Osho: Despre femeile credincioase sau nu, şi bărbaţii lor

Cum ajungem să nu ne mai încredem în iubitul nostru/iubita noastră, de ce te îndoieşti de femeia ta/bărbatul tău? Cum intrăm la bănuieli fără a ne gândi mai întâi la credinţa noastră faţă de persoană iubită? Citeşte aceste vorbe înţelepte ale lui Osho!

Întrebare: Osho, ştiu sigur că soţia mea îmi este cu totul credincioasă dar, cu toate acestea, îndoielile îmi cutreieră sufletul. Cum să fac pentru a scăpa de ele?

Osho credinta in dragoste
Osho - " Avinash, în primul rând trebuie să te întrebi de ce ar trebui să îţi fie credincioasă. Aici este rădăcina îndoielilor tale. Dorinţa arzătoare ca femeia ta să-ţi fie credincioasă este începutul îndoielii. De ce? Cine eşti tu pentru a-ţi fi credincioasă? Ea trebuie să fie credincioasă ei însăşi, iar tu trebuie să-ţi fii credincios ţie însuţi.

Aceasta este dragostea. Dacă iubeşti o femeie, ar fi bine să îi fii credincios, în aşa fel încât iubirea ta să fie autentică. Ar fi bine să o vezi că o adevărată individualitate, avându-şi drepturile sale. De ce ar trebui să îi ceri să-ţi fie credincioasă? Cine eşti tu? Doar un străin.

Trebuie să nu îi fii ei credincios, ci ţie însuţi. Această este abordarea mea fundamentală; trebuie să fie înţeleasă bine. Încă din vremurile îndepărtate, s-a spus: fii credincioasă bărbatului tău, fii credincios femeii tale, fii credincios făcând asta şi asta. Nimeni nu ţi-a zis: fii credincios numai ţie însuţi.

Şi exact acesta este mesajul meu: fii loial cu tine însuţi. Apoi, îndoielile vor dispare. Indoiala nu este bună pentru că ea este un produs rezidual al dorinţei, al unei dorinţe greşite, al aceleia ca ea trebuia să-ţi fie credincioasă. Şi cum te aştepţi ca oricine să-ţi fie credincios? Chiar în această aşteptare, ceri ceva atât de nenatural încât indoiala iese la iveală.

Cine ştie? Soţia ta poate întâlni un bărbat frumos, cu mult mai frumos decât tine. Şi ştii bine că există bărbaţi cu mult mai frumoşi decât tine. Frica, îndoiala îşi au sursa aici. Cine ştie? Poate că una din acestea te nutreşte!

De fapt, există posibilitatea ca tu însuţi să-ţi nutreşti îndoiala. Poate că ştii cât de urat eşti, cât de urâte sunt obiceiurile tale. Femeia ta probabil că ştie deja asta. La început, lucrurile sunt diferite. Atunci când întâlneşti pentru prima dată o femeie, pe plajă, lucrurile sunt diferite.

Luna plină crează mari iluzii, şi oceanul, aerul vibrant, liniştea, şi noaptea, şi teritoriul necunoscut... femeia. Ea îţi este necunoscută, eşti necunoscut pentru ea; amandorura v-ar place să exploraţi geografia unui altuia. Eşti nemaipomenit de interesat de ea, şi la fel este ea de tine, dar de îndată ce începeţi să călătoriţi în geografia unui altuia de atâtea ori, cu aceleaşi contururi...

Ştii că te nutreşti din soţia ta, aşa că se ridică din adâncuri indoiala dacă ea se nutreşte din tine. Nu cere credinţă, cere libertate. Dăruieşte libertate pentru a avea şi tu parte de ea. Prin libertate ajungeţi să va iubiţi unul pe celălalt, şi acest lucru este frumos. Graţie libertăţii, orice este frumos.

Dar, dacă soţia/femeia ta se simte îndatorată să îţi fie credincioasă, acest lucru nu are valoare. Atunci când paşii i se încrucişează cu cei ai unui bărbat frumos şi i se naşte în inimă dorinţa de a-l cunoaşte pe acest bărbat, ştie că acest lucru nu este bun şi îşi reprimă dorinţa. Ea este gata să se îndepărteze de tine, ea nu mai este deloc a ta. Poţi să îi ţii mâna în palma ta, dar deja ea nu mai este împreună cu ţine.

Întreagă ei fiinţă a plecat de la tine în acel moment. Poate să nu îţi greşească cu nimic, dar în fantezia ei, în imaginaţia ei se petrec lucruri pe care nu ai vrea să le ştii...

Nu poţi să iii ţii în frâu fantezia, imaginaţia. În visele sale, ea poate să facă dragoste cu alţi bărbaţi. Şi cine face dragoste în vise cu propriul său partener? Ai auzit vreodată despre un asemenea bărbat nebun sau o asemenea femeie aiurită? Te-ai regăsit în vis măcar făcând dragoste cu propria ta soţie? Adeseori, oamenii visează că fac dragoste cu altcineva decât tovarăşii lor de viaţă.

În vise eşti liber şi necontrolat de nimeni. Acolo nu există judecători, politişti, soţia nu îţi este acolo, nimeni nu este acolo. Eşti, în sfârşit, liber! Aşadar, doar la suprafată îţi vezi de îndatoriri. Indoiala iese la lumina întrucât, în primul rând, ai aşteptări greşite. Nu te pot îndruma să scapi de îndoială până când nu renunţi la dorinţa ca femeia să-ţi fie credincioasă.

Debarasează-te de năzuinţa că femeia să-ţi fie loială. Fă asta, şi dacă îţi mai apare vreo indoialain suflet, aceasta este un miracol. Cum se generează indoiala în noi? Nu ajungem niciodată la rădăcina problemelor noastre, ne îngrijim numai de aparenţe. Ajutorul meu este eficace numai dacă te călăuzeşti spre rădăcina problemei tale, chiar către baza sa. Acolo este schimbarea!

Iar tu îţi spui, "ŞTIU SIGUR CĂ NEVASTA MEA ÎMI ESTE ÎNTRU TOTUL CREDINCIOASĂ." Cum poţi fi sigur de asta? Probabil că încerci să te convingi pe tine însuţi folosind aceste vorbe, apelând la sintagma "Ştiu sigur." Nu faci decât să îţi pui în faţă nişte cuvinte pentru a ascunde altceva! Nu eşti deloc sigur. Recunoaşte-ţi înşelăciunea minţii. Nu eşti sigur tocmai pentru că foloseşti cuvântul "sigur": "ŞTIU SIGUR CĂ NEVASTA MEA ÎMI ESTE ÎNTRU TOTUL CREDINCIOASĂ."

Simpla credinţă nu îţi este de ajuns? Credinţa întru totul? Există vreo îndoială? De ce ÎNTRU TOTUL credincioasă? Nu există ceva de genul un cerc complet, un cerc ÎNTRU TOTUL. Dacă e un cerc, este un cerc! Nu poţi spune că un cerc este mai cerc decât un altul! Veghează, meditează la cuvintele acestea!

"Cu toate acestea," îţi zici, "MĂ ÎNDOIESC, ESTE CEVA ÎN NEREGULĂ." Te îndoieşti de femeia ta? Eşti sigur de credinţa ta faţă de ea? Poate din acesta cauza ţi se ivesc îndoielile. Poate că flirtezi cumva cu altcineva, dacă nu în realitate, măcar în vise. Din această pricina este normal să îţi între în cap că şi soţia ta flirtează, dacă nu în realitate, cel puţin în imaginaţia sa. Iar egoul bărbatului este atât de mare încât nu îi permite femeii sale să îl însele nici măcar în imaginaţie.

Această poveste este spusă de Mulla Nasruddin, care s-a însurat şi a petrecut o plăcută lună de miere cu mireasa să. Dar a sosit o zi în care a venit la serviciu cu o expresie întunecată pe faţă. Colegii săi l-au întrebat ce îl deranja, iar el a mărturisit, "Păi, am făcut o gafă enormă azi dimineaţă. După ce m-am dat jos din pat, asemeni unui tâmpit, am lăsat pe masă plata pentru o prostituată, 10 rupii."

Colegii l-au consolat, "În nici un caz soţia ta nu se va gândi la asta."

"Nu acest lucru mă deranjează," a răspuns el. "Nevasta-mea mi-a dat restul de 3 rupii."

Poate că lucrurile astea sunt doar în mintea ta. Atunci când o femeie frumoasă trece pe lângă tine, se întâmplă ceva în mintea ta ori nu? În acest caz, sunt doar două alternative: fie eşti iluminat, fie eşti mort. Până la urmă, amândouă sunt la fel! De aici apare şi suspiciunea: acelaşi lucru i se poate întâmpla femeii tale, pentru că ea este la fel de neiluminata şi trăitoare ca şi tine. Poate că asta are loc întrucât nu o iubeşti la fel de mult precum ţi-ar place să fii iubit de ea.

Aşa ceva apare mereu în cupluri. Cum să reuşim să ajungem la acelaşi vârf al iubirii ca la început, ca în luna de miere? Cu toţi coboram, vrând-nevrând. Mai devreme sau mai traziu, ne pogorâm la viaţa obişnuită, de zi cu zi.

Mai devreme sau mai târziu, uităm toată poezia, fantezia, romantismul. Iar apoi se ivesc temerile: poate că nu am atât de multă grijă de ea cum s-ar cuveni? Poate că ea va avea oportunitatea să plece cu un alt bărbat? Priveşte în tine însuţi...

Un soţ vine acasă şi îşi găseşte nevasta în pat cu un alt bărbat. Este cuprins de furie şi vrea să plece de îndată. Soţia îl imploră, "Da-mi o clipă să îţi explic. Acest tip a sosit la uşa mea acum o ora şi m-a rugat să îi dau ceva de mâncare. I-am dat un sandviş."

"Am băgat de seamă că pantofii lui erau uzaţi, aşa că m-am uitat în debara şi am găsit o pereche de ai tăi care nu-ţi mai vin de cinci ani, şi i-am dat lui să şi-i pună în picioare. Apoi am zărit că jacheta lui era zdrenţuită, şi am găsit una de a ta de acum zece ani. Şi-a dat haina jos şi a îmbrăcat-o pe a ta, şi am observat că avea cămaşa ferfeniţă, aşa că am deschis dulapul şi i-am dăruit o cămaşă pe care nu ai mai purtat-o de 12 ani."

"În acel moment, bărbatul m-a întrebat, "Există şi altceva pe care soţul tău nu îl mai foloseşte?""

Avinash, întrebarea nu este despre femeia ta, ci despre propria ta minte. Uită-te adânc în tine... ai fost cu adevărat împreună cu nevasta ta? De cât timp nu ai mai fost împreună cu ea? Nu spun asta din punct de vedere fizic, ci spiritual. De câtă vreme nu i-ai văzut faţa? Aminteşte-ţi! De cât timp nu te-ai mai uitat în ochii ei? Conştientizează asta, şi vei fi surprins de câţi ani ai crezut că iubirea sa îţi este garantată, iar aceasta este cauza îndoielii tale.

Adu-ţi aminte că, întotdeauna, problemele sunt parte a minţii tale. Aprofundează-le. În primul rând, nu îi cere femeii tale să-ţi fie credincioasă; este ceva violent. Nimeni nu are dreptul să întrebe pe altcineva dacă îi este credincios. Ajut-o să fie credincioasă faţă de ea însăşi.

În al doilea rând, priveşte în fiinţa ta. Eşti încă îndrăgostit de ea? Dacă eşti, nu este posibilă nici o îndoială. Îndoială reflectă, pur şi simplu, faptul că iubirea ta a dispărut. Viaţa ţi-a intrat în inerţie; ai început să te gândeşti la soţia ta ca la un lucru care nu mai are cum să-şi iasă din făgaş.

Dragostea nu mai este aici. Nu mai există decât obişnuinţă, şi de aceea apare indoiala. Adu dragostea înapoi, reînvie poezia şi romantismul. Iar cei care sunt inteligenţi pot face asta zilnic. În fiecare dimineaţă soţii se pot uita la soţiile lor, iar nevestele la bărbaţii lor, cu ochi proaspeţi.

Lasă-ţi să moară experienţele trecute, în aşa fel încât să fii disponibil prezentului, proaspăt, tânăr, cu totul inteligent, şi viaţa ta va avea un parfum diferit. După aceea, aceste gânduri stupide nu îşi vor mai croi deloc drum în mintea ta."

OSHO

Sursă: cartea lui Osho "The Guest"/"Musafirul"


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Cât de amară e iubirea într-un triunghi amoros?- Poveste adevărată 

Înşelat în vis? | Interpretarea şi semnificaţia viselor 

Totul este permis | O poveste de Osho 
Osho: Despre femeile credincioase sau nu, şi bărbaţii lor Osho: Despre femeile credincioase sau nu, şi bărbaţii lor Reviewed by Diana Popescu on august 12, 2015 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.