Parchetul laminat te îmbolnăveşte de cancer?!

Da, ştiu, parchetul laminat are un efect estetic aparte, este mai ieftin decât cel din lemn şi mult mai uşor de întreţinut. Poate provoca, totuşi, cancer? Parchetul laminat constă din mai multe straturi de materiale sintetice unite prin procesul de laminare, care dă aparenţa unuia natural, din lemn. Interiorul parchetului laminat este de obicei compus din răşină de melamină şi fibre sau rămăşiţe de lemn.
Deşi există o normă europeană (No. EN 13329:2000) privind cerinţele pentru parchetul laminat şi metodele de testare ale acestuia, nu trebuie să uităm că trăim într-o lume a chinezăriilor!

Anul trecut a fost semnalat în SUA că parchetul chinezesc produs în China de compania Lumber Liquidators poate avea un nivel periculos de formaldehidă ce măreşte riscul cancerului şi înrăutăţeşte alte probleme de sănătate. Lumber Liquidators este o firmă din Stale Unite, una de top în livrarea de parchete, dar care a apelat frecvent la chinezi pentru producerea de parchet laminat.


CDC (centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor) a raportat iniţial că riscul parchetului chinezesc ar fi mic şi "nu îndeajuns de semnificativ pentru a fi considerat un pericol." În februarie 2016, CDC şi-a revizuit declaraţia, a recunoscut că au fost erori în estimările anterioare şi că riscul pentru sănătate al parchetului laminat chinezesc este înalt.

Dacă în primul raport al CDC se spunea că riscul de cancer provocat de acest produs ar putea afecta numai 2-9 persoane din 100.000, în cel din luna trecută se aprecia că riscul de cancer este de 6-30 de cazuri din 100.000 de persoane.

Parchetul laminat CHINEZESC = CANCER
Nivelul mediu de formaldehidă din parchetul laminat chinezesc al firmei Lumber Liquidators a fost, de fapt, de 6-7 ori mai mare decât cel acceptat în SUA, şi, uneori, chiar de 20 de ori mai înalt! Potrivit CDC, formaldehida în exces provoacă nu numai un risc sporit de cancer, dar determină şi mărirea simptomelor de astm şi a altor probleme respiratorii, asociate inclusiv cu ochii, nasul şi iritarea gâtului.

Ştiu că în România se comercializează la greu parchetul laminat chinezesc, aşa că mă întreb dacă acesta a fost testat vreodată conform normelor europene şi dacă nu cumva nişte autorităţi au trecut cumva cu vederea pericolul de a ne îmbolnăvi din cauza lui de cancer....
Parchetul laminat te îmbolnăveşte de cancer?! Parchetul laminat te îmbolnăveşte de cancer?! Reviewed by Diana Popescu on aprilie 02, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.