Osho: 3 feluri de dragoste

Există trei straturi ale fiecărui om: fiziologia sa, corpul; psihologia lui, mintea; şi fiinţa sa, eternul lui sine! Dragostea poate apare pe toate cele trei planuri, însă trăsăturile sale sunt diferite pe fiecare dintre ele. Pe planul fiziologic, al corpului, este simplă sexualitate. Poţi să-i spui dragoste pentru că acest cuvânt pare să fie frumos, poetic! De fapt, 99% din oameni îşi numesc sexul dragoste. Sexul este biologic, fiziologic. Implică chimia ta, hormonii tăi, orice este material...

Numai 1% din oameni pătrund ceva mai adânc. Poeţii, muzicienii, pictorii, dansatorii, cântăreţii au o sensibilitate care le permite să ajungă mai profund, dincolo de trup. Ei pot simţi frumuseţile minţii, emotivitatea inimii întrucât ei înşişi trăiesc în acest plan. Un muzician, un pictor nu poate să trăiască într-o altă dimensiune. El nu gândeşte, ci simte. Şi, pentru că trăieşte în inima sa, poate simţi inima altei persoane. Se poate întâmpla din când în când, la doar 1% din fiinţele umane.
Osho despre dragoste

Osho: Viaţa stă mereu sub semnul primăverii

De ce cei mai mulţi oameni nu se îndreaptă către cel de-al doilea plan, având în vedere frumuseţea sa extraordinară? Există o problemă: orice este foarte frumos este, de asemeni, foarte delicat. Nu este făcut din fier, ci dintr-o sticlă foarte fragilă. Şi, odată ce o sticlă, o oglindă, a căzut şi s-a spart, nu mai există nici o cale să o aduni la un loc. Oamenilor le este frică să fie implicaţi prea mult, astfel încât să atingă straturile delicate ale dragostei, fiindcă, în aceste straturi dragostea este extraordinar de frumoasă dar şi nemaipomenit de schimbătoare. Sentimentele nu sunt pietre, ele sunt asemănătoare trandafirilor.

Poeţii, artiştii sunt cunoscuţi prin faptul că se îndrăgostesc aproape în fiecare zi. Dragostea lor este precum un trandafir. Atunci când apare pe lume, este atât de parfumată, atât de în viaţă, dansând în vânt, în ploaie, afirmându-şi cu tărie frumuseţea. Către seară, însă se poate duce, poate dispare, se poate ofili, şi nu poţi face nimic pentru a împiedica asta. Dragostea mai adâncă a inimii este ca o briză ce intră în odaia ta, aducând prospeţimea sa, răcoarea ei, şi apoi se duce. Nu poţi prinde vântul în pumnul tău. Foarte puţini oameni sunt atât de curajoşi încât să trăiască clipă de clipă în schimbarea necontenită a vieţii. De aceea, ei ajung într-o dragoste în care se încred, pe care se bizuie.

Minunăţia de dincolo de noi | Poveste de Osho

Nu ştiu ce fel de dragoste cunoşti tu, cel mai probabil cea dintâi, poate a doua. Şi îţi este teamă! Dacă ajungi la fiinţa ta, ce se va petrece cu dragostea ta? În mod sigur se va duce, va dispare, dar tu nu vei fi pierdut. În tine va răsări un nou fel de dragoste, ce se iveşte doar la unul dintr-un milion de oameni.

Numai această dragoste este pură, infinită!

Sursă: Osho - From Death to Deathleness

Osho: Despre femeile credincioase sau nu şi bărbaţii lor
Osho: 3 feluri de dragoste Osho: 3 feluri de dragoste Reviewed by Diana Popescu on aprilie 13, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.