acelasi nume este pictat de catre artistul plastic Basil Hallward. Basil este impresionat de frumusetea lui Dorian si devine obsedat de el, ajungand sa creada ca farmecul acestuia ii provoaca o noua maniera in a picta. Dorian Gray il intalneste pe lordul Henry Wotton, un prieten de-al lui Basil, si devine vrajit, subjugat de perspectiva despre viata a lui  Wotton.
Adept al unui nou tip de hedonism, lordul Henry Hutton sugereaza ca singurele lucruri care merita sa fie urmarite in viata sunt frumusetea si satisfacerea simturilor. Dandu-si seama ca, intr-o zi, frumusetea sa va incepe sa se vestejeasca, Dorian Gray isi exprima mai curand intr-o doara dorinta de a-si vinde sufletul astfel incat batranetea sa nu il afecteze pe el, ci imaginea sa din portretul pictat de Basil. Dorinta lui Dorian Gray este indeplinita, deteminandu-l sa se lanseze intr-o viata plina de vicii. Portretul i se modifica odata cu timpul, reflectand vizibil fiecare lucru rau, fiecare pacat care ii afecteaza sufletul, dar si inaintarea in varsta.

O carte minunata, pe care v-o recomand calduros!

Ei bine, se pare ca, cel putin partial, pacatele sau tenditele noastre caracteristice noastre pot fi recunoscute pe fetele noastre, mai cu seama cand imbatranim, la fel cum puteau fi observate de Dorian Gray in portretul sau. Acesta este efectul Dorian Gray.

Se spune ca, odata, pe cand isi scosese la plimbare cainele, o femeie a dat nas in nas cu un necunoscut. Ea avut pe loc o reactie instinctiva de oroare si a inceput sa tipe ingrozita. A doua zi, femeia a descoperit intr-un ziar poza necunoscutului, care era acuzat de viol!

Pornind de la aceasta anecdota, cu cativa ani in urma, un grup de cercetatori de Universitatea Cornell a initiat un studiu avand drept scop determinarea faptului daca putem sau nu sa ne dam seama ca cineva este un raufacator uitandu-ne numai la fata sa. Oamenii de stiinta au aratat participantilor la studiu mai multe poze atat cu raufacatori cat si cu persoane nevinovate de nimic in ochii legii. La final, s-a constatat ca cei care au luat parte la aceasta cercetare au reusit sa distinga, intr-o larga majoritate, cine erau delicventii, fara a reusi totusi sa precizeze care dintre ei erau vinovati de comiterea unor fapte violente, si care nu.

Efectul Dorian Gray este invocat si in reputatul site Psychology Today, in alt context, de asta data prin citarea unui studiu in care mai multi voluntari au recunoscut  dupa fotografii ale capului femeile lesbiene (in proportie de 64-70%) si barbatii gay (in proportie de 60-65%).

Te ce parere ai? Pacatele, caracteristicile sau calitatile oamenilor pot fi descifrate pe fetele lor?


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Forma fetei si norocul in dragoste

Interpretarea expresiilor fetei | Descifrarea comunicarii faciale

Fata ne dezvaluie personalitatea si starea de sanatate
Efectul Dorian Gray: Totul este scris pe faţa ta!? Efectul Dorian Gray: Totul este scris pe faţa ta!? Reviewed by Diana Popescu on martie 23, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Pe vremuri, Cesare Lombroso era cunoscut în epocă pentru teoria lui referitoare la faptul că putea recunoaşte un criminal după nişte tare degenerative pe care acesta le-ar avea. Ulterior s-a demonstrat că teoria lui nu stă în picioare. Pe de altă parte, pe faţa multor indivizi certaţi cu legea "scrie" puşcărie...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.