Prima dragoste ne marchează pentru toată viaţa?

Potrivit psihologilor, prima dragoste poate avea capacitatea de a ne marca pentru toată viaţa, a-şi pune amprenta asupra relaţiilor noastre de cuplu de mai târziu, a felului cum ne alegem un partener.

Carmen, o bună prietenă de a mea, îmi povestea zilele trecute despre prima sa dragoste şi cel dintâi sărut al ei. Un băiat de care era îndrăgostită în secret până peste cap s-a oferit odată să o conducă acasă după şcoală. Niţel timidă, nu a discutat cu el pe drum decât despre lucruri banale. Odată ajunşi în apropierea casei ei, băiatul s-a aşezat în faţa sa şi a privit-o în ochi. "Apoi," a continuat Carmen, "şi-a pus mâinile pe umerii mei şi m-a sărutat delicat pe buze. Pentru o clipă, mi s-a părut că pluteam în ceruri, printre nori şi îngeraşi. S-a petrecut acum 15 ani, dar îmi amintesc încă fiecare detaliu. Dintr-o dată, m-am simţit frumoasă, dorită şi acest lucru m-a ajutat să păşesc în viaţă încrezătoare în mine şi în feminitatea mea."
Prima dragoste

Te-ai întrebat vreodată de ce îţi aduci aminte atât de mult primul sărut, şi de ce nu şi pe al patrulea sau al zecelea? Sau, poate, de ce după mulţi ani de la despărţirea de persoana iubită, o compari cu un partener potenţial sau ajungi să te îndrăgosteşti de cineva care-ţi aminteşte cumva de ea? Poate că, mai mult decât atât, ţi se întâmplă într-o relaţie actuală aceleaşi lucruri ca şi în prima ta poveste de dragoste...

Kahlil Gibran despre dragoste

Psihologia are răspuns la aceste întrebări! Prima dragoste ne afectează atât de puternic întrucât ea rămâne încrustată în psihicul nostru cu o vivacitate şi o claritate care nu se risipesc în timp, aşa cum se petrece cu alte amintiri. Acest fenomen poartă numele de "efect primar" şi este experimentat de oameni spre sfârşitul adolescenţei ori în preajma vârstei de 20 de ani, atunci când încep să se identifice pe ei înşişi cu evenimentele trăite de ei.

Această perioadă a existenţei are un impact atât de mare încât persoanele mai în vârstă, cărora psihologii le cer să-şi deruleze în minte viaţă, tind să menţioneze mai ales amintiri de pe vremea când aveau 17-20 de ani.

Explicaţia este că pe parcursul acestei perioade facem pentru prima oară numeroase lucruri importante şi ceea ce simţim întâia dată în acest context este atât de mult încărcat cu senzaţii emoţionale şi fiziologice încât ni se întipăreşte adânc în minte.

O primă relaţie de cuplu este caracterizată, totodată, de un element specific: este singura în care nu ai inima rănită, nu ai trăit deja decepţii ori dezamăgiri în iubire. Poţi avea, după aceea, legături în doi mai bune, mai frumoase, însă nu mai eşti în această stare de "inocenţă emoţională."

Osho: 3 feluri de dragoste

O intensă dragoste dintâi poate crea un fel de model, tipar în mintea ta, care se activează în interacţiuni ulterioare. Atunci când întâlneşti apoi pe cineva care îţi aminteşte cât de cât de fosta persoană iubită- indiferent dacă este vorba despre asemănări fizice, ale atitudinii, gesturilor, vocii, intereselor, preocupărilor, temperamentului - acest lucru îţi poate reactiva amintirile pe plan subconştient. Acest mecanism se numeşte în psihologie "transfer." Aşadar, dacă o persoană îţi aduce aminte de cea de care te-ai îndrăgostit prima oară, este posibil să fii atras de aceasta, să îţi doreşti să te apropii de ea şi chiar să înfiripi împreună cu ea o poveste de iubire. Cu alte cuvinte, mulţi oameni nu reuşesc cu adevărat să se îndepărteze de prima dragoste!

"Asemeni unei fotografii vechi, timpul poate face ca un sentiment să pălească, dar amintirea primei iubiri nu se veştejeşte niciodată." 
Tim McGraw 

Ce crezi despre asta? Ţi-ai dat seama vreodată, în cele din urmă, că ai transferat subconştient calităţile, trăsăturile iubitului/iubitei dintâi către cineva care îţi amintea de el/ea? Putem spune că ne îndrăgostim cu adevărat numai prima oară şi că, de fapt, după aceea, nu facem decât să ne reindragostim?

Rumi: În clipa când mi-am auzit prima poveste de dragoste
Prima dragoste ne marchează pentru toată viaţa? Prima dragoste ne marchează pentru toată viaţa? Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. cred ca OSHO.are dreptate!undeva intr un colt al sufletului nostru ramane prima dragoste,ca o amintire eterna,ca o amprenta dupa care ne ghidam intrucatva in viata.Este ca un tipar dupa care alegem viitoarele iubiri.in opinia mea nu iubim decat o data in viata,restul sunt niste prelungiri,niste cautari permanente a ceea ce am...iubit candva.Pt.unii cautarea este ,,reusita,,intrucatva...pt.altii deloc.Asta cred eu!Indragostirile sunt usoare,epuizante,trecatoare,iubirea adevarata nu se regaseste in fiecare relatie avuta.O DATA N VIATA SE INTAMPLA SA IUBESTI SINCER!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.